Na današnji dan

Rođen šestmilijarditi stanovnik našeg planeta

zure u nekaj

Godine 1999. zabilježeno je rođenje šestmilijarditog stanovnika planeta Zemlje, po čemu je ovaj dan nazvan – Dan šeste milijarde.

Godine 1804. naš je planet nastanjivalo milijardu ljudi. Od tada je prošlo 212 godina, a svijet nas danas broji više od sedam milijardi. Na pojedinim internetskim stranicama možete i pratiti stopu nataliteta i mortaliteta na svjetskoj razini, koja se mijenja svake sekunde. godine 1999. prognoziralo se da će broj stanovnika Zemlje dosegnuti šest milijardi, što se i dogodilo. 12. je listopada te godine u naselju Koševo u Sarajevu, rođen šestmilijarditi stanovnik naše planete, Adnan Mević, u ponoć i jednu minutu. U Sarajevu se tada nalazio i tadašnji UN-ov glavni tajnik, Koffi Annan, pa je iskoristio priliku za posjet. U svom je govoru izjavio da ta beba osvjetljava put tolerancije i razumijevanja za sve ljude na svijetu.

Kao što to obično biva s ovakvim datumima, postoji i druga strana priče. Pojedini se demografi ne slažu s navedenim datumom. Objašnjavaju da se prema istraživanjima, Dan šeste milijarde trebao dogoditi između 18. i 19. lipnja, a ne 12. listopada. No, UN-ov fond za demografiju ili United Nation`s Population Fund, prihvatio je ovaj datum i rođenje Adnana kao službeni dan kada je Zemlju nastanilo šest milijardi stanovnika.

Zanimljiv je podatak i da je bilo potrebno samo 12 godina, da se broj stanovnika na zemaljskog kugli poveća s 5 na 6, a zatim i na 7 milijardi. Pet milijardi stanovnika Zemlja je brojala 1987, a Dan sedme milijarde obilježen je 31. listopada 2011. godine. Porast broja stanovnika bilježi se svake godine, a prognoze su da će do 2050. godine ukupna brojka dosegnuti i do deset milijardi ljudi.

PHOTO: Imgur

Glede ostalih statistika čovječanstva, mnoge su poražavajuće. Unatoč medicinskom napretku i globalnom razvitku, žene u Africi danas imaju veću stopu smrtnosti pri rađanju nego žene 19. stoljeća u Engleskoj. Usprkos kampanjama za prava djece, preko 37 tisuća brakova se svakodnevno sklapa među djecom iako su zabranjeni.

S druge strane, čovječanstvo danas broji najviše mlađe populacije nego ikada u svojoj povijesti. 1,8 milijardi stanovnika Zemlje ima između 10 i 24 godine. Prema proračunima, ova brojka predstavlja mogućnost za napretke na mnogim znanstvenim i tehnološkim područjima. Unatoč tome, UNICEF upozorava da još uvijek postoje zemlje u razvoju gdje djeci upravo u toj dobi, nije omogućeno niti osnovno obrazovanje. Ono o čemu znanstvenici najviše brinu jest okoliš. Prognoziraju da će do 2050. godine, sukladno pretpostavkama o porastu populacije, biti jednostavno nemoguće održati čovječanstvo u stanju kakvo je danas. Globalno zatopljenje, istrijebljenje mnogih životinjskih vrsta te uništavanje prirode jamče da buduće generacije neće imati okoliš kakav imamo danas. Na nama je da dočekamo osammilijardito dijete s razvijenom sviješću o zaštiti okoliša i životinjskih vrsta, te ogromnim promjenama po pitanju statusa djece i žena diljem planeta.

Komentari na članak

Vezani članci

Marilyn Monroe

Ispred svog vremena

Nevjerojatne činjenice o Marilyn Monroe

Inteligentna, osjećajna, fascinantna i fatalna, Marilyn Monroe jedna je od najvećih i najtajanstvenijih ličnosti u povijesti, čiji je život i danas obavijen velom tajni.

Nikola Tesla

Manifestacija u Gospiću

„Tesla Power of Lights”: svjetlosni spektakl i edukativni vlakić dio su proslave rođendana genija

Svi su pozvani u Gospić na Teslin rođendan kada će iz mraka u središtu Like izroniti svjetlost velikom izumitelju, elektrotehničaru i fizičaru u čast.

Šume-Velika Britanija

Obala Velike Britanije

Šume koje su godinama bile pod vodom

Šume iz brončanog doba pojavile su se na obalama Velike Britanije zbog nevremena koje je nedavno pogodilo to područje.

Albert Einstein

Na današnji dan

Rođen jedan od najvećih ― Albert Einstein!

Svi znamo da je Albert Einstein zaslužan za teoriju relativnosti. Povodom obljetnice njegova rođenja donosimo vam puno više od toga.

CFSN slavi 14 godina na zagrebačkoj sceni

Elektronička glazba

24-satnim eventom CFSN slavi 14 godina na zagrebačkoj sceni

CFSN je pripremio spektakularnu zabavu za ljubitelje elektorničke glazbe. Poziva svoju vjernu publiku na proslavu 14 godina na zagrebačkoj sceni.