Kraj borongajske drame?

Hrvatski studiji službeno postali odjel unatoč velikom studentskom prosvjedu

Hs prosvjed

Prosvjed u kojem je sudjelovalo više od stotinu ljudi nije utjecao na odluku Senata koji je velikom većinom glasovao za to da Hrvatski studiji postanu odjel.

Senat Sveučilišta u Zagrebu odlučio je da Hrvatski studiji postaju sveučilišni odjel. Pet je članova Senata bilo protiv, 54 člana glasovala su za ovu odluku, dok je jedan bio suzdržan. Sjednica je održana u utorak u 12 sati u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu.

Sat vremena prije početka sjednice više od stotinu prosvjednika protiv preimenovanja Hrvatskih studija u odjel okupilo se ispred zgrade Rektorata. Hrvatski studiji dobili su smrtovnicu koja sugerira na to da je preimenovanjem u odjel ovo visoko učilište ubijeno. Prosvjednici su održali i minutu šutnje.

Foto: Studentski.hr 

Ipak, njihov trud nije urodio plodom. Senat Sveučilišta u Zagrebu potvrdio je još jednom da smatra da Hrvatski studiji nemaju zakonsku osnovu kojom bi postali fakultet te da je preimenovanje u odjel najbolji put kojim bi u budućnosti trebali doći do statusa fakulteta. 

Ovakav se razvoj događaja mogao očekivati nakon što se Znanstveno-nastavničko vijeće Hrvatskih studija na izvanrednoj sjednici složilo s prijedlogom Senata da bi se Hrvatske studije trebalo preimenovati u odjel kako bi se pokrenuo postupak razrješavanja pravnog statusa visokog učilišta kojem je to nužno za dobivanje trajnih dopusnica za studijske programe. 

Foto: Studentski.hr

Neki izvori, a očito i studenti Hrvatskih studija koji se od samog početka bune protiv preimenovanja Hrvatskih studija u odjel, smatraju da je ova odluka samo prelijevanje iz šupljeg u prazno te da Hrvatski studiji svoju pravnu osobnost ni dopusnice neće dobiti sve dok ne postanu fakultet. Velika je i razlika u upravljanju odjelima i fakultetima. Dok fakulteti imaju veću autonomiju, svog dekana i tijela koja upravljaju radom fakulteta, odjelima zakonski upravlja Senat Sveučilišta u Zagrebu koji donosi gotovo sve odluke bitne za njihov rad. 

Komentari na članak

Vezani članci

Sveučilište u Zagrebu

Četiri kategorije stipendija

Sveučilište u Zagrebu odabralo 589 stipendista

Riječ je o stipendijama koje se dodjeljuju iz dva izvora financiranja.

Razmišljanje

Samo nebo je granica

Popularne novogodišnje studentske odluke

Ljudska priroda diktira pravilo kako se sve mijenja početkom nove godine. Možda je to iz potrebe da doista osjetimo kako je nastupilo novo doba u kojem će se zaboraviti sve loše odluke, možda je to iz razloga što prvih par tjedana, koliko nas drži odlučnost u ostvarivanju novogodišnjih želja, imamo urednije raspoređena zbivanja u svojem životu.

Gradski bazeni

Poticanje fizičke aktivnosti

Osječkim studentima omogućen besplatan ulaz na gradske bazene

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Športski objekti d.o.o. omogućuju besplatan ulaz na gradske bazene za prvih 50 studenata svake srijede od 10:00 do 17:00. Indeks ili iksica, kupaći i dobra volja sve su što vam je odsad potrebno za rekreaciju.

Neisplata stipendija

Stipendija nije isplaćena većini dobitnika

Studenti (ne)dobitnici Državne stipendije pripremaju se na prosvjed

Studenti u peticiji traže da se Natječaj za ostvarivanje prava na Državnu stipendiju raspiše do polovice listopada tekuće akademske godine, a zahtijevaju objavu privremenih i konačnih rezultata do 10. siječnja tekuće akademske godine.

Prosvjed studenata BiH

Studenti opet ispaštaju zbog političkih razmirica

Bosanskohercegovački studenti prosvjedovali zbog neuključenosti u novi Erasmus+ program

Jedina država kojoj Erasmus+ program nije omogućen je Bosna i Hercegovina i to zbog političkih razmirica sa Republikom Srpskom. Studenti su organizirali prosvjed pod nazivom (R)evolucija+ u nadi da će se i njihov glas čuti.