LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zaštita od neželjene trudnoće

Pilule za abortus na američkim sveučilišnim kampusima: da ili ne?

Prema prijedlogu Zakona o planiranom roditeljstvu, država bi trebala opskrbljivati sveučilišne kampuse pilulama za abortus kako bi mlade žene mogle preuzeti kontrolu nad vlastitom budućnošću te na siguran način prekinuti neželjenu trudnoću.

Prema prijedlogu Zakona o planiranom roditeljstvu, država bi trebala opskrbljivati sveučilišne kampuse pilulama za abortus kako bi mlade žene mogle preuzeti kontrolu nad vlastitom budućnošću te na siguran način prekinuti neželjenu trudnoću.

Kalifornija se bori protiv oduzimanja sredstava za planirano roditeljstvo prijedlogom Zakona o planiranom roditeljstvu. U prijedlogu Zakona ističe se potreba opskrbe javnih sveučilišnih kampusa zdravstvenim centrima u kojima bi se studenti opskrbljivali pilulama za abortus.

Zakon je predložila predstavnica demokrata u Senatu, Connie Leyva. Prema Zakonu, pilula za abortus siguran je način za ženu da prekine trudnoću. Korisnici bi jednu pilulu trebali uzeti u klinici ili zdravstvenom centru, a drugu kod kuće 24 do 48 sati poslije prve pilule. Efekt je sličan onome što se događa prilikom ranoga spontanog pobačaja, a pilula se i koristi u ranoj trudnoći, otprilike do 7. tjedna trudnoće. Kako piše Jutarnji list, princip je takav da se prvo mifepristonom blokira progesteron koji je nužan za održavanje trudnoće te se onda misoprostolom izazivaju kontrakcije maternice. Proces pobačaja traje između 24 i 48 sati, a prate ga krvarenje i bolovi.

Mislim da je to iznimno važno jer žene svih dobi, a posebno mlade žene, moraju biti sigurne da imaju kontrolu nad vlastitom budućnošću – da imaju mogućnost izbora: hoće li  uključiti obitelj u svoj život ili ne. – rekla je Leyva za Sacramento Bee.

Nadodala je i da je djelomično predložila ovaj zakon zbog plana republikanaca za ukidanje statuta o javnom zdravstvu (Affordable Care Act, tzv. Obamacare) i reduciranje financijskih sredstava iz državnih fondova za reproduktivnu zdravstvenu zaštitu. Prema novom planu o zdravstvenoj zaštiti, ženama bi se reducirala usluga za kontrolu nad trudnoćom (kontracepcija, prevencija neželjene trudnoće), što bi moglo biti posebno problematično za pacijentice slabijeg imovinskog statusa.

Iako je glasnogovornica sa sveučilišta California State University rekla da je prerano da sveučilište komentira ovaj zakon, Leyva inzistira na tome da je upravo ovaj zakon to što studenti žele. Također je rekla da očekuje otpor religijskih i konzervativnih pro-life skupina, ali u konačnici prijedlog ovog zakona smatra korisnim za studente.

U Europi se na ovaj način obavlja više od polovice abortusa, piše Jutarnji list, a dostupan je već preko 35 godina, dok je u Hrvatskoj ova nova metoda abortusa dostupna od 2015. godine Doduše, kod nas je dostupna samo u riječkoj bolnici, gdje se, otkad je uvedena, čak 85 posto pacijentica odlučilo za nju, piše Večernji list. Duplo manja cijena i nedostatak kirurškog zahvata prednosti su koje liječnici najviše ističu, dok za glavni nedostatak navode psihičko-emotivni moment koji žena doživljava za pobačaja.

FOTO: PIXABAY