Odluka Senata Sveučilišta u Zagrebu

Kratki povijesni pregled: Kako su Hrvatski studiji došli do statusa fakulteta

Hrvatski studiji, naslovna 640x480

Hrvatski studiji započeli su s radom 1992. godine kao Sveučilišni komparativni studij hrvatske filozofije i društva, 1993. godine dobivaju naziv Hrvatski studiji, a tek 10. prosinca 2019. status fakulteta.

Svim studentima Hrvatskih studija koji su željno iščekivali da ta institucija dobije status fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 10. prosinca 2019. ostat će zasigurno u sjećanju. Tada je, naime, Senat donio odluku o osnivanju Fakulteta hrvatskih studija. Tim povodom donosimo kratak povijesni pregled koji je doveo do ovog dana.


 Vezano: Sada je i službeno: Hrvatski studiji postali fakultet!


Hrvatski studiji započeli su s radom 1992. godine kao Sveučilišni komparativni studij hrvatske filozofije i društva. 1993. godine dobivaju naziv Hrvatski studiji.  

– U Odluci o osnivanju zacrtano je poslanje novoga fakulteta kao visokoučilišne ustanove i znanstvene organizacije: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu sveučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet. – objavljeno je na službenoj stranici Fakulteta.

Ono što je prethodilo tome dogodilo se 2017. godine kada su Hrvatski studiji imenovani odjelom. Do tada su bili sveučilišni centar. Studenti su 17. siječnja te godine ispred Rektorata prosvjedovali tražeći status fakulteta, ali svoj cilj tada nisu ostvarili. Senat Sveučilišta u Zagrebu tvrdio je kako ne postoji zakonska osnova prema kojoj bi Studiji mogli postati fakultet, a njegovi su polaznici smatrali to degradacijom.


Vezano: Hrvatski studiji službeno postali odjel unatoč velikom studentskom prosvjedu


10. prosinca 2019. studenti su dobili željeno! 

Privremeni, prvi dekan Fakulteta je Pavo Barišić, kontroverzni bivši ministar obrazovanja, a imenovao ga je rektor Damir Boras. Izabrana su još 34 člana fakultetskog vijeća, a studentske članove naknadno će izabrati Studentski zbor Fakulteta.


Vezano: Stiže novo akademsko pojačanje – studij demografije i hrvatskog iseljeništva


Podsjetimo da ova obrazovna institucija odnedavno ima i novi integrirani studij pod nazivom Demografija i hrvatsko iseljeništvo, koji je dobio dosta medijske pažnje s obzirom na to da se bavi još uvijek aktualnom temom hrvatskog iseljavanja.

Komentari na članak

Vezani članci

Logo Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu objavilo natječaj

Bira se novi studentski pravobranitelj na Sveučilištu u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu objavilo je javni poziv za podnošenje kandidatura za studentskog pravobranitelja. Izabrani student dobiva mandat u trajanju od godine dana.

Baby

Demografski problemi

Fenomen „nestalih muškaraca“

Mnoge mlade žene odlučuju se zamrznuti svoja jajašca. Mi vam otkrivamo razloge koji stoje iza takve odluke.

SCZG dvorište

Sveučilište u Zagrebu

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu izbacio prijedlog raspodjele financijskih sredstava za financiranje studentskih programa

Rok za žalbe na Prijedlog raspodjele je do petka 3. travnja 2014. g. do 10:00 sati.

Damir Boras

Novi prijedlog rektora Sveučilišta u Zagrebu

Damir Boras želi vratiti ćirilicu u škole

Na inicijativu Damira Borasa, rektora Sveučilišta u Zagrebu, pokreću se rasprave o ponovnom uvođenju ćirilice u škole. Ističe važnost njegovanja hrvatske tradicije i pisma.

Damir Boras

Sveučilište u Zagrebu

Prof. dr. sc. Damir Boras stupio na dužnost rektora Sveučilišta u Zagrebu

Prof. dr. sc. Damir Boras, dosadašnji dekan Filozofskog fakulteta, stupio je 1. listopada 2014. na dužnost rektora Sveučilišta u Zagrebu.