Ljepota koja ima rok trajanja

7 mjesta koja turizam uništava

Angkor Wat

Bilo da su prirodna čuda ili ih je stvorio čovjek, ova mjesta svake godine posjeti nekoliko stotina tisuća turista kako bi uživali u njihovim ljepotama. Nažalost, upravo to je uzrok promjenama i propadanju tih rajeva na zemlji.

Bilo da su prirodna čuda ili ih je stvorio čovjek, ova mjesta svake godine posjeti nekoliko stotina tisuća turista kako bi uživali u njihovim ljepotama. Nažalost, upravo to je uzrok promjenama i propadanju tih rajeva na zemlji.

Ovo je sedam mjesta koje bismo trebali prestati posjećivati:

1. Uskršnji otok, Čile

Uskršnji otok
Uskršnji otok, FOTO: Ben Smethers/Flickr
 

Zašto je posjećen: Ovaj mali polinezijski otok koji se nalazi oko 3600 km zapadno od Čilea krasi 887 golemih kamenih skulptura ljudskih figura – moaija. Moaiji predstavljaju Dugouhe, jednu od dvije glavne skupine stanovnika na otoku, a napravljeni su od vulkanskog pepela pomiješanog s vodom. Najviša skulptura doseže gotovo 10 metara, a najteža ima 86 tona.

Zašto bismo trebali prestati: Više od 50 tisuća posjetitelja – deset puta više od broja stanovnika otoka – godišnje hrli na ovaj otok površine svega 164 km2 i ne ustručavaju se u potpunosti približiti pa čak i popeti na skulpture, doprinoseći tako eroziji koju uzrokuju vremenski uvjeti.

2. Otočje Galápagos, Ekvador

Marine Iguana (Galapagos)
Marine Iguana (Galapagos), FOTO: blinking idiot/Flickr
 

Zašto je posjećeno: Otočje Galápagos je arhipelag koji čini 19 većih i mnoštvo manjih otočića i hridi na kojima je svoju teoriju evolucije utemeljio Charles Darwin. Zbog geografske zabačenosti su se na otoku razvile mnoge endemske životinjske vrste, poput divovskih kornjača koje mogu živjeti i do 150 godina ili morske iguane koja može zaroniti na dubinu od desetak metara.

Zašto bismo trebali prestati: U posljednjih desetak godina broj turista se i više nego udvostručio, što je dovelo u opasnost brojne ugrožene vrste koje tamo žive.

3. Machu Picchu, Peru

Machu Picchu
Machu Picchu, FOTO: Tyra Saenz/Flickr
 

Zašto je posjećen: Poznat i kao „Izgubljeni grad“, Machu Picchu se nalazi na gotovo 2,5 kilometra nadmorske visine skriven u peruanskim Andama. Ovaj grad, koji datira iz 15. stoljeća, bio je sveti grad Inka.

Zašto bismo trebali prestati: Brojni posjetitelji doveli su do erozije tla Machu Picchua te su naštetili tamošnjoj vegetaciji, što je rezultiralo uvođenjem limita na dnevni broj posjetitelja.

4. Arheološki park Angkor, Kambodža

Angkor Wat
Angkor Wat, FOTO: Pigalle/Flickr
 

Zašto je posjećen: Jedno od najvećih i najspektakularnijih vjerskih lokaliteta u svijetu pripadalo je antičkom Khmerskom Carstvu. Glavni hram, Angkor Wat, prostire se na oko 2 km2 i okružen je s otprilike 4 kilometra dugačkim kanalom.

Zašto bismo trebali prestati: Gotovo 700 tisuća posjetitelja godišnje učinilo je da kipovi, rezbarije pa čak i zidovi hramova izgledaju trošnije nego ikad.

5. Jeruzalemski stari grad, Izrael

Stari Grad u Jeruzalemu
Stari Grad u Jeruzalemu, FOTO: Noam Chen/Flickr
 

Zašto je posjećen: Sveti grad kršćanstva, židovstva i islama. Jeruzalem je dom 220 povijesnih spomenika, a neki od njih su i Kupola na stijeni te Zid plača.

