LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nadolazeći Sajam stipendija i visokog obrazovanja otvara diskusiju o važnim studentskim temama

Kako unaprijediti sustav financijske pomoći studentima?

Predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH, Agencije za mobilnost i programe EU, Sveučilišta u Rijeci, Sveučilišta u Ljubljani te predstavnici studentskih organizacija iznijet će svoje stavove o temi financija studenata na okruglom stolu. 

Predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH, Agencije za mobilnost i programe EU, Sveučilišta u Rijeci, Sveučilišta u Ljubljani te predstavnici studentskih organizacija iznijet će svoje stavove o temi financija studenata na okruglom stolu. 

U sklopu 11. Sajma stipendija i visokog obrazovanja kojeg organizira Institut za razvoj obrazovanja (IRO) i koji se održava 13. listopada 2015. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu te 15. listopada 2015. na Sveučilištu u Rijeci, održat će se okrugli stol o dostupnim oblicima financijske pomoći studentima te o tome kako Hrvatska planira unaprijediti sustav studentskih potpora.

U postojećem sustavu financijskih potpora za studente u Hrvatskoj većina je financijske pomoći studentima u obliku neizravnih potpora kroz subvencije. Na hranu odlazi više od 70% ukupnih izdvajanja za financijske potpore studentima. Socio-ekonomski status i financijska potreba studenata uglavnom se ne uzimaju u obzir pri dodjeli subvencija, već su u većini slučajeva dostupne svim redovitim studentima. Izravne pak potpore, u vidu nacionalnih stipendija, prima manji udio studenata (oko 6% studentskog tijela).

Dodatno, prema rezultatima istraživanja EUROSTUDENT iz 2011. godine, godišnji troškovi studija u Hrvatskoj visoki su i u prosjeku iznose 31 500 kuna, uključujući troškove školarina i životne troškove. Prema tom istraživanju oko 28% studenata primalo je stipendiju, a četiri od pet hrvatskih studenata oslanjalo se na obitelj za pokrivanje troškova studiranja.

Sukladno rezultatima istraživanja, studenti nižeg socioekonomskog statusa, studenti s djecom, studenti stariji od 25 godina, studenti koji žive izvan mjesta studiranja, studenti koji rade uz studij, studenti s invaliditetom te studenti sa zdravstvenim poteškoćama imaju više poteškoća u pokrivanju ukupnih troškova studiranja u odnosu na ostale grupe studenata.

— Nameće se pitanje kako unaprijediti sustav financijskih potpora studentima koji bi bio primarno temeljen na kriteriju potrebe (npr. socioekonomskog statusa ili drugih kriterija za ranjive skupine) te kako na temelju tog kriterija utvrditi vrstu i visinu potpore. — ističe Ninoslav Šćukanec, izvršni direktor IRO-a.

Na okruglom stolu Sajma o unapređenju sustava financijske potpore studentima govornici i sudionici iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH, Sveučilišta u Rijeci, Sveučilišta u Ljubljani te predstavnici studentskih organizacija i IRO-a raspravljat će o ulozi direktnih (stipendije, zajmovi) i indirektnih (subvencije za hranu, smještaj i sl.) potpora u povećanju dostupnosti visokoga obrazovanja, kao i o do sada ostvarenim rezultatima te izazovima u sklopu reforme sustava studentskih potpora u svjetlu provedbe nove Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije Republike Hrvatske. Na okruglom će stolu također biti riječi o dostupnosti stipendija za međunarodnu mobilnost za socio-ekonomski ugrožene studente, o čemu će uz predstavnike Agencije za mobilnost i programe EU govoriti i predstavnici studentskih udruga.

Osim okruglog stola, u sklopu popratnog programa Sajma bit će predstavljene mogućnosti studiranja i stipendiranja u Sloveniji kroz središnju prezentaciju Zemlja partner. Za posjetitelje Sajma također će biti organizirane radionice na temu mogućnosti studiranja u Hrvatskoj i inozemstvu, kao i na teme priprema za standardizirane testove (TOEFL, SAT, ACT,GMAT i GRE) i prijava za programe stipendiranja. Detaljnije informacije o Sajmu i program događanja dostupni su na mrežnoj stranici Stipendije.info i na Facebook stranici Tražim stipendiju

Organizaciju ovogodišnjeg Sajma omogućile su potpore brojnih partnera: Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta RH, Agencija za mobilnost i programe Europske unije, Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, Primorsko Goranska županija te Grad Rijeka (Donatori i pokrovitelji), Ministarstvo obrazovanja, znanosti i sporta Republike Slovenije, Centar Republike Slovenije za mobilnost i europske programe obrazovanja i usavršavanja (CMEPIUS) i Veleposlanstvo Republike Slovenije (Zemlja partner), Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i Sveučilište u Rijeci (Glavni Partneri) te RIT Croatia, UniWorld i slovenska sveučilišta Sveučilište u Ljubljani, Sveučilište u Mariboru, Sveučilište u Primorskoj (Srebrni sponzori).

Pratite rad IRO-a na Facebooku.