LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Izbjeglička kriza u Europi

VIDEO: Prosvjedi za i protiv izbjeglica širom Europe

Tisuće prosvjednika okupilo se prošle subote u europskim prijestolnicama kako bi iskazali potporu i solidarnost s izbjeglicama. Istovremeni su u Varšavi, Bratislavi i Pragu održani protuimigracijski prosvjedi.

Tisuće prosvjednika okupilo se prošle subote u europskim prijestolnicama kako bi iskazali potporu i solidarnost s izbjeglicama. Istovremeni su u Varšavi, Bratislavi i Pragu održani protuimigracijski prosvjedi.

U subotu, 12. rujna, tisuće prosvjednika okupilo se u europskim prijestolnicama kako bi iskazali potporu i solidarnost s izbjeglicama. Prosvjede potpore u europskim metropolama organizirale su nevladine ili humanitarne udruge.

London, Kopenhagen i Berlin neki su od europskih gradova u kojima su održani prosvjedi za bolje postupanje s izbjeglicama i za njihov prihvat. U Kopenhagenu se okupilo oko 30 000 ljudi izvikujući:

– Izbjeglice, dobrodošle!

U Londonu su deseci tisuća prolazili ulicama u nadi da će se izbjeglicama otvoriti granice te da se britanska vlada u većoj mjeri uključi u rješavanje izbjegličke krize. Međutim, istovremeni su u Varšavi, Bratislavi i Pragu održani protuimigracijski prosvjedi. Upravo su čelnici Češke, Poljske i Slovačke odbili prihvatiti kvote za prihvat izbjeglica koje je predložila Europska komisija.

Podsjetimo, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker je 9. rujna na zasjedanju Europskog parlamenta iznio prijedlog za zbrinjavanje izbjeglica. U prijedlogu navodi da zemlje Europske unije trebaju zbrinuti 160 000 izbjeglica. Ta brojka raspoređena je u obvezatne kvote za pojedinu državu. No nisu sve zemlje podržale tu raspodjelu. Sustav kvota odbile su Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka.

Uskoro su uslijedile reakcije stanovnika, udruga i stranaka tih zemalja. U subotu su na prosvjed protiv izbjeglica u Varšavi i Bratislavi pozvale desničarske stranke. Na okupljanju u Varšavi sudjelovalo je oko 5 000 prosvjednika. Prosvjednici, prozvavši se katolicima, naglašavali su da se protive dolasku muslimana. Samo neki od slogana koje su izvikivali jesu:

– Islam je smrt Europe! i – Danas migranti, sutra teroristi!

U Češkoj se održao prosvjed protiv izbjeglica na kojem se okupilo oko 800 ljudi, ali se paralelno odvijao i prosvjed za izbjeglice koji je okupio oko 200 ljudi.

Za kraj se postavlja sljedeće pitanje: kakve reakcije možemo očekivati u Hrvatskoj? Prema prijedlogu za zbrinjavanje izbjeglica Europske komisije, Hrvatska bi trebala primiti više od 1 000 izbjeglica koje je naša zemlja zasad pristala prihvatiti. U subotu se Zagreb pridružio europskim gradovima u kojima se na skupovima izražavala dobrodošlica izbjeglicama. Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID), Centar za mirovne studije (CMS), Društvo Afrikanaca u Hrvatskoj, inicijativa No border neke su od udruga koje su povodom dana solidarnosti s izbjeglicama u subotu u Zagrebu pozvale na otvaranje granica izbjeglicama.

Međutim, ovih dana svjedočimo promjenama politike i odnosa prema izbjeglicama u nekim zemljama Europske unije. Njemačka je privremeno ukinula slobodu kretanja predviđenu Šengenskim sporazumom, a Mađarska uvodi pojačani vojni nadzor na svoje granice. Takvi postupci mogli bi značiti pojačani prolazak izbjeglica kroz našu zemlju. Jesmo li ih spremni prihvatiti i pružiti im potporu i sigurnost?

FOTO: WIKIPEDIA