Studenti ne žele studirati na odjelu

Sastanak studenata i voditelja rezultirao prosvjedom, Senat točno u podne odlučuje o sudbini Hrvatskih studija

Hrvatski studiji

Sastanak voditelja Hrvatskih studija i studenata završio je vrlo ratoborno s obje strane, najavom prosvjeda studenata, ali i prozivanjem Studentskog zbora Hrvatskih studija za nedovoljnu aktivnost oko ovih pitanja.

Unatoč hladnoj zagrebačkoj zimi, sutra bi ispred Rektorata Sveučilišta u Zagrebu moglo biti itekako vruće. Studenti Hrvatskih studija najavili su za 11 sati prosvjed protiv imenovanja njihovog visokog učilišta odjelom. Studenti bi htjeli, kako su to bezbroj puta objavili, da se Hrvatski studiji nazivaju fakultetom, što bi bilo razrješenje dugotrajne agonije rješavanja pravnog statusa Hrvatskih studija koji su još uvijek podružnica Sveučilišta u Zagrebu.

Na sastanku voditelja Hrvatskih studija i studenata koji se održao na kampusu Borongaj u ponedjeljak navečer čelnici visokog učilišta pokušali su studentima objasniti da je preimenovanje u odjel zapravo najbolji put kojim Hrvatski studiji trebaju ići te su ih uvjeravali da će oni jednog dana postati fakultet, ali da za to još uvijek nemaju uvjete. Profesor Marinko Šišak slikovito je usporedio Hrvatske studije s – paštetom – koja je uvijek ista, bez obzira  na to tko ju proizvodi i što piše na njezinu pakiranju, želeći reći da se vrijednost diplome Hrvatskih studija ovim imenovanjem neće umanjiti.

No, pravni status Hrvatskih studija puno je veći problem od ambalaže mesnog proizvoda. Pouzdani izvori tvrde:

– S obzirom na to da se traže promjene programa, a istovremeno zabrana zapošljavanja i napredovanja ostaje na snazi, uz pet ljudi kojima je do sada istekao ugovor, ista sudbina prijeti nekolicini, a samim time povećava se vjerojatnost da neki odjeli neće zadovoljiti uvjete za izvođenje tih programa. Kao zaštita od takvog stanja u kojem može doći do neravnopravnog položaja različitih odjela, u kojem će se nekima (čitaj: podobnima) davati radna mjesta, a drugima ne, može biti samo pravna osobnost. Prema tome, Hrvatski studiji pristaju na pravnu osobnost pa makar i u rangu odjela. –

Sastanak voditelja Hrvatskih studija i studenata završio je vrlo ratoborno s obje strane, najavom prosvjeda studenata, ali i prozivanjem Studentskog zbora Hrvatskih studija za nedovoljnu aktivnost oko ovih pitanja. Najava prosvjeda ispunila je dvoranu decibelima, a voditelja Hrvatskih studija Marija Grčevića natjerala da završi sastanak. Senat Sveučilišta u Zagrebu u utorak će na sjednici odlučiti hoće li studenti s Hrvatskih studija studirati na fakultetu ili na odjelu

Komentari na članak

Vezani članci

Hrvatski studiji

Nemir na Borongaju

Peticiju za preimenovanje Hrvatskih studija u fakultet potpisalo 1700 ljudi, sastanak voditelja i studenata u ponedjeljak

Pouzdani izvori također tvrde da je sve ovo prebacivanje iz "šupljeg u prazno" pri kojem se zapravo ništa ne rješava, neka vrsta ping-ponga u kojem država od Hrvatskih studija traži da postanu pravna osobnost da bi dobili dopusnice, a Sveučilište da im pokažu dopusnice kako bi im omogućili da postanu pravne osobe.

Zajednička fotografija

Studentska terenska nastava iz hrvatske dijalektologije po Hrvatskom zagorju

Studenti s Hrvatskih studija otputovali u Zagorje u sklopu nastave

Dvodnevna terenska nastava pružila je studenticama i studentima priliku da se upoznaju s različitim kajkavskim zagorskim govorima te upoznaju brojne zanimljive kulturne spomenike kojima obiluje Hrvatsko zagorje.

"Izmi" u hrvatskom jeziku

Društvo studenata kroatologije „Cassius“

Znanstveni kolokvij o „izmima“ u hrvatskom jeziku na Hrvatskim studijima

Društvo studenata kroatologije „Cassius“ poziva sve zainteresirane da posjete kolokvij i bolje se upoznaju s brojnim „izmima“, o kojima će pričati stručnjaci iz područja jezika, povijesti i kulture, ali i bivše studentice Hrvatskih studija.

Studentice nose madrac

Studentica – žrtva silovanja

Grupa studentica koje se bore protiv silovatelja napravile prosvjed na kampusu njujorške Columbije

Žrtva silovanja kojoj predstoji borba s reputacijom fakulteta.

Propale mandarine

Mandarine: Propali „brand” za Europu

Veliki prosvjed neretvanskih voćara

 U petak u 12 h održan je veliki prosvjed neretvanskih voćara na Jadranskoj magistrali u Opuzenu. Na prosvjedu se skupilo oko 300 uzgajivača mandarina koji su izrazili zabrinutost za budućnost proizvodnje.