Stjecanje iskustva

Pet načina za obogaćivanje životopisa

Pisanje projekta

Ove akademske godine slobodno vrijeme iskoristite pametno i aktivno – kako biste stekli vrijedna znanja, vještine i iskustva te tako obogatili svoj životopis. Saznajte kako!

Počinje nova akademska godina, a s njom i nove prilike za stjecanje raznih iskustava pa tako i onih poslovnih. Novostečena iskustva, osim što će vam donijeti korisna znanja i vještine, obogatit će vaš životopis. Zato vam donosimo pet načina kako možete obogatiti životopis tijekom ove akademske godine

1. Zauzmite vodeću poziciju u studentskom klubu ili organizaciji

FOTO: Pixabay

Već samo sudjelovanje u klubu, zajednici ili organizaciji nudi brojne prilike, kako za unutarnji rast tako i u poslovnom smislu. Preuzimanje vodeće uloge omogućit će vam da se još više istaknete u gomili. To je znak vašega karaktera i sposobnosti koji pokazuje da možete i znate biti dobar vođa, što se danas u poslovnom svijetu vrlo cijeni. Također, pokazuje kako možete uspješno organizirati vrijeme i balansirati između nekoliko bitnih stvari: fakultetskih obaveza, vođenja organizacije, a možda i stažiranja, prakse ili studentskoga posla. Osim toga, na taj način učite i/ili razvijate nove vještine – timski rad, preuzimanje inicijative, socijalne vještine, posredovanje, project management itd.

Na tu vodeću poziciju gledajte u što širem kontekstu. Ne morate biti predsjednik udruge, a ne možete ni očekivati da ćete odmah zasjesti na predsjedničku poziciju. Istaknut ćete se i organizirajući neki event, brinuvši se za promidžbu vaše organizacije ili obavljajući tajničke poslove.

2. Volontirajte

FOTO: Pixabay

Nemojte slušati što dežurni komentatori po društvenim mrežama pišu kako se u Hrvatskoj ne isplati volontirati, odnosno utrošiti vrijeme u nešto za što niste plaćeni. Volontoranje se itekako isplati i cijeni. Svi koji su ikada negdje volontirali, potvrdit će vam to. Volontiranjem stječete razne vještine i iskustva, a uz to pomažete zajednici. Kod poslodavaca ono demonstrira vaš angažman u zajednici i društvenu odgovornost.

Pri odabiru mjesta i vrste volontiranja ponajprije se vodite srcem, iako je za razvoj u poslovnom smislu najbolje odabrati nešto što će biti korisno za vaše poslovno područje. Također se preporučuje da se odabranoj organizaciji ili zajednici posvetite tijekom duljeg perioda jer to poslodavcu pokazuje kako možete biti predani nekoj organizaciji. Zato je bitno da volite to što radite, a ne volontirati samo radi popunjavanja životopisa.

Ako vas zanimaju lektoriranje, novinarstvo, community management, marketing, grafički dizajn ili odnosi s javnošću, možete se priključiti i našem portalu.

3. Upišite tečaj

FOTO: Wikimedia

Danas se u informatičke vještine ne ubraja poznavanje Microsoft Worda. Umjesto toga, sve je bitnije znati koristiti Photoshop ili HTML. Ako vam raspored obaveza na fakultetu ovaj semestar nije prenatrpan, zašto slobodno vrijeme ne biste utrošili u završavanje nekoga tečaja? Može to biti neki informatički program, strani jezik ili nešto drugo što će vam koristiti u karijeri jednoga dana kad diplomirate, a možda već i ranije. Postoje i brojne opcije online tečajeva ili certifikata, samo treba malo istražiti i naći ponudu koja najbolje odgovara vašem području interesa i obrazovanja.

4. Nastavite raditi za prethodnog poslodavca, ali u manjem kapacitetu

FOTO: Pexels

Ako ste obavljali praksu ili studentski posao, možete nastaviti raditi za istoga poslodavca, samo na manjim projektima. Vi ćete steći još više iskustva, imat ćete više vremena nego što ste imali kad ste radili ili obavljali stručnu praksu, a ljepše će izgledati i vaš životopis jer ćete imati dulji period rada kod istoga poslodavca. Bitno je samo poslodavcu jasno dati do znanja kad može računati na vas, a kad imate fakultetske ili druge obaveze.

5. Povežite se

FOTO: Wikimedia

Iskoristite studentske dane za jačanje profesionalnih veza. Povežite se s ljudima iz vašega profesionalnoga područja. LinkedIn je odličan alat upravo za to – da vas budući potencijalni poslodavci ili kolege primijete i da se povežete s njima. Ostanite u kontaktu s bivšim poslodavcima kako bi vas zapamtili i mogli dati dobre preporuke za vas prilikom traženja novoga radnoga mjesta. Također, povezavši se s većim brojem ljudi, lakše ćete saznati kad se otvori neko radno mjesto na koje se baš vi možete prijaviti.

Komentari na članak

Vezani članci

Hrvatska zastava

Manifestacija u sklopu SCool Festa

„Ostani u Hrvatskoj”, poručuje Studentski zbor

U dvodnevnom programu sačinjenom od predavanja, radionica i panel-rasprava, zagrebački Studentski zbor, s poduzetnicima, profesorima i studentima s bogatim iskustvom, poručuje svojim kolegama da trebaju ostati u Hrvatskoj te im otvara priliku da steknu dodatna znanja koja će im olakšati proces zapošljavanja.

Hrana za učenje

Izbjegnite ispitni stres

Savjeti koji će vam olakšati učenje za ispite

Kako bi se što bolje pripremili za ispite i izbjegli veliki stres, pokušajte slijediti ove savjete. Osim što ćete postići dobre rezultate, sačuvat ćete i svoje zdravlje.

Live concert

Najveći hrvatski „open-air” festival

Sve što moraš znati prije odlaska na INmusic

Bliži se 13. izdanje INmusic festivala! Ako ga još nisi posjetio ili si možda stari gost, za tebe smo pripremili nekoliko savjeta kako bi lakše organizirao novi provod.

Turisti, naslovnica

Ostavite dobar dojam!

40 nepoželjnih stvari koje turisti rade

Nismo svi isti, svaka država i kultura ima svoje običaje i stvari kojima se razlikuju od drugih. Zato vam donosimo listu 40 stvari koje svaki pravi turist treba izbjegavati ako želi ostati bez kazne i oštrog pogleda lokalnog stanovništva.

Studenti 2

Sveučilište u Rijeci

Studentski zbor u Rijeci poziva na prezentacije o „Start-up” inkubatorima za mlade ljude s idejama

https://www.facebook.com/events/799032360154870/?ref=2&ref_dashboard_filter=upcoming