ESN-ova akcija

Strani studenti prikupljaju potrepštine za osnovnoškolce – zašto ne biste i vi?

pomoć

Tri uzastopna vikenda, počevši sa subotom 24. studenog, studenti iz riječkog ogranka ESN-a i strani studenti s kojima oni rade prikupljat će potrepštine za normalan život više od 500 djece u Primorsko-goranskoj županiji.

Više od 500 djece u Primorsko-goranskoj županiji nema dovoljno sredstava za normalan život, a pogotovo za školovanje. U dječjim ormarima nedostaje odjeće, u domaćinstvima higijenskih potrepština, u torbama knjiga i olovaka. Uz ovakve uvjete, nema smisla čuditi se velikom broju slabo obrazovanih i kasnije nezaposlenih građana, smatra riječki ogranak Erasmus Student Networka koji iz tog razloga pokreće akciju prikupljanja potrepština za školarce županije imena Studenti za djecu grada koji teče.

Prikupljanje će se održavati tri uzastopna vikenda, počevši sa subotom 24. studenog, na lokacijama: Corso Gelateria, Ekonomski fakultet i Filozofski fakultet, od 10 do 14 sati. Članovi udruge pozivaju sve koji mogu darovati nešto odjeće (u dobrom stanju), bilježnice, olovke, kemijske, knjige i druge stvari da se pridruže. 

– Ovaj problem ne tiče se samo onih o kojima se radi, već svih nas, jer na ovaj način potičemo dugoročan boljitak zajednice. Jednom akcijom ne možemo promijeniti svijet, ali možemo napraviti prvi korak i nadati se da će nas netko slijediti te da će netko slijediti njih – i da ćemo na taj način doći do promjene. – kaže Ivana Jukić, glavna organizatorica akcije.

Vrlo zanimljiv dio cjelokupne akcije činjenica je da će se prikupljanju pridružiti i strani studenti koji se nalaze u Rijeci na studentskoj razmjeni u sklopu programa Erasmus+ i drugih programa mobilnosti.

– Naša udruga bavi se studentima na razmjeni te je naš cilj, između ostalog, angažirati Erasmus studente da prilikom svoje razmjene imaju doticaj s lokalnom zajednicom i čine dobro. Odaziv na događaje slične ovome nam je uglavnom sjajan te se veselimo što ćemo istovremeno pomoći društvu i pritom uključiti strane studente u volonterstvo. – napominje Ivana Medved, predsjednica ESN-a Rijeka.

ESN Rijeka dio je europske organizacije Erasmus Student Network (ESN), najveće studentske volonterske organizacije u Europi koja se prvenstveno bavi studentima na razmjeni. U njegovoj organizaciji nalaze se brojni projekti koji potiču mobilnost, cjeloživotno učenje, multikulturalnost, ali i društvenu inkluziju. Jedan takav projekt odvija se krajem ovog i početkom idućeg mjeseca, od 19. studenog do 3. prosinca. Riječ je o Danima društvene uključenosti tijekom kojih se u više od 500 lokalnih sekcija u 40 zemalja odvijaju događaji koji služe osvješćivanju o volonterstvu te tjelesnim i mentalnim poteškoćama.

Komentari na članak

Vezani članci

Pridružite se velikoj akciji darivanja krvi Kluba mladih Split

"I moja kaplja pomaže ga tkati..."

Pridružite se velikoj akciji darivanja krvi Kluba mladih Split

"I moja kaplja pomaže ga tkati" naziv je velike akcije darivanja krvi. Klub mladih Split i njegovi suradnici pozivaju vas da im se pridružite 19. travnja.

MOST

Mladi na marginama

Hoće li studenti i mladi biti bar jedna točka reformi za potporu Vladi?

Obrazovanje i promjene u hrvatskom školstvu nikada nisu bili visoko na listi prioriteta političkih stranaka, no hoće li MOST nezavisnih lista, stranka koja drži većinu u parlamentu, kao jednu od reformi za potporu novoj Vladi uključiti i reformu (visoko)obrazovnog sustava?

Central European University

Međunarodno sveučilište u Budimpešti

Stipendije za studij na „Central European Universityju”

Prijavite se za stipendije za diplomske i poslijediplomske stipendije do 1. veljače.

Kolumna: Leona i krave

„Sorbus Aucuparia”

Akademik u akciji promatranja divlje seoske flore i faune

Uzbudljivo je bilo prvi dan natjerivati purane po dvorištu, voziti se na traktoru, skompati se sa 70-godišnjim susjedom i svakodnevno s njim voditi krave na ispašu. A onda...

O korištenju aspekata EU u nastavi na tribini Fakulteta političkih znanosti

Završen projekt „EU Educa“

O korištenju aspekata EU u nastavi na tribini Fakulteta političkih znanosti

Završnom konferencijom i tribinom na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu završen je projekt „EU Educa“ iz programa „Erasmus+“. Stotinjak srednjoškolskih nastavnika educirano je o nastavnim sadržajima iz područja Europske unije.