LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Rođen Dante Gabriel Rossetti, engleski slikar i pjesnik

Prije 188 godina rođen je Dante Gabriel Rossetti, engleski slikar i pjesnik. Proslavio se slikama ženskih portreta i zbirkom pjesama.

Prije 188 godina rođen je Dante Gabriel Rossetti, engleski slikar i pjesnik. Proslavio se slikama ženskih portreta i zbirkom pjesama.

Dante Gabriel Rossetti rođen je 12. svibnja 1828. godine u Londonu. Bio je slikar i pjesnik koji je pomogao pri osnivanju Pre-Raphalite Brotherhood, društva slikara koji su tretirali religiozne, moralne i srednjovjekovne teme na neakademski način.

Nakon osnovne naobrazbe, dvoumio se između slikarstva i pjesništva te je na kraju upisao Royal Academy, a u slobodno je vrijeme čitao Shakespearea, Goethea, Byrona, Scotta i Poea. Do svoje dvadesete godine preveo je mnoga djela talijanskih pjesnika te je pisao vlastite stihove. Cilj društva slikara bila je istina prirodi i vjerovali su da će to postići detaljnim slikarstvom na otvorenom.

Prve dvije Rossettijeve slike, The Girlhood of Mary i The Annunciation, bile su jednostavnog stila, ali pune simbolike. S vremenom se odmaknuo od tradicionalnih religioznih tema i okrenuo slikanju scena iz djela Shakespearea, Browninga i Dantea jer je tu imao veću slobodu izražavanja. Tipični primjer slike ovog razdoblja je slika How They Met Themselves. Zatim je počeo slikati teme iz doba kralja Arthura, pune srednjovjekovnog oružja i tipične srednjovjekovne odjeće.

U starijim je godinama opet promijenio stil slikanja pa je počeo slikati ženske portrete s estetičnim i senzualnim pristupom umjetnosti. Tako su nastala djela The Blessed Damozel, The Bower Meadow, Proserpine i La Pia de' Tolomei. Upravo se ovim slikama Rossetti proslavio. Međutim, s umjerenim uspjehom njegovih prevedenih pjesama opet je počeo pisati te je izdao zbirku svojih pjesama Poems. Bio je majstor soneta. Njegov najpoznatiji sonet jest The House of Life dok su najpoznatiji stihovi iz tog soneta:

Oh! clasp we to our hearts, for deathless dower,
This close-companioned inarticulate hour
When twofold silence was the song of love.

Proslavivši se kao slikar i pjesnik, Rossetti je umro 9. travnja 1882. godine u Birchington-on-Sea u Kentu. 

FOTO: WIKIPEDIA