ESN-ova akcija

Strani studenti prikupljaju potrepštine za osnovnoškolce – zašto ne biste i vi?

pomoć

Tri uzastopna vikenda, počevši sa subotom 24. studenog, studenti iz riječkog ogranka ESN-a i strani studenti s kojima oni rade prikupljat će potrepštine za normalan život više od 500 djece u Primorsko-goranskoj županiji.

Više od 500 djece u Primorsko-goranskoj županiji nema dovoljno sredstava za normalan život, a pogotovo za školovanje. U dječjim ormarima nedostaje odjeće, u domaćinstvima higijenskih potrepština, u torbama knjiga i olovaka. Uz ovakve uvjete, nema smisla čuditi se velikom broju slabo obrazovanih i kasnije nezaposlenih građana, smatra riječki ogranak Erasmus Student Networka koji iz tog razloga pokreće akciju prikupljanja potrepština za školarce županije imena Studenti za djecu grada koji teče.

Prikupljanje će se održavati tri uzastopna vikenda, počevši sa subotom 24. studenog, na lokacijama: Corso Gelateria, Ekonomski fakultet i Filozofski fakultet, od 10 do 14 sati. Članovi udruge pozivaju sve koji mogu darovati nešto odjeće (u dobrom stanju), bilježnice, olovke, kemijske, knjige i druge stvari da se pridruže. 

– Ovaj problem ne tiče se samo onih o kojima se radi, već svih nas, jer na ovaj način potičemo dugoročan boljitak zajednice. Jednom akcijom ne možemo promijeniti svijet, ali možemo napraviti prvi korak i nadati se da će nas netko slijediti te da će netko slijediti njih – i da ćemo na taj način doći do promjene. – kaže Ivana Jukić, glavna organizatorica akcije.

Vrlo zanimljiv dio cjelokupne akcije činjenica je da će se prikupljanju pridružiti i strani studenti koji se nalaze u Rijeci na studentskoj razmjeni u sklopu programa Erasmus+ i drugih programa mobilnosti.

– Naša udruga bavi se studentima na razmjeni te je naš cilj, između ostalog, angažirati Erasmus studente da prilikom svoje razmjene imaju doticaj s lokalnom zajednicom i čine dobro. Odaziv na događaje slične ovome nam je uglavnom sjajan te se veselimo što ćemo istovremeno pomoći društvu i pritom uključiti strane studente u volonterstvo. – napominje Ivana Medved, predsjednica ESN-a Rijeka.

ESN Rijeka dio je europske organizacije Erasmus Student Network (ESN), najveće studentske volonterske organizacije u Europi koja se prvenstveno bavi studentima na razmjeni. U njegovoj organizaciji nalaze se brojni projekti koji potiču mobilnost, cjeloživotno učenje, multikulturalnost, ali i društvenu inkluziju. Jedan takav projekt odvija se krajem ovog i početkom idućeg mjeseca, od 19. studenog do 3. prosinca. Riječ je o Danima društvene uključenosti tijekom kojih se u više od 500 lokalnih sekcija u 40 zemalja odvijaju događaji koji služe osvješćivanju o volonterstvu te tjelesnim i mentalnim poteškoćama.

Komentari na članak

Vezani članci

Učenje

Obrazovanje odraslih

Prijavite se na raznolike besplatne seminare u Osijeku

Niz besplatnih i korisnih seminara očekuje vas u Osijeku. Vrijedi odreći se malo slobodnog vremena koje biste inače proveli na kavi i poslušati koje predavanje iz širokog spektra danas najtraženijih zanimanja. Broj je mjesta ograničen, stoga se požurite upisati.

Humanitarna akcija FFZG

Pomoć Prihvatilištu za beskućnike

Humanitarna akcija Filozofskog i Učiteljskog fakulteta u Rijeci

Studenti i studentice Filozofskog i Učiteljskog fakulteta u Rijeci organiziraju humanitarnu akciju prikupljanja pomoći Prihvatilištu za beskućnike 'Ruže Sv. Franje' u Rijeci.

Advent na Savi

Humanitarni događaj

Beplatne adventske kobasice i vino za tisuće stanara „Save” i njihovih prijatelja

Blagoslov jaslica, glazba, kuhano vino i kobasice, izložba fotografija bivšeg beskućnika i „after party” u klubu Roko humanitarnog su karaktera, a dodatnu će živost pridodati najvećem zagrebačkom studentskom domu.

Znanost

Svjetski poznati hrvatski znanstvenici

Uspješni, ali ne u Hrvatskoj

Mezić, Pavuna, Justić i Cvitanić samo su neka od imena hrvatskih znanstvenika svjetskog ugleda, koji svoj radni vijek provode na prestižnim europskim i američkim sveučilištima. Više o njima doznajte u nastavku.

Odijelo

Erasmus+ projekt

Saznajte više o korporativnom volontiranju!

U veljači su Hi4CSR partneri objavljivali članke s posebnim fokusom na pojavama koje imaju izrazito pozitivan utjecaj na lokalnu zajednicu i društvo u cjelini, kao što su korporativno volontiranje i osnivanje društvenih poduzeća s ciljem rješavanja društvenih problema.