Kraj borongajske drame?

Hrvatski studiji službeno postali odjel unatoč velikom studentskom prosvjedu

Hs prosvjed

Prosvjed u kojem je sudjelovalo više od stotinu ljudi nije utjecao na odluku Senata koji je velikom većinom glasovao za to da Hrvatski studiji postanu odjel.

Senat Sveučilišta u Zagrebu odlučio je da Hrvatski studiji postaju sveučilišni odjel. Pet je članova Senata bilo protiv, 54 člana glasovala su za ovu odluku, dok je jedan bio suzdržan. Sjednica je održana u utorak u 12 sati u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu.

Sat vremena prije početka sjednice više od stotinu prosvjednika protiv preimenovanja Hrvatskih studija u odjel okupilo se ispred zgrade Rektorata. Hrvatski studiji dobili su smrtovnicu koja sugerira na to da je preimenovanjem u odjel ovo visoko učilište ubijeno. Prosvjednici su održali i minutu šutnje.

Foto: Studentski.hr 

Ipak, njihov trud nije urodio plodom. Senat Sveučilišta u Zagrebu potvrdio je još jednom da smatra da Hrvatski studiji nemaju zakonsku osnovu kojom bi postali fakultet te da je preimenovanje u odjel najbolji put kojim bi u budućnosti trebali doći do statusa fakulteta. 

Ovakav se razvoj događaja mogao očekivati nakon što se Znanstveno-nastavničko vijeće Hrvatskih studija na izvanrednoj sjednici složilo s prijedlogom Senata da bi se Hrvatske studije trebalo preimenovati u odjel kako bi se pokrenuo postupak razrješavanja pravnog statusa visokog učilišta kojem je to nužno za dobivanje trajnih dopusnica za studijske programe. 

Foto: Studentski.hr

Neki izvori, a očito i studenti Hrvatskih studija koji se od samog početka bune protiv preimenovanja Hrvatskih studija u odjel, smatraju da je ova odluka samo prelijevanje iz šupljeg u prazno te da Hrvatski studiji svoju pravnu osobnost ni dopusnice neće dobiti sve dok ne postanu fakultet. Velika je i razlika u upravljanju odjelima i fakultetima. Dok fakulteti imaju veću autonomiju, svog dekana i tijela koja upravljaju radom fakulteta, odjelima zakonski upravlja Senat Sveučilišta u Zagrebu koji donosi gotovo sve odluke bitne za njihov rad. 

Komentari na članak

Vezani članci

Prosvjed

Studenti se pokrenuli

Prosvjed u znak borbe za studentski standard

Studentski standard iz godine u godinu pada. Vlasti svakodnevno udaraju na najslabiju, a ujedno i najznačajniju kariku u društvu, studente!

Brace yourself..

Najluđa noć u godini

7 pogrešnih novogodišnjih odluka

Ukoliko ste jedan od onih koji dočekuju novu godinu sa papirom punim svakakvih novogodišnjih odluka, zaustavite se! Nemojte pod stresom ući u siječanj. Savjetujemo koje odluke nikako ne bi smjeli donositi u posljednjoj kalendarskoj večeri.

Studenti

Studentski zbor FBF-a

Farmaceuti pete godine oslobođeni plaćanja participacije studija

Nakon sastanka sa Studentskim zborom FBF-a, dekan Željan Maleš promijenio je spornu Odluku i studente koji drugi put upisuju petu godinu oslobodio plaćanja participacije u cjelokupnom iznosu.

Transparent pašteta

Reakcije na odluku Senata o Hrvatskim studijima

"Novi studenti jednostavno neće htjeti upisati naše smjerove, pogotovo ako imaju alternative na drugim fakultetima"

S druge strane, voditelj Hrvatskih studija Mario Grčević izjavio je da vjeruje kako će Hrvatski studiji s vremenom dostići status fakulteta, no da za to još uvijek nemaju zakonske uvjete. Grčevića je podržao i Studentski zbor Hrvatskih studija.

Novi paviljoni na Savi

Očitovanje Studentskog zbor studentima

Studentski zbor odgovorio nezadovoljnim studentima

Žalosti nas vidjeti plakate izlijepljene po studentskim domovima s natpisima „SC + SZ“ i „SC=SZ“ te komentare pojedinaca na društvenim mrežama kako smo kupljeni od strane Studentskog centra. Studentski se zbor u posljednja dva mjeseca u potpunosti posvetio ovakvom načinu borbe za studentski standard i u niti jednom trenutku nije okrenuo leđa studentima.