Zašto bismo trebali prestati: 1982. godine Jeruzalem je stavljen na UNESCO-ov popis ugroženih mjesta svjetske baštine, između ostaloga i zbog nekontroliranog porasta broja turista. Naime, samo 2012. godine grad je posjetilo oko 3,5 milijuna putnika.

6. Kineski zid, Kina

Kineski zid
Kineski zid, FOTO: Shawn McGrath/Flickr
 

Zašto je posjećen: Gotovo 9 tisuća kilometara duga skupina obrambenih zidova s tornjevima koja se proteže kroz 11 kineskih provincija zasigurno je na svačijem popisu mjesta vrijednih posjećivanja.

Zašto bismo trebali prestati: Oko 10 milijuna posjetitelja godišnje rezultiralo je grafitima, ukradenim kamenjem i nepopravljivim štetama na pojedinim dijelovima zida.

7. Petra, Jordan

Petra Jordan
Petra Jordan, FOTO: Pedro Pablo Zablah/Flickr
 

Zašto je posjećena: Uski klanac kojeg s obje strane nadvisuju litice vodi do Petre, antičkog grada isklesanog u stijeni prije više od dvije tisuće godina. Zbog ružičasto-crvene boje kamena, Petra je poznata i kao Ružin grad.

Zašto bismo trebali prestati: Broj posjetitelja povećao se za više od 15 puta od 1986. do 2010. godine, što je doprinijelo eroziji osjetljivih građevina i staza od crvenog pješčenjaka.

Komentari na članak

Vezani članci

Kantuni 2017

Kulturno-turistička manifestacija

Provod je zagrantiran u šetnji „od kantuna do kantuna“ na Rabu

– I što vam onda preostaje drugo, nego od 25. kolovoza doći na Rab, doživjeti Kantune i ponijeti najljepše uspomene s jedinstvenih lokacija starog grada. – poručuje Vedran Galić ispred G.A.D. produkcije.

Međunarodni susreti studenata turizma i ugostiteljstva

Međunarodni susret studenata turizma i ugostiteljstva

Studentski kongres dobio podršku Ministarstva turizma i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović

Međunarodni je susret najveće studentsko okupljanje u Šibeniku koje se održava od 16. do 18. listopada.

Nikola Budiša

Nikola Budiša s portala Lovely Međimurje

„U poduzetništvu je potrebno biti mlad i nadobudan“

Mladi međimurski poduzetnik Nikola Budiša pokrenuo je vlastito poduzeće bez početnog kapitala. Ono što bi mnogi smatrali „ludošću“ pretvorilo se u uspješnu tvrtku iz koje se razvio još uspješniji brand Lovely Međimurje koji promovira sve ljepote i turističku ponudu Međimurske županije.

Jeftina putovanja avion

Putovanje i promjena mjesta daju umu novu snagu

Povoljna novogodišnja putovanja

Uz jako povoljne cijene, možete uz riješen smještaj i prijevoz provesti nekoliko dana u Poljskoj, Slovačkoj, Bugarskoj, Češkoj i inim zemljama. Ostale top novogodišnje ponude poput Amsterdama, Istanbula, Berlina ili Pariza također su vrlo povoljne ove godine. Oni iskusni vjerojatno su se već odavno pripremili i iskoristili „first minute“ ponude po sniženim cijenama (poput one od Jungle Tribea), no neke od njih još traju. Imajući na umu da je doba recesije, proučili smo ponude mladih putničkih agencija kao što su Alga Travel i Jungle Tribe te vam donosimo presjek onih najpovoljnijih, od jeftinijih prema skupljima.

putovanje

Putujte pametno

5 načina na koja putovanja pomažu u razvoju karijere

Putovanja ne moraju nužno biti gubitak vremena u poslovnom smislu, već ih naprotiv uvijek možete iskoristiti za upoznavanje ljudi različitih profila i interesa koji vam na iznenađujući način zapravo mogu pomoći u unaprjeđenju vaše karijere i biznisa.