Studenti ne žele studirati na odjelu

Sastanak studenata i voditelja rezultirao prosvjedom, Senat točno u podne odlučuje o sudbini Hrvatskih studija

Hrvatski studiji

Sastanak voditelja Hrvatskih studija i studenata završio je vrlo ratoborno s obje strane, najavom prosvjeda studenata, ali i prozivanjem Studentskog zbora Hrvatskih studija za nedovoljnu aktivnost oko ovih pitanja.

Unatoč hladnoj zagrebačkoj zimi, sutra bi ispred Rektorata Sveučilišta u Zagrebu moglo biti itekako vruće. Studenti Hrvatskih studija najavili su za 11 sati prosvjed protiv imenovanja njihovog visokog učilišta odjelom. Studenti bi htjeli, kako su to bezbroj puta objavili, da se Hrvatski studiji nazivaju fakultetom, što bi bilo razrješenje dugotrajne agonije rješavanja pravnog statusa Hrvatskih studija koji su još uvijek podružnica Sveučilišta u Zagrebu.

Na sastanku voditelja Hrvatskih studija i studenata koji se održao na kampusu Borongaj u ponedjeljak navečer čelnici visokog učilišta pokušali su studentima objasniti da je preimenovanje u odjel zapravo najbolji put kojim Hrvatski studiji trebaju ići te su ih uvjeravali da će oni jednog dana postati fakultet, ali da za to još uvijek nemaju uvjete. Profesor Marinko Šišak slikovito je usporedio Hrvatske studije s – paštetom – koja je uvijek ista, bez obzira  na to tko ju proizvodi i što piše na njezinu pakiranju, želeći reći da se vrijednost diplome Hrvatskih studija ovim imenovanjem neće umanjiti.

No, pravni status Hrvatskih studija puno je veći problem od ambalaže mesnog proizvoda. Pouzdani izvori tvrde:

– S obzirom na to da se traže promjene programa, a istovremeno zabrana zapošljavanja i napredovanja ostaje na snazi, uz pet ljudi kojima je do sada istekao ugovor, ista sudbina prijeti nekolicini, a samim time povećava se vjerojatnost da neki odjeli neće zadovoljiti uvjete za izvođenje tih programa. Kao zaštita od takvog stanja u kojem može doći do neravnopravnog položaja različitih odjela, u kojem će se nekima (čitaj: podobnima) davati radna mjesta, a drugima ne, može biti samo pravna osobnost. Prema tome, Hrvatski studiji pristaju na pravnu osobnost pa makar i u rangu odjela. –

Sastanak voditelja Hrvatskih studija i studenata završio je vrlo ratoborno s obje strane, najavom prosvjeda studenata, ali i prozivanjem Studentskog zbora Hrvatskih studija za nedovoljnu aktivnost oko ovih pitanja. Najava prosvjeda ispunila je dvoranu decibelima, a voditelja Hrvatskih studija Marija Grčevića natjerala da završi sastanak. Senat Sveučilišta u Zagrebu u utorak će na sjednici odlučiti hoće li studenti s Hrvatskih studija studirati na fakultetu ili na odjelu

Komentari na članak

Vezani članci

Anomija

Predavanje o geopolitičkim problemima u svijetu

Predavanje u sklopu novog izdanja Anomijina gambita

Odazovite se Anominijom pozivu i predavanju te naučite medijski „čitati između redaka“.

Hrvatski studiji

III. interdisciplinarni studentski simpozij

DSP Lucius poziva studente da se prijave na simpozij o mitologizaciji povijesti

Na Hrvatskim studijima će se 20. travnja održati simpozij o razlozima i načinima mitologizacije povijesti. Za izlaganja se studenti trebaju prijaviti najkasnije do 20. ožujka.

Studentski proračun

Studenti protiv novog pravilnika o porezu na dohodak

Novi porezi digli studente na noge, Zbor neće dopustiti da se studente oporezuje

Novi pravilnik o porezu na dohodak kojim se oporezuje zarada studenata u iznosu većem od 15 000 kuna odjeknuo je društvenim mrežama, a studenti su se u rekordnom roku počeli buniti. Osnovane su stranice koje potiču na izmjenu zakona, a u tijeku je i organiziranje prosvjeda.

Dekan Previšić

Odluka Senata

Vlatko Previšić više nije dekan Filozofskog fakulteta

Razriješivši dekana koji je izjavio da ne misli podnijeti zahtjev za umirovljenjem, Senat je izbjegao blokadu Filozofskog fakulteta koju je plenum najavio ako Previšić ne ode s funkcije do početka akademske godine.

Hrvatski studiji

Reakreditacijski postupak

Hrvatski studiji dobili pozitivnu akreditacijsku preporuku Agencije za znanost i visoko obrazovanje

Zaključak je Akreditacijskog savjeta da ne postoji niti jedna zapreka za izdavanje potvrde o ispunjavanju uvjeta za obavljanje djelatnosti visokoga obrazovanja i znanstvene djelatnosti te napominju kako su Hrvatski studiji ocijenjeni relativno dobrim ocjenama.