LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Slavonskom Brodu

Službeno je: Slavonski Brod postaje sveučilišni grad

Neke od mogućih prednosti osnivanja novog sveučilišta su preusmjeravanje studenata iz Zagreba i Osijeka u Slavonski Brod te otvaranje novih mogućnosti studiranja mladima iz Bosne i Hercegovine.

Neke od mogućih prednosti osnivanja novog sveučilišta su preusmjeravanje studenata iz Zagreba i Osijeka u Slavonski Brod te otvaranje novih mogućnosti studiranja mladima iz Bosne i Hercegovine.

Hrvatski sabor je jučer, 25. rujna, tijekom posljednjeg dana zasjedanja prije raspuštanja pred parlamentarne izbore, donio konačan prijedlog Zakona o osnivanju Sveučilišta u Slavonskom Brodu. Zakon je podržao 101 saborski zastupnik, 1 je bio suzdržan, a 8 zastupnika glasalo je protiv. Time Slavonski Brod postaje sveučilišni grad te Hrvatska dobiva deveto javno sveučilište.  

Za osnivanje novog sveučilišta posebno se zalagao ministar obrazovanja Vedran Mornar ističući neke od mogućih prednosti osnivanja: preusmjeravanje studenata iz Zagreba i Osijeka u Slavonski Brod te porast broja visokoobrazovanih. Jedna od prednosti je i blizina bosansko-hercegovačke granice, što nudi nove mogućnosti studiranja mladima iz te zemlje.

Međutim, novoosnovano Sveučilište u Slavonskom Brodu suočit će se s brojnim izazovima. Na neke od njih upozorio je i Institut za razvoj obrazovanja (IRO), vodeća stručna organizacija u regiji koja se bavi istraživanjem i razvojem politika visokog obrazovanja, o čemu smo pisali.

Unatoč tome, ne smije se zanemariti napredak koji Slavonski Brod može ostvariti upravo zahvaljujući osnivanju sveučilišta, što je posebno istaknuo njegov gradonačelnik Mirko Duspara stavljajući svoj grad uz bok drugim hrvatskim sveučilišnim gradovima.

 – Sveučilište je pokretač razvoja i svi ovi gradovi danas su sredine znanja i inovacija u kojima je život puno atraktivniji mladima i u kojima mladi pronalaze posao nakon završetka fakulteta. Upravo zato smo se posljednjih deset godina borili za osnivanje sveučilišta u Slavonskom Brodu jer je ovaj status naš grad zaslužio davno prije. Ovom je odlukom Slavonski Brod dokazao kako je grad velikih potencijala, zahvaljujući vidljivom napretku i razvitku u posljednjih deset godina. – stoji u priopćenju brodskog gradonačelnika Mirka Duspare.

FOTO: LEONA SLATKOVIĆ HARČEVIĆ/STUDENTSKI.HR