Inicijativa „Studentske diplome jednako vrijede“

S flasterima na ustima i spakiranim koferima studenti optužuju Kujundžića za sukob interesa

https://pixabay.com/en/laboratory-analysis-diagnostics-2815632/

Studenti medicinsko laboratorijske dijagnostike nastavljaju borbu za priznavanje prava magistrima MLD-a poručivši ministru Kujundžiću da će ga prijaviti Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

Predstavnici inicijative Studentske diplome jednako vrijede istaknuli su kako diplome medicinskih fakulteta u Hrvatskoj ne vrijede jednako, optuživši ministra Kujundžića za sukob interesa i, kako kažu, štićenje interesa studenata zagrebačkog Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta na kojemu radi kao izvanredni profesor, prenosi Dnevnik.hr.

Studenti medicinsko laboratorijske dijagnostike početkom veljače odlučili su peticijom upozoriti na nepovoljan status magistara MLD-a, zamjerajući Ministarstvu zdravstva nepriznavanje kvalifikacija stečenih prema europskim kriterijima. Njihovoj su se inicijativi suprotstavili studenti medicinske biokemije jer bi tako izgubili svoj položaj na tržištu rada u laboratorijskoj djelatnosti, no osječke studente to nije zaustavilo. U srijedu su se okupili s flasterima na ustima i spakiranim koferima na osječkom autobusnom kolodvoru protestirajući za prava koja im, kažu, pripadaju.

– Apsurdno da Republika Hrvatska ne priznaje diplome medicinsko-laboratorijskih tehničara ukoliko su one stečene u Hrvatskoj, dok istovremeno priznaje iste diplome stečene u Europskoj uniji, a Hrvatska je članica Europske unije. – istaknuo je Kristijan Šimičić, jedan od voditelja inicijative.

Osječki studenti traže izmjenu Zakona o djelatnostima u zdravstvu i Zakona o zdravstvenoj zaštiti, a kako navodi Petra Medač, ministar Kujundžić i Ministarstvo zdravstva odgađaju donošenje zakona i pravilnika koji bi ovu djelatnost regulirali. Razlog je, prema njezinim riječima, što ministar štiti interese nekolicine pojedinaca i svojih studenata radi očuvanja njihova monopolističkog položaja u zdravstvenom sustavu, na štetu nekoliko stotina magistara MLD-a, koji će biti prisiljeni napustiti Hrvatsku, prenosi Dnevnik.hr.  

– Jedino je medicinska biokemija zakonom regulirana. Ono što nam se time poručuje je da ako želimo biti pred zakonom jednaki i zakonski regulirani da moramo zaposliti ministra Kujundžića na svom fakultetu kako ne bi bili odbačeni od sustava. – izjavila je Medač.

Problem je što se, pod izgovorom o nedostatku obrazovanog kadra, laboratoriji diljem Hrvatske zatvaraju, dok četiri laboratorija u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji vodi jedna osoba.

– Imate nekoliko stotina sadašnjih i budućih magistara koji su školovani da vode laboratorije, a ne mogu raditi jer njihova vlastita domovina ne priznaje njihovo obrazovanje u Hrvatskoj. – ističe Šimičić.

Unatoč brojnim studentskim apelima, peticiji i prosvjedu, iz Ministarstva zdravstva lopticu prebacuju sveučilištima:

– Evidentno da su se predmetni studijski programi donijeli bez prethodne provjere potreba i propisa u zdravstvu. Navedeni stručnjaci nisu prepoznati u sustavu zdravstva, jer su sveučilišta otvorila studije bez prethodne koordinacije s regulacijskim tijelom za profesije u zdravstvu. –

Nezadovoljni studenti MLD-a poručuju kako ovo nije kraj njihovim naporima. Ministra će prijaviti Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, a za svoja su prava spremni prosvjedovati i u Zagrebu ako bude potrebno.

Komentari na članak

Vezani članci

Prosvjed studenata u Ljubljani

Studentski bunt

Slovenski studenti prosvjeduju zbog školarina

Slovenski su studenti prosvjedom odlučili pokazati što misle o novom zakonu o plaćanju školarina

Rektorat pročelje

Sjednica Rektorskog zbora

Dovodi se u pitanje edukacija na visokoobrazovnim i znanstvenim institucijama

Održana je šesta sjednica Rektorskog zbora Republike Hrvatske u tekućoj akademskoj godini. Zaključeno je da nedovoljno financiranje znanosti dovodi u pitanje provođenje nacionalne znanstvene politike.

Sveučilište al-Azhar

Morsi još nije zaboravljen

Egipat: Policija reagirala na studentske prosvjede

„Naši su prosvjedi mirne prirode”, izjavio je za Associated Press Mahmoud Salah, jedan od studenata, dodavši da je policija poslala svoje ljude među studente u svrhu pravljenja nereda.

Okupljeni studenti 2

Palili su lampaše i svijeće

Studenti odali počast „preminulom“ standardu

Cilj ovog prosvjeda je bio na ironičan i simboličan način dati javnosti do znanja u kakvom je stanju studentski standard te pokazati kako su studenti kritična masa koja neće dopustiti da svijet prolazi mimo njih.

ništa

Gabrijela Čuljak

Nevažeći nepravilnik života prosječnog studenta

Uhvatite svoje kolege za ruke i provedite ih zajedno kroz Nepravilnik kako bi vam studentski život bio što ležerniji, laganiji i bezbolniji. Ili barem da se utješite.