LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Glazba

Zajednički nastupi studenata i profesora: Muzička akademija nastavlja s ciklusom „Vivat academia”

Osim studenata udaraljki, klavira i violončela Muzičke akademije, na koncertu će nastupiti i gosti – dirigent Franjo Bilić i violinistica Alina Gubajdullina – te mentorice doc. art. Julia Gubajdullina i doc. art. Monika Leskovar. 

Osim studenata udaraljki, klavira i violončela Muzičke akademije, na koncertu će nastupiti i gosti – dirigent Franjo Bilić i violinistica Alina Gubajdullina – te mentorice doc. art. Julia Gubajdullina i doc. art. Monika Leskovar. 

Muzička akademija nastavlja s ciklusom Vivat academia u kojem zajednički nastupaju studenti i njihovi mentori. Na trećem koncertu sezone imat ćemo priliku slušati skladbe Alfreda Schnittkea, njemačkog skladatelja ruskog porijekla, kako je sam sebe predstavljao. Koncert će se održati u srijedu, 2. 3. 2022. u 19 sati u koncertnoj dvorani Blagoje Bersa
 
Ovaj velikan suvremene umjetnosti, filozof i mistik zagovarao je polistilizam, stvarao jedinstvene glazbene svjetove izražavajući se različitim stilovima, od baroka do dodekafonije i  jazza. U potrazi za glazbenom istinom ispreplitao je najintenzivniju ekspresiju s krhkom iskrenošću te iznova otkrivao prošlost u sadašnjem trenutku kao udaljeno sjećanje koje se tek pojavilo. Duboko je vjerovao da je glazba ključ nadilaženja kratkoće tjelesnog života prema besmrtnosti duhovnog postojanja. Njegov opus je vrlo opsežan, a obuhvaća osam simfonija i druga orkestralna djela, opere, komornu, solističku i vokalnu glazbu, 66 partitura za filmove te elektronsku glazbu.
 
Alfred Schnittke rijetko je zastupljen na hrvatskim koncertnim podijima. Ovaj koncert pokušat će stoga približiti njegovu ponajprije komornu glazbu široj publici. Bit će izvedene skladbe različitih stvaralačkih razdoblja njegovog života, od studentskih godina do zrelosti, od dvanaesttonske tehnike pa sve do filmske glazbe. Neke od skladbi s programa, primjerice "Lebenslauf za četiri metronoma, tri udaraljkaša i klavir" i "Preludiji za klavir", zacijelo će doživjeti svoju prvu izvedbu u Hrvatskoj. Na programu će se naći i "Suita u starom stilu za violinu i klavir", "Sonata za violinu i klavir, br. 1", "Sonata za violončelo i klavir, br. 1" te "Tango u ludnici" iz filma "Agonija" i opera "Život s idiotom" u transkripciji za violinu, violončelo i klavir.
 
Osim studenata udaraljki, klavira i violončela Muzičke akademije, na koncertu će nastupiti i gosti – dirigent Franjo Bilić i violinistica Alina Gubajdullina – te mentorice doc. art. Julia Gubajdullina i doc. art. Monika Leskovar. Voditeljica je projekta Julia Gubajdullina, a suvoditelj doc. art. Božidar Rebić. Više informacija o izvođačima, programu i ulaznicama pronađite na poveznici.
FOTO: STUDENTSKI.HR