Studenti ne žele studirati na odjelu

Sastanak studenata i voditelja rezultirao prosvjedom, Senat točno u podne odlučuje o sudbini Hrvatskih studija

Hrvatski studiji

Sastanak voditelja Hrvatskih studija i studenata završio je vrlo ratoborno s obje strane, najavom prosvjeda studenata, ali i prozivanjem Studentskog zbora Hrvatskih studija za nedovoljnu aktivnost oko ovih pitanja.

Unatoč hladnoj zagrebačkoj zimi, sutra bi ispred Rektorata Sveučilišta u Zagrebu moglo biti itekako vruće. Studenti Hrvatskih studija najavili su za 11 sati prosvjed protiv imenovanja njihovog visokog učilišta odjelom. Studenti bi htjeli, kako su to bezbroj puta objavili, da se Hrvatski studiji nazivaju fakultetom, što bi bilo razrješenje dugotrajne agonije rješavanja pravnog statusa Hrvatskih studija koji su još uvijek podružnica Sveučilišta u Zagrebu.

Na sastanku voditelja Hrvatskih studija i studenata koji se održao na kampusu Borongaj u ponedjeljak navečer čelnici visokog učilišta pokušali su studentima objasniti da je preimenovanje u odjel zapravo najbolji put kojim Hrvatski studiji trebaju ići te su ih uvjeravali da će oni jednog dana postati fakultet, ali da za to još uvijek nemaju uvjete. Profesor Marinko Šišak slikovito je usporedio Hrvatske studije s – paštetom – koja je uvijek ista, bez obzira  na to tko ju proizvodi i što piše na njezinu pakiranju, želeći reći da se vrijednost diplome Hrvatskih studija ovim imenovanjem neće umanjiti.

No, pravni status Hrvatskih studija puno je veći problem od ambalaže mesnog proizvoda. Pouzdani izvori tvrde:

– S obzirom na to da se traže promjene programa, a istovremeno zabrana zapošljavanja i napredovanja ostaje na snazi, uz pet ljudi kojima je do sada istekao ugovor, ista sudbina prijeti nekolicini, a samim time povećava se vjerojatnost da neki odjeli neće zadovoljiti uvjete za izvođenje tih programa. Kao zaštita od takvog stanja u kojem može doći do neravnopravnog položaja različitih odjela, u kojem će se nekima (čitaj: podobnima) davati radna mjesta, a drugima ne, može biti samo pravna osobnost. Prema tome, Hrvatski studiji pristaju na pravnu osobnost pa makar i u rangu odjela. –

Sastanak voditelja Hrvatskih studija i studenata završio je vrlo ratoborno s obje strane, najavom prosvjeda studenata, ali i prozivanjem Studentskog zbora Hrvatskih studija za nedovoljnu aktivnost oko ovih pitanja. Najava prosvjeda ispunila je dvoranu decibelima, a voditelja Hrvatskih studija Marija Grčevića natjerala da završi sastanak. Senat Sveučilišta u Zagrebu u utorak će na sjednici odlučiti hoće li studenti s Hrvatskih studija studirati na fakultetu ili na odjelu

Komentari na članak

Vezani članci

Novi paviljoni na Savi

Analiza predane dokumentacije

SC predao samo mali dio tražene dokumentacije

Dokument je tek mali dio tražene dokumentacije koje je Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu tražio od Studentskog centra kako bi valjano opravdali poskupljenje studentskog smještaja u Zagrebu nakon rekonstrukcije studentskih domova. Također, Zbor je zaključio da neki ključni prihodi, poput onih od praonice i legalnih ilegalaca nisu navedeni u dokumentu.

sf

„Homage“ Ovidiju

Hrvatske studije posjetio duh Publija Ovidija Nazona

„Što god bih pokušao reći, ispalo bi stih“ – riječi su Ovidija, jednog od najvećih pjesnika svih vremena.

studentski prosvjedi

Studenti u Londonu:

Prosvjed protiv politike školarina

Studenti iz cijele Engleske okupili su se u Londonu kako bi pokazali nezadovoljstvo odlukom vlade da studentske stipendije zamijeni zajmovima. Time se u najgori položaj dovode siromašniji studenti, koji ionako nemaju dovoljno novca za plaćanje školarine, koja je u Engleskoj među najvišima u svijetu.

Prosvjed Sindikata biciklista u Zagrebu - kažnjivo/nekažnjivo

Udruga Sindikat biciklista

Veliki prosvjed biciklista protiv policije

Sindikat biciklista na prosvjed poziva sve pješake i bicikliste, kako bi zajednički potakli promjenu u izgradnji prometne infrastrukture i izuzimanje biciklističkih staza s ionako preuskih nogostupa.

Autorska fotografija / Tonči Gabelić

Prosjved u Zagrebu

FOTO: Pogledajte kako je bilo na prosvjedu protiv dodjele počasnog doktorata Milanu Bandiću

U kasnim popodnevnim satima na Trgu Republike Hrvatske okupilo se mnoštvo prosvjednika povodom nedavno objavljene odluke u dodjeli počasnog doktorata Milanu Bandiću. Prosvjed je prošao mirno, a prisustvovali su građani svih uzrasta, studenti i istaknuti hrvatski akademici.