Intervju sa studenticom Dorom Stipković

Na „Job Fairu“ našla je svoju praksu, a sada s druge strane štanda predstavlja agenciju u kojoj radi

FER pogled sa ulice

„Ubrzo nakon Job Faira odlučila sam da ću probati dobiti tu praksu i u tome sam i uspjela. Bila sam mjesec i pol na praksi i bilo je super. Ostalo je povijest, a ja sam sada s druge strane Five štanda.“

Dvadesetrogodišnju Doru Stipković, studenticu programskog inženjerstva na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva, 23. i 24. svibnja moći ćete vidjeti na štandu Job Faira, najvećeg sajma poslova u Hrvatskoj. Predstavljat će agenciju Five u kojoj već osam mjeseci radi kao iOS developer. Upravo je s ovim sajmom započeo njen zanimljiv karijerni put koji nam je u razgovoru predstavila.

Ove ćeš godine predstavljati svoje poduzeće na štandu Job Faira? Što očekuje studente na tvom štandu?

Tako je. Možda ste čuli da Five organizira Five Boot Camp, tj. ljetne prakse. Na našem štandu možete iz prve ruke čuti o iskustvima s prakse od mene i ostalih studenata koji su sudjelovali na Boot Campu, a sada su zaposleni u Fiveu. Ispričat ćemo vam kako izgleda praksa, koliko traje, što ćete sve naučiti i po čemu je naša praksa drugačija od drugih. Osim studenata, na našem štandu bit će developeri i leadovi koji rade na našim najjačim projektima pa od njih možete saznati kako izgleda rad na tako velikim projektima. Ne tražimo samo studente za prakse već zapošljavamo i junior developere koji su završili faks, ili uskoro planiraju završiti, a imaju već radnog iskustva, tako da pozivamo sve koji su u potrazi za poslom da dođu pitati što ih zanima i saznati više o Fiveu.

Tvoj je susret s Job Fairom započeo još i prije – s druge strane štanda. Možeš li nam opisati kako je to izgledalo? Zašto si se tamo uopće uputila? Na koja si pitanja tražila odgovore?

Prvi put kad sam posjetila Job Fair bila sam druga godina FER-a. Taman sam u to vrijeme počela razmišljati kako možda imam dovoljno znanja s fakulteta da probam upasti na neku ljetnu praksu, ali nisam znala za puno tvrtki u Zagrebu, a kamoli nude li neke od njih ljetne prakse tako mladim studentima. Stoga sam odlučila posjetiti Job Fair kako bih barem upamtila imena nekih tvrtki gdje bih onda kasnije tražila praksu. Nakon prve šetnje kroz hodnike FER-a bila sam jako iznenađena brojem poduzeća u mojoj struci za koje ja nisam nikad čula. Bila sam tad još malo sramežljiva pa sam se ustručavala pričati s ljudima iza štandova. Više sam osluškivala, promatrala sadržaj i hvatala „vibre“ sa štandova da vidim gdje mi se sviđa. Ali već sam idućih godina, a pogotovo sad kad sam i sama s druge strane štanda, shvatila da se nisam trebala bojati jer ljudi za štandovima zaista jedva čekaju da vam odgovore na pitanja i drago im je kad pokažete interes.

Tvoj je početak karijernog puta vezan upravo uz ovaj sajam poslova. Hoćeš li nam ga pobliže predstaviti?

Dakle, te svoje prve godine Job Faira poslušala sam više prezentacija koje su držale neke tvrtke. Jedna od tvrtki koja je tad držala prezentaciju bila je i Five. Par iOS developera držalo je malu školicu programskog jezika Swift. Prezentacija je bila jako zanimljiva, a osim toga, kroz svoju su priču ostavili dojam da zaista ne traže puno predznanja iz iOS-a, nego žele znatiželjne studente koji bi htjeli naučiti. To mi je tada bilo jako bitno i stoga je Five ostavio najveći dojam na mene te godine. Ubrzo nakon Job Faira odlučila sam da ću probati dobiti tu praksu i u tome sam i uspjela. Bila sam mjesec i pol na praksi i bilo je super. Ostalo je povijest, a ja sam sada s druge strane Five štanda.

Foto: Dora Stipković

Na ovogodišnjem će se sajmu predstaviti čak 103 tvrtke iz 15 različitih grana ICT-a i elektrotehničke industrije. Prema tvom mišljenju, što tvrtke trebaju nuditi mladima da bi postale poželjni poslodavci te da bi dale svoj doprinos zaustavljanju trenda iseljavanja mladih iz Hrvatske?

