Na današnji dan

Diplomirao je na Whittier Sveučilištu te na Dukeu, a zatim postao 37. predsjednik

Richard Nixon

Na današnji je dan rođen iskusni državnik koji je diplomirao na Whittier Sveučilištu u Kaliforniji te na Sveučilištu Duke. Njegovo je političko djelovanje započelo 1946. u Zastupničkom domu, kada postaje poznat zbog aktivnog sudjelovanja u Hladnom ratu i progona liberalno orijentiranih osoba koje je optužio za suradnju sa Sovjetima.

Na današnji je dan, 9. siječnja 1913, u gradu Yorba Linda u Kaliforniji rođen Richard Milhous Nixon. Riječ je o 37. predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država.

Nakon što je diplomirao na lokalnom Whittier Sveučilištu u Kaliforniji te završio pravni fakultet Sveučilišta Duke, priključio se mornarici gdje se s vremenom uzdigao do čina poručnika. godine 1946. izabran je u Zastupnički dom te je prepoznat kao jedan od najaktivnijih i najkontroverznijih tadašnjih članova zbog aktivnog sudjelovanja u Hladnom ratu i progona liberalno orijentiranih osoba koje je optužio za suradnju sa Sovjetima.

Svoje političko djelovanje nastavio je kao dopredsjednik tadašnjeg predsjednika Dwighta D. Eisenhowera koji mu je ovu titulu dodijelio dva puta zbog uspješnog i kvalitetnog rada. Završetkom Eisenhowerova mandata, Nixon se nakratko povukao iz politike te postao aktivan tek u vrijeme kada je u SAD-u poraslo nasilje na ulicama te zavladalo nezadovoljstvo zbog Vijetnamskog rata, ubojstva Martina Luthera Kinga i Roberta Kennedyja. Tada se popularizira izbornim programom koji ga je doveo do pobjede, a u kojem je isticao završetak rata u Vijetnamu i obećavao ponovno dovođenje reda na američke ulice. Pod njegovom su vlašću poduzete vrlo značajne mjere koje su uvelike promijenile odnose svjetskih sila. Povlačenje američkih snaga iz Južnog Vijetnama, uspostavljanje odnosa sa Kinom čime je započelo njezino otvaranje prema vanjskom svijetu, sklapanje sporazuma o razoružanju sa Sovjetskim Savezom, smanjivanje napetosti između SAD-a i SSSR-a, osnivanje agencija za zaštitu okoline te agencije DEA za rješavanje sve većeg problema narkomanije u Americi bila su samo neka od postignuća predsjednika.

Međutim, po završetku mandata stekao je reputaciju najomraženijeg političara, što je dovelo do njegova pada. Jedan od glavnih skandala koji je pridonio njegovoj ostavci bila je svakako poznata afera Watergate koju je predsjednik neuspješno pokušao zataškati za američku javnost. Afera se odnosi na prisluškivanje i provalu u hotel Watergate u Washingtonu, sjedište nacionalnog odbora Demokratske stranke. Umiješan je tako što je bez sudskog naloga dopuštao prisluškivanje telefona vladinih dužnosnika i novinara te je odobrio operaciju provale i otvaranje pošte Demokratske stranke. Uz to, provedene su urote, uništavanje dokaza, nezakonita upotreba agencija poput FBI i CIA te prikupljanje ilegalnih dokumenata. Nakon što je slučaj u potpunosti razotkriven, osporavao je svoju umiješanost u ovaj slučaj, no zahvaljujući ovom skandalu izgubio je dozvolu za advokaturu i povukao se iz javnosti. 

Iako je zbog afere Watergate stekao vrlo negativnu reputaciju, mnogi su kasnije promijenili mišljenje o njemu smatrajući ga iskusnim državnikom, a među njima i mnogi povjesničari koji smatraju da je Nixon bio pretjerano kritiziran.

Komentari na članak

Vezani članci

MS

Josipa Miković

Rođendanska ekstravaganca

Rođendani su nešto što željno iščekujemo i onda kada dođe i prođe pitamo se – kad će mi rođendan?

Yoolod logo

Poticaj hrvatskim inovacijama

Hrvatski startup Yoolod ušao u program Tech Wildcatters-a

Yoolod, internetski servis koji omogućuje korisniku da uz pomoć druge osobe - avatara - iskusi svijet, ideja je dvojice hrvatskih osnivača. Ove godine dobili su priliku sudjelovati u organizaciji koja pomaže startup programima.

60. godina Duhačkog odsjeka MA

Završetak uspješne godine uz mjesec proslave

Proslava 60. rođendana Duhačkog odsjeka Muzičke akademije

Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu pripremila je proslavu koja će trajati od 26. 11. do 20. 12.

Nina Simone

Na današnji dan

Rođena Nina Simone, američka pjevačica, pijanistica i aktivistica za građanska prava

Budući da su njezine pjesme i glazbu odlikovale izražene emocije, slušatelj bi se vrlo lako pronašao u situaciji u kojoj bi izgubio pojam o vremenu. Zbog toga su joj dali nadimak High Priestess of Soul (visoka svećenica soula).

Keanu Reeves kod Stephena Colberta

Na današnji dan

Keanu Reeves – 55. rođendan romantičnog akcijskog junaka

Danas svoj rođendan slavi glumac koji je utjelovio Neoa u kultnoj trilogiji „Matrix”. Usprkos veoma uspješnoj karijeri koja traje već tri desetljeća, na glasu je kao iznimno povučena i samozatajna osoba, a o njegovu privatnom životu veoma se malo zna.