Na današnji dan

Dan koji krije tajnu beskonačnosti svemira

Pi na ploči

Četrnaesti se ožujka diljem svijeta obilježava jedenjem pita, pizza i ostalih okruglih slastica. Povod je tomu „slavljenje“ najpoznatije konstante na svijetu – poznatog broja pi.

Četrnaesti ožujka za neke je možda obični utorak koji sa sobom nosi fakultetske i poslovne obveze, kavice ili sunčanje na klupicama i sunčane šetnjice. No, za sve je matematičare 14. ožujka puno više od običnoga utorka jer se na današnji dan slavi Ludolfov broj, odnosno popularni pi. Arhimedovu je konstantu 1988. godine prvi put proslavio Larry Shaw, a definira se kao odnos opsega i promjera kruga.

Budući da neke države koriste mjesec/dan format bilježenja datuma, pi dan slavi se upravo danas, no on je i jedina konstanta koja se obilježava više puta u godini. Tako zaljubljenici u matematiku pi dan mogu obilježiti i 22. srpnja zbog približne vrijednosti kvocijenta dana i mjeseca, 10. studenoga jer je to 314. dan godine te 4. ožujka jer toga dana prođe 14% trećeg mjeseca godine. No, tu zaluđenost najintrigantnijim brojem na svijetu ne staje jer postoji i pi trenutak – trenutak koji se ponavlja svakih sto godina. Posljednji se dogodio 14. ožujka 2015. godine u 9 sati, 26 minuta i 53 sekunde, a koliko će morati čekati do idućega, znatiželjni mogu saznati klikom na timer.

FOTO: Flickr/Pepe Pissinato

U nastavku donosimo još neke zanimljivosti o popularnom broju:

1. Umirovljeni fizičar Larry Shaw prvi je put ovaj praznik beskonačnosti proslavio i time ga utemeljio promarširavši sa svojim kolegama kružnom dvoranom muzeja Exploratorium u San Franciscu nakon čega su jeli okrugle voćne torte. Otad im je takva fešta tradicija.

2. Godine 1706. engleski je matematičar William Jones odabrao grčko slovo π kao oznaku za poznatu konstantu.

3. Pi je iracionalan broj, što znači da ga je nemoguće prikazati kao razlomak. Znanstvenici još uvijek nisu uspjeli dokazati da njegove znamenke slijede nasumično.

4. Kako zvuči broj pi, možete saznati zahvaljujući Michaelu Blakeu.

5. Lu Chao prema Guinnessovoj knjizi rekorda drži rekord u broju zapamćenih znamenki – zapamtio ih je 67 890, a da ih izrecitira trebala su mu 24 sata i 4 minute.

6. Zahvaljujući Francuzu Fabriceu Bellardu, danas nam je poznato 2,7 trilijuna znamenki ovog čarobnog broja. Vjerojatno se među njima može pronaći svačiji datum rođenja, broj telefona, matični broj i sl.

7. Ako ste jedan od obožavatelja ovoga broja, možete se priključiti Klubu pi prijatelja i skupa s njima podržati, unaprijediti i slaviti duh broja pi.

8. Pi dan diljem svijeta obilježava se jedenjem okruglih slastica, različitim natjecanjima i igrama, a često se u proslavu uključuje i proslava rođendana legendarnog Alberta Einsteina.

9. Pi nazivaju i brojem svemira jer mnogi ljudi smatraju da se u njegovoj beskonačnosti krije tajna beskonačnosti svemira.

10. Kad biste željeli izrecitirati 6,4 milijardi znamenki broja pi, trebale bi vam 133 godine.

A osim gađanjem pitama ili jedenjem pizza, pi dan možete proslaviti i na velikom tulumu koji PMF-ovci spremaju povodom završetka ispitnih rokova u popularnom Roku. Moto mu je, kako kažu, narodna π kume, π...na tebe je red, a najavljuju i nagrade za najbolje poznavatelje popularnog broja. No, neovisno o tome πjete li večeras tim povodom ili ne, svima vam želimo sretan dan beskonačnosti!

Komentari na članak

Vezani članci

MashMe

Zagrebačka aplikacija započela Kickstarter kampanju

MashMe zagrebačka aplikacija pretvara vas u animirani lik

Za razliku od drugih aplikacija, kojima je vrhunac bio fotografiranje korisnika kao animiranih likova, ova aplikacija omogućava snimanje i obavljanje video razgovora u posve novom ruhu!

Google - naslovna

Na današnji dan

Google, sretan ti rođendan!

Google danas slavi punoljetnost, a mi vam tim povodom donosimo zanimljivosti o počecima ove kompanije i tajne tehnološkog diva koje sigurno niste znali.

EXIT 2017

"Summer of Love 2017"

Udvostručen interes za ulaznice na ovogodišnji EXIT

Globalna prodaja ulaznica za EXIT "Summer of Love" započinje 7. prosinca. Događaj će se održati od 6. do 9. srpnja 2017. na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu.

Roppongi Red

Intervju s Roppongi Red i premijera singla

„Jedan dio publike na nas reagira super, a drugi dio nas promatra kao da smo pali s Marsa“

Tek se probijaju, a već su odradili svirku s Parovom Stelarom! Premijerno poslušajte drugi singl benda Roppongi Red te provjerite u intervjuu kako izgleda glazbeni „brainstorming“ benda koji ne ovisi o tehnologiji ni o trendovima.

Novogodišnji noktići: Happy New Year design

Novogodišnji noktići

FOTO i VIDEO: Neka i vaši nokti zablistaju na novogodišnjem tulumu

Dugački ili kratki? Jednobojni ili šareni? Tradicionalni ili moderni? Da, radi se o noktićima! Saznajte kako pravilno pripremiti nokte za manikuru i priuštite si ju u vlastitom domu. Zapamtite, stiže doček Nove godine - što više boja i šljokica!