Noć muzeja 2016.

Studenti osmislili zanimljive programe za jedanaestu Noć muzeja

Noć muzeja 2016

Ako još uvijek niste sigurni što posjetiti u ovogodišnjoj Noći muzeja, izdvojili smo nekoliko zanimljivih programa koje su vaši kolege pripremili u muzejima, fakultetima i akademijama.

Sve je spremno za još jednu Noć muzeja. Ovog petka 29. siječnja u 18 sati više od 200 muzeja, galerija, knjižnica i arhiva u više od 100 hrvatskih gradova pretvara se u masovna okupljališta posjetitelja željnih kulturnih sadržaja. Ovogodišnju temu Utemeljitelji i reformatori – Josip Juraj Strossmayer, hrvatski mecena odabralo je Hrvatsko muzejsko društvo i u skladu s njome muzeji su pripremili svoje programe. Ove noći ulaz u muzeje je besplatan. 

Posebnost jedanaeste Noći muzeja je sve veća zainteresiranost i uključivanje studenata zagrebačkih, riječkih i splitskih akademija i fakulteta. Odlučili smo predstaviti njihove zanimljive programe i potaknuti vas da posjetite muzeje, fakultete i akademije u kojima se održavaju.

Zagreb

Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu pripremila je posebno bogat program za jedanaestu Noć muzeja. Očekuju vas izložbe, radionice i projekcije filmova. Izdvojit ćemo likovnu radionicu studenata Nastavničkog odsjeka. Na radionici će 15-ak studenata svojim radovima progovoriti o temi kolekcionarstva i kontekstualizacije umjetničkih djela. Radionica počinje u 18 sati.  

U Zagrebu svakako posjetite Fakultet elektrotehnike i računarstva. Osim što ćete vidjeti izložbu starih mehaničkih i elektroničkih računala i video igara, moći ćete u retro igraonici zaigrati neke od pomalo zaboravljenih računalnih igrica (Super Mario, Space Invaders, Pacman). Na FER-u možete upoznati Branimira Makanca, glavnog dizajnera Ivel Ultre, prvog domaćeg serijski proizvedenog mikroračunala.

Obilježavanju jedanaeste Noći muzeja priključio se i Veterinarski fakultet Zagreb koji javnosti otvara svoje muzeje: Muzej za povijest veterinarstva, Muzej patološke anatomije te Muzej zavoda za anatomiju, patologiju, histologiju i embriologiju.

ZET i ove godine u Noći muzeja građanima daruje besplatan prijevoz. Besplatno se možete voziti u turističkom tramvaju i na izvanrednim autobusnim linijama. Detalje provjerite na poveznici.

Đurđevac

Studenti Akademije likovnih umjetnosti iz Zagreba predstavit će se multimedijalnom izložbom svim posjetiteljima Muzeja grada Đurđevca. U izložbi intrigantnog naziva IZ-U: Amputiranje Bezidentitetizma (Nove amputacije) 30 studenata prikazat će slike, instalacije, skulpture, crteže, fotografije i video-uratke te izvesti multimedijalni performans. Izložba se otvara u 19 sati.

Split

Ako se u Noći muzeja nađete u Splitu, ne propustite posjetiti Hrvatski pomorski muzej. Tamo će članovi udruge studenata povijesti Toma Arhiđakon održati predavanje i prezentaciju iz hrvatske pomorske povijesti.

Studenti Umjetničke akademije u Splitu predstavit će se s nekoliko programa. U Sveučilišnoj knjižnici u Splitu koncert će održati studenti Glazbenog odijela UMAS-a u 20 sati.

U Info zoni izložbu svojih završnih radova prezentirat će pet studentica Odsjeka za likovnu kulturu i umjetnosti UMAS-a. Autorice će predstaviti svoje radove u kiparstvu, slikarstvu i grafici te će razgovarati s posjetiteljima o nastanku i izvedbi svojih djela. Otvorenje izložbe je u 21 sat.

U Splitu su također povodom Noći muzeja uvedene besplatne linije javnog gradskog prijevoza. Raspored provjerite na poveznici.

Rijeka

Udruga studenata Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci u Noći muzeja svoju Akademiju pretvara u muzej. Posjetitelji će na postavljenim izložbama moći saznati više o Akademijinoj povijesti, aktualnim projektima njezinih studenata i profesora te ostaviti vlastiti trag u crtačkom ili pisanom obliku. Studenti će izložiti svoje radove te pripremiti bogati glazbeni program. Svečano otvorenje Noći Akademije uz predstavljanje katedri je u 18 i 30 sati.

Nadamo se da smo vam ovim kratkim pregledom dali nekoliko novih ideja za noćašnje skitnje. Posjetite predstavljene izložbe, koncerte i radionice te podržite svoje kolege.

Komentari na članak

Vezani članci

Ivan Vilibor Sinčić

Intervju: Ivan Vilibor Sinčić

Sinčić studentima: „Ostanite u svojoj zemlji i borite se protiv korupcije!”

Ekipa TV NOVE za emisiju Indeks razgovarala je s najmlađim kandidatom za predsjednika Republike Hrvatske u povijesti. Detalji na linku!

Bez veze nije bezveze

„Bez veze nije bezveze"

Studenti protiv korupcije!

Želimo osvijestiti studente, srednjoškolce i cijelu javnost da se isplati boriti, truditi i ulagati u sebe i svoju budućnost. Uspjeh bez oslanjanja na korupciju je moguć te je vlastitom diplomom i trudom moguće polučiti željene rezultate. Vrijeme je za promjene, uspjeh i ostvarenje snova!

Corina K.

Mladi studenti u inozemstvu

„I tebe sam sit, Hrvatsko!“

Junaci (ili antijunaci, ovisno o vašoj interpretaciji) naše priče odlučili su svoje karijere graditi na znanju stečenom u inozemstvu. Hrvatska nije uspjela utažiti njihovu žeđ za ambicijama, pa su otišli u bijeli svijet.

Logo 2015

Proslava Kampusijade

Kampusijada objavila raspored aktivnosti, prijave za neke sportove i na licu mjesta

U četvrtak, 28. svibnja, od 9 do 18 sati imat ćete priliku ili sudjelovati u nekome sportu ili se zabavljati sa svojom ekipom.

Karipski orkestar „ Les colibri“

Atrakcija u centru Zagreba

Karipski orkestar „ Les colibri“ dolazi u posjet Zagrebačkim mažoretkinjama

Defileom će proći najuži centar grada – od Tkalčićeve ulice, preko Trga bana Josipa Jelačića, Bogovićeve ulice, Ulice Nikole Tesle, Trga Nikole Šubića Zrinskog, do Veleposlanstva Republike Francuske.