Kraj borongajske drame?

Hrvatski studiji službeno postali odjel unatoč velikom studentskom prosvjedu

Hs prosvjed

Prosvjed u kojem je sudjelovalo više od stotinu ljudi nije utjecao na odluku Senata koji je velikom većinom glasovao za to da Hrvatski studiji postanu odjel.

Senat Sveučilišta u Zagrebu odlučio je da Hrvatski studiji postaju sveučilišni odjel. Pet je članova Senata bilo protiv, 54 člana glasovala su za ovu odluku, dok je jedan bio suzdržan. Sjednica je održana u utorak u 12 sati u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu.

Sat vremena prije početka sjednice više od stotinu prosvjednika protiv preimenovanja Hrvatskih studija u odjel okupilo se ispred zgrade Rektorata. Hrvatski studiji dobili su smrtovnicu koja sugerira na to da je preimenovanjem u odjel ovo visoko učilište ubijeno. Prosvjednici su održali i minutu šutnje.

Foto: Studentski.hr 

Ipak, njihov trud nije urodio plodom. Senat Sveučilišta u Zagrebu potvrdio je još jednom da smatra da Hrvatski studiji nemaju zakonsku osnovu kojom bi postali fakultet te da je preimenovanje u odjel najbolji put kojim bi u budućnosti trebali doći do statusa fakulteta. 

Ovakav se razvoj događaja mogao očekivati nakon što se Znanstveno-nastavničko vijeće Hrvatskih studija na izvanrednoj sjednici složilo s prijedlogom Senata da bi se Hrvatske studije trebalo preimenovati u odjel kako bi se pokrenuo postupak razrješavanja pravnog statusa visokog učilišta kojem je to nužno za dobivanje trajnih dopusnica za studijske programe. 

Foto: Studentski.hr

Neki izvori, a očito i studenti Hrvatskih studija koji se od samog početka bune protiv preimenovanja Hrvatskih studija u odjel, smatraju da je ova odluka samo prelijevanje iz šupljeg u prazno te da Hrvatski studiji svoju pravnu osobnost ni dopusnice neće dobiti sve dok ne postanu fakultet. Velika je i razlika u upravljanju odjelima i fakultetima. Dok fakulteti imaju veću autonomiju, svog dekana i tijela koja upravljaju radom fakulteta, odjelima zakonski upravlja Senat Sveučilišta u Zagrebu koji donosi gotovo sve odluke bitne za njihov rad. 

Komentari na članak

Vezani članci

debata

Što učiniti o tom pitanju?

Zatvorenost uma u 21. stoljeću

Svi volimo misliti da smo otvorenog uma i da je vrijeme prihvaćanja svega drugačijeg. No je li to uistinu tako? Neki ipak svoju prividnu otvorenost koriste kao sredstvo diskriminacije. Unatoč svim argumentima koje nudi druga strana rasprave, osoba će ostati tvrdoglava i čak odbaciti osobu suprotnog mišljenja. Zvuči li vam poznato?

Brace yourself..

Najluđa noć u godini

7 pogrešnih novogodišnjih odluka

Ukoliko ste jedan od onih koji dočekuju novu godinu sa papirom punim svakakvih novogodišnjih odluka, zaustavite se! Nemojte pod stresom ući u siječanj. Savjetujemo koje odluke nikako ne bi smjeli donositi u posljednjoj kalendarskoj večeri.

ffzg

Studentski zbor FFZG-a

Na zgradi Filozofskog fakulteta transparent „Silovatelje u zatvore!”

Studentski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu transparentom Silovatelje u zatvore! i objavom na Facebook stranici poziva na prosvjed koji se zalaže za adekvatnu zaštitu žrtava seksualnog nasilja.

Rektorat pročelje

Sveučilište u Zagrebu

Rektorat traži studente volontere u Uredu za odnose s javnošću

Ured za odnose s javnošću zagrebačkoga Sveučilišta traži studente i studentice za odrađivanje volonterske prakse u trajanju od jedne akademske godine. Prijave se primaju do 15. listopada.

Prosvjed Sindikata biciklista u Zagrebu - kažnjivo/nekažnjivo

Udruga Sindikat biciklista

Veliki prosvjed biciklista protiv policije

Sindikat biciklista na prosvjed poziva sve pješake i bicikliste, kako bi zajednički potakli promjenu u izgradnji prometne infrastrukture i izuzimanje biciklističkih staza s ionako preuskih nogostupa.