LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Hrvatski studiji

Stiže novo akademsko pojačanje – studij demografije i hrvatskog iseljeništva

Hrvatski studiji dobit će studij demografije i hrvatskog iseljeništva, koji se uvodi od jeseni. Studij će moći upisati 25 hrvatskih studenata, odnosno 10 inozemnih, a trajat će pet godina.

Hrvatski studiji dobit će studij demografije i hrvatskog iseljeništva, koji se uvodi od jeseni. Studij će moći upisati 25 hrvatskih studenata, odnosno 10 inozemnih, a trajat će pet godina.

Od jeseni se na Hrvatske studije uvodi novi studij – studente očekuje novi dvopredmetni integrirani sveučilišni studij demografije i hrvatskog iseljeništva. Studij će trajati pet godina, a obuhvaća 69 kolegija. Studenti će moći sami birati kombinaciju studija pa se demografija i hrvatsko iseljeništvo mogu studirati istodobno s filozofijom i kulturom, latinskim jezikom, komunikologijom, kroatologijom, poviješću ili sociologijom. Također, važno je napomenuti kako je moguć prijelaz na ovaj studij uz polaganje ispita razlike za prethodnu godinu/godine ili upis pripremne godine  

Studij demografije i hrvatskog iseljeništva pristupat će temama koje su od općeg interesa za demografiju i iseljeničku problematiku teorijskim pristupom, metodološkom razradom i raznim drugim vještinama. Studenti će imati priliku promišljati i diskutirati o spoznaji kako je ljudska populacija najvažniji čimbenik svih djelatnosti u društvu, kako su djeca i mladi nositelji hrvatske razvojne budućnosti te kako je hrvatsko iseljeništvo veliko hrvatsko bogatstvo, a kako prihvaćanje dekadencije nije povijesna civilizacijska stečevina.

Razlozi su za pokretanje studija znanstveni, kulturni, društveni i gospodarski. Akademska zajednica uvidjela je znanstvenu potrebu poznavanja važnosti stanovništva, odnosno kako je ono najvažniji čimbenik u pokretanju i održavanju svih društvenih procesa. Kulturna potreba javila se u važnosti kulturnih promjena koje su, pod utjecajima useljavanja i novih vrijednosti useljeničkog stanovništva, velika posebnost i kulturno bogatstvo za obje zemlje, na kojima se gradi identitet te nova društvena vrijednost. Društvena potreba za osnivanjem studija uočena je u, još uvijek, nezavršenoj transformaciji hrvatskoga društva nakon oslobađanja zemlje i izlaska iz ranijega političkog sustava. Gospodarska potreba prožeta je promatranjem raznih gospodarskih i ekonomskih pojava u našem društvu. Gospodarstvom će otvoriti niz pitanja vezanih uz radnu snagu kao osnovni čimbenik i potencijal pokretanja gospodarstva. 

Ipak, najvažniji razlog pokretanja ovoga studija jest činjenica kako je Hrvatska jedina zemlja u užem i širem okruženju koja nema nijednu znanstveno-nastavnu ustanovu, tj. nijedan cjelovit studijski program vezan uz demografsku problematiku, odnosno vezan uz najvažniji razvojni čimbenik.

Za predstojnika Odsjeka za demografiju i iseljeništvo izabran je demograf Stjepan Šterc, a samo su neki od predavača demograf Anđelko Akrap, bivši državni tajnik za demografiju Marin Strmota te povjesničar Josip Jurčević i njegova supruga Katica Jurčević. Za dvopredmetni studij demografije i hrvatskog iseljeništva možete se prijaviti ovdje.

FOTO: FACEBOOK