LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Edukativno predavanje

Geograf na planini: saznajte iskustva s Hrvatske planinarske obilaznice

Ovo zanimljivo predavanje dat će vam dublji uvid u najpopularniju i najveću planinarsku obilaznicu u Hrvatskoj.

Ovo zanimljivo predavanje dat će vam dublji uvid u najpopularniju i najveću planinarsku obilaznicu u Hrvatskoj.

Sveučilište u Zadru poziva sve zainteresirane na predavanje Geograf na planini – iskustva s Hrvatske planinarske obilaznice. Ovo zanimljivo predavanje vodit će profesor geografije na Odjelu za geografiju Sveučilišta u Zadru – Robert Lončarić, u srijedu, 25. listopada 2023., u 18 sati u Multimedijalnoj dvorani na Novom kampusu.

 

„Predavanje je osmišljeno kao geografski pogled na obilazak Hrvatske planinarske obilaznice (HPO) koja je najveća i najpopularnija planinarska obilaznica u Hrvatskoj i trenutno obuhvaća 158 kontrolnih točaka raspoređenih u 20 geografskih područja.” – stoji u Pozivu.


Cilj je upoznati ljude s planinama na određenim područjima pomoću planinarskih obilaznica, ali i promicanje prirodnih ljepota i potrebe za njihovim očuvanjem.
 

„Zbog toga je obilazak HPO-a najbolji način za temeljito i sustavno upoznavanje svih hrvatskih planina, ali i svih krajeva Hrvatske u kojima se te planine nalaze. Hrvatsku planinarsku obilaznicu priredila je Komisija za planinarske putove Hrvatskog planinarskog saveza, a otvorena je 14. svibnja 2000. prigodom obilježavanja 125. obljetnice planinarstva u Hrvatskoj. – stoji u objavi.


Predavanje će započeti općenitim informacijama o planinarskim obilaznicama i njihovoj svrsi, te o Hrvatskoj planinarskoj obilaznici, njezinim kontrolnim točkama, dnevniku obilaznice i sustavu dodjele priznanja za određen broj obiđenih kontrolnih točaka.

U drugom dijelu predavanja, posjetitelji će saznati nešto više o autorovim iskustvima s obilaznice, a posjećeni vrhovi, odnosno kontrolne točke, bit će prezentirane po različitim kriterijima (npr. od najnižih do najviših, od najlakših do najzahtjevnijih i sl.). Naglasak će biti na geografskom pogledu na planine te razlozima zašto bi baš geografi trebali proći ovu obilaznicu ili barem neke njezine dijelove.

FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA