Navike izlaženja studenata

Studenti viših godina otkrivaju kako su provodili vikende kao brucoši, a kako to čine danas

studentski party

Studenti viših godina otkrivaju kako su provodili vikende u razdoblju dok su bili brucoši, a kako ih provode sada. Ima onih koji biraju izlaziti isključivo sa svojom ekipom, a neki paze na financije, pa izlaze rjeđe.

Poznata je činjenica da studenti vole, a i trebaju maksimalno koristiti sve blagodati koje studiranje donosi. Jedna od mnogobrojnih prednosti studentskog života svakako su izlasci vikendom, a nerijetko i preko tjedna, osobito u vrijeme brucošijada i partyja tijekom studentskih srijeda/četvrtaka. Izlasci su, vjerujemo, osobito primamljivi brucošima koji tek uplovljavaju u studentske vode i otkrivaju sve čari takvog načina života, dok je starijim studentima veći gušt ostati kod kuće uz dobar film ili knjigu.

Mnogi studenti nakon nekog vremena pronađu i ekipu s kojom vole izlaziti te to više ne žele mijenjati. Tu nam je činjenicu iz svog iskustva potvrdio Juraj, magistar knjižničarstva:

– Kad sam bio brucoš, moji su se vikendi uglavnom sastojali od izlazaka s prijateljima s faksa, s kojima sam se družio izlazeći u njihove stanove ili u odlascima do grada. Zbog promjena na faksu i odlazaka nekih pojedinaca moji su se izlasci smanjili. Više nisam izlazio svaki tjedan, već svakih nekoliko tjedana, no uglavnom se radilo o istoj ekipi jer se preko godina na fakultetu jednostavno skompaš s nekim ljudima. Nažalost, život nas je do danas već razdvojio, no zato je važno uživati u svakom danu.

Nini, apsolventici na prijelazu s treće u četvrtu godinu, izlasci u vrijeme dok je bila brucoš i sada ne razlikuju se u znatnoj mjeri, iako su se mijenjali kroz godine Sada, tvrdi, ima samo malo više obveza, ali uspije ih uskladiti s provodom:

– Najviše sam izlazila u razdoblju prije faksa i kada sam tek krenula na faks, a nakon toga manje. U posljednje vrijeme također dosta izlazim, ali ti se izlasci ne tiču toliko studentskog života koliko se tiču drugih interesa, primjerice partyja elektroničke glazbe i partyja za studente na Erasmus+ razmjeni. Ove godine pak radim sve umjereno i vikendi mi variraju između izlazaka i obveza.

Studentima koji pak samostalno financiraju svoje školovanje i život u drugom gradu izlasci su ponekad ograničeni. Primjer takvog studenta svakako je još jedna apsolventica – Gigi. Ovom se prilikom, kada smo ju pitali da opiše razliku između svojih vikenda u brucoškim godinama i sadašnjih, osvrnula na njihov financijski aspekt. Oni, kako kaže, iziskuju i određene izdatke, a kada je bila brucoš, bilo joj je mnogo lakše:

– Kad sam bila brucoš, radila sam dva posla i uz to mi je mama plaćala stanarinu, što znači da sam imala hrpu love i izlazila sam nekad petkom, subotom i nedjeljom. Sada radim jedan posao i financiram sve sama, što znači da nemam više toliko love, pa ne mogu toliko izlaziti.

Ipak, ističe da s godinama dobiješ druge prioritete pa ti činjenica da ne možeš izaći svaki vikend i ne predstavlja problem:

– Sad si više volim kupovati stvari, častiti se finim večerama i kvalitetnim pivom. Kad sam tek stigla u veliki grad, naravno da nisam imala nikakvu kontrolu roditelja, ali ni prijatelja. Jer si novi u gradu i to ti da priliku da maksimalno uživaš i iživiš se. Uživam i sada, ali sada mi uživanje predstavljaju neke druge stvari.

Uživanje u toplom domu uz kokice i čaj; FOTO: Pixabay

S druge strane, postoje i studenti koji su upravo u višim godinama studiranja shvatili da im je ponekad draže izaći i dobro se provesti nego, primjerice, otići na predavanje. S time se slaže Ana, studentica treće godine medijske kulture:

– Dok sam bila brucoš, puno sam više entuzijazma ulagala u faks, a izlaske ostavljala po strani. Sad sam shvatila da je to greška, pa puno češće idem van. Treba živjeti dok si mlad. Zanimacije su mi iste kao prije, imam svoje hobije kojih se držim, samo sad je to malo slabije. Kao što rekoh, izlasci su krivi.

Kako je moguće zaključiti iz izjava, izlasci su uvijek dobar ispušni ventil svim studentima i svakako su ponekad vrijedni izdvajanja novca i vremena. Vidljivo je i da postoje različita mišljenja i shvaćanja izlazaka pa stoga nema pravila – neki, unatoč tomu što su brucoši, ne izlaze baš previše, dok postoje i oni koji svoj studentski život maksimalno koriste i na tom polju te se tek kasnije pronađu u drugim stvarima.

Komentari na članak

Vezani članci

Marin Čerina i ekipa

Studenti i sportaši

Srebro studenata na Europskom prvenstvu u gađanju zračnim oružjem

Marin Čerina, student računarstva, i njegovi kolege Goroš i Maričić od veljače su ponosni vlasnici srebrne medalje s Europskog prvenstva u gađanju zračnim oružjem.

Ulaz na KIF

Agencija za znanost i visoko obrazovanje

Objavljene konačne rang-liste za upis na visoka učilišta

Prema podacima Središnjeg prijavnog ureda Agencije za znanost i visoko obrazovanje, studijske je programe u ljetnom upisnom roku prijavilo 40 385, a pravo upisa ostvarilo 29 590 kandidata. Ostalo je još 8670 mjesta.

Audicija za klapu

Sveučilište u Splitu

Održava se audicija za nove raspjevane članove sveučilišne klape

Vokalni ansambl Sveučilišta u Splitu poziva sve potencijalne članove studentske klape da svoje pjevačko umijeće pokažu na audiciji koja će se održati u tri različita termina tijekom studenog i prosinca.

Zbunjen

Manje stresa na prvoj godini

Što sve brucoši trebaju znati prije odlaska na fakultet?

Svima je bilo teško probiti led, ostaviti doma svoju ekipu i krenuti na fakultet gdje je sve potpuno novo i tek se treba privikavati i stvarati - od novih prijatelja do nove okoline i načina života.

foto

„Zeleno svjetlo za znanje”

OTP banka sa 615 000 kuna pomaže studente slabijeg imovinskog stanja

U okviru programa „Zeleno svjetlo za znanje” OTP banka i ove akademske godine stipendira studente slabijeg imovinskog stanja. U proteklih osam godina za ovaj je program izdvojila skoro pet milijuna kuna.