Na današnji dan

Rođen šestmilijarditi stanovnik našeg planeta

zure u nekaj

Godine 1999. zabilježeno je rođenje šestmilijarditog stanovnika planeta Zemlje, po čemu je ovaj dan nazvan – Dan šeste milijarde.

Godine 1804. naš je planet nastanjivalo milijardu ljudi. Od tada je prošlo 212 godina, a svijet nas danas broji više od sedam milijardi. Na pojedinim internetskim stranicama možete i pratiti stopu nataliteta i mortaliteta na svjetskoj razini, koja se mijenja svake sekunde. godine 1999. prognoziralo se da će broj stanovnika Zemlje dosegnuti šest milijardi, što se i dogodilo. 12. je listopada te godine u naselju Koševo u Sarajevu, rođen šestmilijarditi stanovnik naše planete, Adnan Mević, u ponoć i jednu minutu. U Sarajevu se tada nalazio i tadašnji UN-ov glavni tajnik, Koffi Annan, pa je iskoristio priliku za posjet. U svom je govoru izjavio da ta beba osvjetljava put tolerancije i razumijevanja za sve ljude na svijetu.

Kao što to obično biva s ovakvim datumima, postoji i druga strana priče. Pojedini se demografi ne slažu s navedenim datumom. Objašnjavaju da se prema istraživanjima, Dan šeste milijarde trebao dogoditi između 18. i 19. lipnja, a ne 12. listopada. No, UN-ov fond za demografiju ili United Nation`s Population Fund, prihvatio je ovaj datum i rođenje Adnana kao službeni dan kada je Zemlju nastanilo šest milijardi stanovnika.

Zanimljiv je podatak i da je bilo potrebno samo 12 godina, da se broj stanovnika na zemaljskog kugli poveća s 5 na 6, a zatim i na 7 milijardi. Pet milijardi stanovnika Zemlja je brojala 1987, a Dan sedme milijarde obilježen je 31. listopada 2011. godine. Porast broja stanovnika bilježi se svake godine, a prognoze su da će do 2050. godine ukupna brojka dosegnuti i do deset milijardi ljudi.

PHOTO: Imgur

Glede ostalih statistika čovječanstva, mnoge su poražavajuće. Unatoč medicinskom napretku i globalnom razvitku, žene u Africi danas imaju veću stopu smrtnosti pri rađanju nego žene 19. stoljeća u Engleskoj. Usprkos kampanjama za prava djece, preko 37 tisuća brakova se svakodnevno sklapa među djecom iako su zabranjeni.

S druge strane, čovječanstvo danas broji najviše mlađe populacije nego ikada u svojoj povijesti. 1,8 milijardi stanovnika Zemlje ima između 10 i 24 godine. Prema proračunima, ova brojka predstavlja mogućnost za napretke na mnogim znanstvenim i tehnološkim područjima. Unatoč tome, UNICEF upozorava da još uvijek postoje zemlje u razvoju gdje djeci upravo u toj dobi, nije omogućeno niti osnovno obrazovanje. Ono o čemu znanstvenici najviše brinu jest okoliš. Prognoziraju da će do 2050. godine, sukladno pretpostavkama o porastu populacije, biti jednostavno nemoguće održati čovječanstvo u stanju kakvo je danas. Globalno zatopljenje, istrijebljenje mnogih životinjskih vrsta te uništavanje prirode jamče da buduće generacije neće imati okoliš kakav imamo danas. Na nama je da dočekamo osammilijardito dijete s razvijenom sviješću o zaštiti okoliša i životinjskih vrsta, te ogromnim promjenama po pitanju statusa djece i žena diljem planeta.

Komentari na članak

Vezani članci

Dian Fossey

Na današnji dan

Rođena znanstvenica koja je gorile voljela više nego ljude

Na današnji dan rođena je američka zoologinja Dian Fossey, koja je svoj život posvetila zaštiti gorila u Africi, a čiji je život okončan napadom nepoznatog počinitelja prepunog bijesa.

2. rođendan portala Studentski.hr - prostor

Veliko slavlje članova portala i suradnika

FOTO: Studentski.hr proslavio dvije godine postojanja!

U rujnu 2013. godine na medijsku scenu izašao je novi portal. Taj portal zasnivao se na ideji da studenti steknu praksu volontirajući i plasirajući sve relevantne vijesti za studente.

Henry Rollins

Na današnji dan

Rođendanska čestitka mišićavom „punk” intelektualcu

Henry Rollins, jedna od najvećih ikona „hardcore punka”, nevjerojatna je kombinacija tjelesne snage, intelektualnosti i duboke emotivnosti koja urađa izrazito kreativnim plodovima na svakom umjetničkom području koji se ovaj slavljenik dotakne.

Brain Holiday

Najava koncerta

Brain Holidays svira za 40. rođendan KSET-a

Bend koji je svojim odama Bobu Marleyju mnogo puta napunio i prepunio klub ponovno dolazi 27. svibnja, nošen nadolazećim albumom, prepun pozitivne vibre i napucan energijom.

Arsen Dedić

Na današnji dan

78. rođendan „glazbenika koji nas je učio lijepom plakanju“

Na današnji dan prije 78 godina rodio se Arsen Dedić, najkompletniji i najvažniji kantautor u povijesti hrvatske popularne glazbe.