LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Razgovor s predstavnicima Studentskog zbora

„Studentski centar želi na studentima zaraditi 20 milijuna kuna”

Postoji ozbiljna opasnost da studentski domovi izgube smisao. Ako cijene ostanu ovako visoke, oni će postati jednako skupi kao i stanovi.

Postoji ozbiljna opasnost da studentski domovi izgube smisao. Ako cijene ostanu ovako visoke, oni će postati jednako skupi kao i stanovi.

Teško se ove godine radovati Božiću. Uz petnaestak celzijevaca u zraku i političku situaciju kakva se viđa u dobro režiranim trilerima, samo će najveći optimisti ovo nazvati „najljepšim dobom godine”.

Božićni duh nisu pokazali ni čelnici Studentskog centra, koji su nakon uspješne rekonstrukcije studentskih domova odlučili „pokloniti” novim stanarima nove cijene smještaja. Bila bi to lijepa gesta da te nove cijene nisu puno više od starih. Takva je odluka, naravno, dovela do niza reakcija u kojima su prednjačili predstavnici Studentskog zbora, za koje je ovakav cjenik neprihvatljiv:

– Smatramo da dugovanja Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu, kao i njihovo neracionalno poslovanje, nisu i ne smiju biti razlog stihijskog poskupljenja smještaja koji predstavlja izravan udar na studentski standard u Republici Hrvatskoj. – objavio je Zbor.

Kako tvrdi predstavništvo Studentskog zbora, za povišenje cijena studentskog smještaja nema potrebe jer su sredstva za rekonstrukciju došla iz fonda Europske unije. Jednostavnom računicom Studentski zbor je došao do iznosa od 20 milijuna kuna koje bi Studentski centar trebao inkasirati od povećanja cijena studentskog smještaja. Posebno je zanimljivo i poskupljenje soba koje nisu renovirane, a neki smatraju da su neobnovljeni paviljoni Save skuplji jer „sada imaju pogled na nove paviljone”.

– Postoji ozbiljna opasnost da studentski domovi izgube smisao zbog prevelikih cijena. Na primjer, ako četiri studenta žive u apartmanu kojeg čine dvije sobe, 600 kuna stanarine plus 200 kuna subvencije od Ministarstva je 3200 kuna po apartmanu, a s prvim ciljanim poskupljenjem od 100 kuna za tu kategoriju iznos je 3600 kuna. Za taj novac se može naći stan u Zagrebu. – zaključuju u Zboru.

Logičan potez nakon ovakvog božićnog „poklona” bio bi veliki studentski prosvjed. Ipak, on se neće tako skoro dogoditi:

– Vrijeme u kojem su odlučili povećati cijene smještaja jako je zgodno za njih. Jasno je da velika većina stanara u domovima odlazi za blagdane svojim kućama pa se ipak ne može organizirati veliki prosvjed. Nastojat ćemo se izboriti za smanjenje cijena smještaja, a ako bude potrebno, dogodine ćemo i organizirati prosvjed. – kaže predstavništvo Zbora.

Ovo nije prvi put da se promjene cijena smještaja događaju u doba kad je umanjena mogućnost studentske reakcije. U srpnju 2009. godine dogodila se ista stvar.

Rezervacije soba već polako teku, cimerice i cimeri kombiniraju. Novi paviljoni na Savi i Cvjetnom svoja bi vrata trebali otvoriti već 4. siječnja, a pitanje je koliko će mjesečno trebati izdvojiti da bi u njima živjeli. Jer, desetak kvadrata je desetak kvadrata – bili oni rekonstruirani ili ne.