Projekcija filma "The Whole Shootin' Match"

Izgubljeni klasik američke nezavisne kinematografije u MM centru

Izgubljeni klasik američke nezavisne kinematografije u MM centru

U okviru programa "Kratke slike" u zagrebačkom MM centru prikazuje se izgubljeni klasik američke nezavisne kinematografije. Film "The Whole Shootin' Match" je crno-bijela tragikomična balada o dvojici sanjara s margine društva.

Američki autor Eagle Pennell u široj je javnosti gotovo nepoznat. Međutim, upravo je on autor filmova koji su udarili kamen temeljac današnjoj američkoj nezavisnoj kinematografiji. Bez formalnog filmskog obrazovanja, Pennell 1977. snima kratkometražni Hell of a Note, svojevrsnu preteču svom najvažnijem i najzapaženijem filmu - The Whole Shootin' Match.

Smatra se izgubljenim klasikom američke nezavisne kinematografije, a 4. veljače prikazuje se u MM centru (Studentski centar u Zagrebu). Film je na rasporedu u 19:30 u okviru programa Kratke slike koji pozornost posvećuje inovativnim filmskim strujanjima prateći tokove suvremene produkcije, ali i klasičnih ostvarenja. Program se održava svakog četvrtka i specijaliziran je za kratki, umjetnički, eksperimentalni film te uz filmske projekcije, jednaku važnost pridaje filmskoj teoriji te razgovorima s autorima i filmskim stručnjacima. 

Ova crno-bijela tragikomična balada o dvojici sanjara s margine društva koji se na brzinu pokušavaju obogatiti pravi je primjerak američke regionalne kinematografije koja je cvala krajem 70-ih i početkom 80-ih izvan velikih filmskih studija. Obilježava je opozicija zabavljačkoj industriji i duboka uronjenost u lokalni kontekst. Ocrtavajući karaktere svojih likova i njihovu borbu na putu do bogatstva Pennellov film prenosi i duh Teksasa s kraja 70-ih.

Nakon kratkoročne distribucije krajem 70-ih, The Whole Shootin' Match je više od 20 godina bio izgubljen. Za Pennella se znalo samo u uskim američkim filmskim krugovima, sve dok nije pronađena jedna kopija u Njemačkoj 2006. Tada je film restauriran, a Pennell počeo dobivati zasluženo priznanje.

Trailer filma će vas uvjeriti da ovu projekciju ne smijete propustiti. Ulaz je besplatan, a više informacija potražite na linku.

 

Komentari na članak

Vezani članci

SCZG izvana

Studentski centar u Zagrebu

Riješene žalbe za smještaj u studentskim domovima

Od ukupno 536 žalbi koje su poslane, pozitivno je razriješeno njih 186, dok ih je 77 riješeno uvjetno.

FOTO: Udruga Balkanac

Udruga Balkanac

Film koji povezuje mlade čitave regije konačno dolazi u Zagreb

Dokumentarnim filmom „Zar nije bolje ovako?“ Udruga Balkanac želi poručiti mladima da vjera i nacionalnost nisu razlozi za podjelu te da nas sve muče isti problemi na koje zajedno možemo lakše pronaći rješenje. Zagrebačka premijera filma održat će se ove subote u kinu Tuškanac.

Motovun Film Festival

Motovun Film Festival

Svjetska premijera dokumentarca o hrvatskoj glazbi devedesetih

Novi dokumentarni film nagrađivanog autora Miroslava Sikavice o hrvatskim domoljubnim pjesmama iz vremena Domovinskog rata „Glasnije od oružja“ premijerno će se prikazati na Motovun Film Festivalu.

https://www.pinterest.com/pin/440930619766422666/

Na današnji dan

Znate li kakve veze imaju legendarni filmski vampir Drakula i Valentinovo?

Davne 1931. premijerno je prikazan legendarni horor „Drakula”. Povodom obljetnice donosimo nekoliko zanimljivosti o filmu.

Suicide Squad

Warner Bros.

Novi trailer za film „Suicide Squad“

Novi trailer filma „Suicide Squad“, u kojem će se pojaviti i novi Joker i novi Batman, procurio je tijekom ovog vikenda. Studio „Warner Bros“ ubrzo je objavio novi visokokvalitetni trailer.