Osim dobre plaće i osnovnih uvjeta, smatram da trebaju nuditi mogućnost edukacije i napredovanja, zanimljive projekte, transparentnu i otvorenu komunikaciju i dobre leadere. Ostale povlastice ovise o individui i fazi života. Studenta će možda stolni nogomet učiniti sretnijim, a nekog drugog parkirno mjesto.

Uvriježen je stav da formalne institucije obrazovanja ne pripremaju u dovoljnoj mjeri studente za izlazak na tržište rada. Slažeš li se s time ili smatraš li da odgovornost možda leži na samim studentima koji nisu dovoljno proaktivni, u smislu da nedovoljno iskorištavaju priliku za stjecanje praktičnih znanja kroz različite (volonterske) prakse ili studentske poslove?

Za početak mogu govoriti samo što mislim o FER-u, a to je da se djelomično slažem. Vjerujem da ima prostora za napredak u pogledu pripreme studenata za tržište rada, ali isto tako ne mislim da je to u potpunosti odgovornost obrazovne institucije. Puno sam puta čula kolege kako se žale da su tehnologije koje se uče na fakultetu zastarjele. Jesu, ali u našoj se struci trendovi strašno brzo mijenjaju i ne bi bilo moguće prilagođavati kurikulum da bude u skladu s njima, niti smatram da je to potrebno. Po meni je zadaća fakulteta upravo da te nauči temeljne principe i kako iz njih naučiti koju god tehnologiju koja je sada popularna. Ostalo je na studentima da pokažu inicijativu i učine sami sebe poželjnim zaposlenicima.

Što sve studentima pruža Job Fair, zašto ga trebaju posjetiti?

To je prilika studentima da vide što im se nudi sada i u budućnosti. Možda im to pomogne u donošenju odluke u kojem smjeru se dalje žele profesionalno razvijati. Vjerujem da će svatko iz ICT sektora pronaći nešto za sebe.

Job Fair, prema Dorinim riječima, za razliku od nekih drugih studentskih inicijativa i projekata, nudi raznolikost, a dovodi najveće tehnološke divove poput Googlea, Amazona i Microsofta. Uz sve to, kaže, održava se studentima pred nosom – na fakultetu, stoga nema razloga za nedolazak. 

Pronađi i ti svoj karijerni put na Job Fairu, ostavi svoj životopis u bazu životopisa i povećaj šansu za pronalaženjem posla po svojoj mjeri! Više informacija potraži i na Facebook eventu.

Komentari na članak

Vezani članci

Pobjednice Junior Freshhha 2016

Intervju s Laurom Lončar

„Osvojene nagrade danas mi služe kao podsjetnik na uzbudljive Junior Freshhh trenutke“

Da je Junior Freshhh natjecanje na koje bi se trebao prijaviti svaki srednjoškolac, uvjerila nas je Laura Lončar, današnja studentica koja se rado prisjeća svog prošlogodišnjeg uspjeha.

RTL logo

RTL zapošljava

RTL traži studenta za rad – odradite plaćenu praksu!

Ciljevi ove plaćene prakse/posla su naučiti osnove televizijskog posla, produkcije i razvoja posla, kao i uklopiti se u izazovno i međunarodno okruženje.

Jailhouse festival

Nezavisna udruga mladih

INTERVJU i FOTO: Mladi Lepoglavčani oživjeli svoj grad jedinstvenim Jailhouse festivalom

Nezavisna udruga mladih iz Lepoglave kontinuirano organizira aktivnosti namijenjene mladima i razvoju lokalne zajednice. Najveći projekt udruge, Jailhouse festival, ovog vikenda ulazi u odličnu završnicu u kojoj sve posjetitelje očekuje mnoštvo sportskih i zabavnih aktivnosti te nezaboravan subotnji koncert grupe Aerodrom.

Članovi SUS-a

Intervju: Tomislav Lalić

Slavonska udruga studenata: radom i trudom do prepoznatih projekata

Slavonska udruga studenata uskoro slavi svoj drugi rođendan, među najmlađim su zavičajnim studentskim udrugama, a nama se čini kao da su tu već godinama. Tomislav Lalić, osnivač i predsjednik razgovarao je s nama o prve dvije godine rada te budućim planovima i projektima.

Projekt Mongolija - Djevojka

Fotografkinja koja je posjetila centar za napuštenu djecu u Mongoliji

INTERVJU: "Bilo gdje u svijetu, Hrvati su cijenjeni i priznati kao sposobni i vrijedni ljudi"

Lana Tannir je režiserka, umjetnička fotografkinja, autorica i strastvena putnica. Roditelji su joj iz Hrvatske, rođena je u SAD-u, trenutno živi u Münchenu, a neko je vrijeme provela u Mongoliji radeći na svojem projektu vezanom uz napuštenu djecu.