Na današnji dan

Rođen Sid Vicious, jedan od najvećih buntovnika punk revolucije

Sid Vicious

Oni su bili mladi, bučni i dinamični, a on zaštitni znak čitave generacije. Na današnji je dan 1957. godine rođen basista sastava Sex Pistols, Sid Vicious.

Basist popularnog britanskog sastava Sex Pistols, Sid Vicious, rođen je kao John Simon Ritchie. Uobičajeno je da glavnu misao glazbenog sastava vodi pjevač, u ovom slučaju Johnny Rotten. No, Sid Vicious je zahvaljujući svojim izjavama, specifičnom načinu odijevanja i turbulentnoj vezi s Nancy Spungen vrlo često zauzimao mjesto leadera u bendu.

Dolazak Sida u Sex Pistolse i početak punk revolucije

Sid je bio poznat po razvratnom ponašanju, što je zapravo bio glavni razlog zbog kojeg je i dospio u bend. Menadžer Sex Pistolsa, Malcom McLaren, pozvao ga je u sastav nakon što je dotadašnji basista Matlock otišao iz benda. Zanimljiva je činjenica da Sid uopće nije znao svirati bas gitaru. Popularna je informacija da je instrument naučio svirati slušajući čitavu večer Ramonse.

Sex Pistolsi su osnovani 1975. godine i našli se na udaru britanskih glazbenih kritičara, ali i većeg dijela javnosti. Predstavljaju su glas mladih koji se trebao čuti protiv tadašnjih društvenih i političkih uvjeta. S obzirom na to da su i sami imali radikalne stavove, uspjeli su izgubiti i dotadašnju diskografsku kuću jer su bili nepristojni u intervjuima. Dogodilo se to 1. prosinca 1976.  u emisiji koja je promovirala zajedničku turneju punk rock glazbenika. Nakon što su izvrijeđali voditelja emisije, novinari su počeli sve više medijskog prostora davati divljem punk bendu. Potpisivanje ugovora s novom izdavačkom kućom, obavili su ispred Buckinghamse palače, povodom izlaska singla God Save the Queen. Zahvaljujući tome, i službeno su postali britanski nepoželjnici broj jedan.

Turbulentna veza Sida i Nancy

Sid upoznaje Nancy Spungen 1976. godine  Ona je, poput njega, bila narkomanka u lošem psihičkom stanju, a sa sedamnaest je godina pobjegla od kuće. Početkom 1978. godine Nancy je pratila Sida na turneji po SAD-u.  Bend je tada odradio osam koncerata, a nakon turneje su se raspali zbog droge i osobnih sukoba. Nakon raspada benda, Sid i Nancy kratko vrijeme provode u Londonu, a zatim se sele u New York. Obično su odsjedali u hotelu Chelsea, a Nancy se predstavljala kao Sidova menadžerica. Iako mu je uspjela dogovoriti nekoliko manjih gaža, publika ga nije prihvatila jer je čitavo vrijeme bio previše nadrogiran.  

Mrtvo tijelo Nancy Spungen pronađeno je 12. listopada 1978. godine, u ranim je jutarnjim satima u kupaonici njihove sobe u hotelu Chelsea. Kada je preminula, imala je tek dvadeset godina. Obdukcija je pokazala da je umrla od posljedica ranjavanja nožem. Isti taj nož, Nancy je poklonila Sidu za njegov rođendan. Sid je automatski postao glavni osumnjičenik za ubojstvo svoje djevojke. 22. listopada 1978., Sid je pokušao samoubojstvo prerezavši vene nakon čega je neko vrijeme odležao u bolnici. 9. prosinca je uhićen i odvezen u zatvor na otoku Rikr's.

Sid i Nancy, FOTO: Pinterest

Smrt Sida Viciousa

Nakon što je otpušten iz zatvora, 2. veljače 1979. godine, Sid je otišao na zabavu u stan svoje nove djevojke. Sljedeće jutro glazbenik je pronađen mrtav. Uzrok smrti je ubrizgavanje čistog heroina - takozvani zlatni šut. Kao i obično, kada su velika glazbena imena u pitanju, njegova je smrt iznjedrila mnoge teorije zavjere. 2007. godine, u javnost je izašao Peter Gravelle, fotograf Sex Pistolsa, tvrdeći da ima informacije o Sidovoj smrti. Gravelle je za smrt mladog punkera optužio njegovu majku Annu. Ne samo da mu je ona kupila fatalnu dozu heroina, već ga je sve i organizirala. Htjela je izbjeći da joj sin završi u zatvoru zbog ubojstva djevojke Nancy. Anna je navodno na svojoj smrtnoj postelji priznala i jednom novinaru, da je kriva za smrt vlastitog sina.

– I'll die before I'm 25, and when I do I'll have lived the way I wanted to. - glasila je izjava mladog Sida Viciousa.

Posljednje informacije o smrti Nancy Spungen

Prema posljednjim informacija i dokumentarnim filmova, postoje činjenice koje Sida oslobođaju krivnje od ubojstva. Jedan od takozvanih alibija jest da je basist neposredno prije njezine smrti popio 30 tableta snažnog sedativa, pa je čitavo vrijeme bio u nesvijesti. Slijedeća teorija tvrdi da je posrijedi bila pljačka koja je igrom slučaja završila hladnokrvnim ubojstvom. Dokaz ove teorije je novac koji je nestao iz hotelske sobe, a potencijalni krivac je narkoman koji je živio u istom hotelu kao i ljubavni par. Pojedine tvrdnje sugeriraju i da je Nancy zapravo počinila samoubojstvo, a temelj za to se nalazi u ubodnom kutu rane izvršene spomenutim nožem.

U svakom slučaju, smrti Sida i Nancy su jedne od medijski najviše praćenih u svijetu glazbe. O njima su pisane mnoge pjesme, a punk ljubavnici su nerijetko portretirani i na malim ekranima. Najpopularnija ekranizacija je ona naziva Sid and Nancy, gdje je basista utjelovio glumac Gary Oldman.

Komentari na članak

Vezani članci

Darko Rundek

„Dani hrvatskog filma“

Darko Rundek o filmskoj glazbi na ADU-u; prijave za sudjelovanje u tijeku

Do 10. lipnja traju prijave za ekskluzivni „masterclass“ jednog od naših najnagrađivanijih glazbenika i filmskih skladatelja koji potpisuje filmsku glazbu u petnaestak različitih produkcija.

Centar Osijeka

Noćni život

Najpopularnija mjesta za izlazak u Osijeku

Nekima su najbolji oni izlasci kojih se ne sjećaju, a drugima oni na kojima su se naplesali kao nikada u životu. U koju god skupinu se svrstali, u Osijeku ćete sigurno pronaći klub ili kafić za sebe.

Suicidal i Bane

Suradnja Suicidala i Baneta iz Songkillersa

VIDEO: Iz svih loših misli rodila se „Nada“

„Nada“ je treći najavni singl s nadolazećeg albuma koji Suicidal, zagrebački reper i producent, priprema nakon duže glazbene pauze.

Gunpowder plot

Na današnji dan

Zavjera baruta, najpoznatija pobuna u britanskoj povijesti

Što se dogodilo 5. 11. i zašto taj datum ne smijemo zaboraviti? Tko je Guy Fawkes i kako je postao jedan od najslavnijih pobunjenika u svijetu?

Filmski kviz 2016

Kviz općeg znanja

Legendarni filmovi i pjesme na tri sljedeće KOZe

Bogate nagrade za najuspješnije i najsretnije natjecatelje pripremili su sponzori.