Noć muzeja 2016.

Studenti osmislili zanimljive programe za jedanaestu Noć muzeja

Noć muzeja 2016

Ako još uvijek niste sigurni što posjetiti u ovogodišnjoj Noći muzeja, izdvojili smo nekoliko zanimljivih programa koje su vaši kolege pripremili u muzejima, fakultetima i akademijama.

Sve je spremno za još jednu Noć muzeja. Ovog petka 29. siječnja u 18 sati više od 200 muzeja, galerija, knjižnica i arhiva u više od 100 hrvatskih gradova pretvara se u masovna okupljališta posjetitelja željnih kulturnih sadržaja. Ovogodišnju temu Utemeljitelji i reformatori – Josip Juraj Strossmayer, hrvatski mecena odabralo je Hrvatsko muzejsko društvo i u skladu s njome muzeji su pripremili svoje programe. Ove noći ulaz u muzeje je besplatan. 

Posebnost jedanaeste Noći muzeja je sve veća zainteresiranost i uključivanje studenata zagrebačkih, riječkih i splitskih akademija i fakulteta. Odlučili smo predstaviti njihove zanimljive programe i potaknuti vas da posjetite muzeje, fakultete i akademije u kojima se održavaju.

Zagreb

Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu pripremila je posebno bogat program za jedanaestu Noć muzeja. Očekuju vas izložbe, radionice i projekcije filmova. Izdvojit ćemo likovnu radionicu studenata Nastavničkog odsjeka. Na radionici će 15-ak studenata svojim radovima progovoriti o temi kolekcionarstva i kontekstualizacije umjetničkih djela. Radionica počinje u 18 sati.  

U Zagrebu svakako posjetite Fakultet elektrotehnike i računarstva. Osim što ćete vidjeti izložbu starih mehaničkih i elektroničkih računala i video igara, moći ćete u retro igraonici zaigrati neke od pomalo zaboravljenih računalnih igrica (Super Mario, Space Invaders, Pacman). Na FER-u možete upoznati Branimira Makanca, glavnog dizajnera Ivel Ultre, prvog domaćeg serijski proizvedenog mikroračunala.

Obilježavanju jedanaeste Noći muzeja priključio se i Veterinarski fakultet Zagreb koji javnosti otvara svoje muzeje: Muzej za povijest veterinarstva, Muzej patološke anatomije te Muzej zavoda za anatomiju, patologiju, histologiju i embriologiju.

ZET i ove godine u Noći muzeja građanima daruje besplatan prijevoz. Besplatno se možete voziti u turističkom tramvaju i na izvanrednim autobusnim linijama. Detalje provjerite na poveznici.

Đurđevac

Studenti Akademije likovnih umjetnosti iz Zagreba predstavit će se multimedijalnom izložbom svim posjetiteljima Muzeja grada Đurđevca. U izložbi intrigantnog naziva IZ-U: Amputiranje Bezidentitetizma (Nove amputacije) 30 studenata prikazat će slike, instalacije, skulpture, crteže, fotografije i video-uratke te izvesti multimedijalni performans. Izložba se otvara u 19 sati.

Split

Ako se u Noći muzeja nađete u Splitu, ne propustite posjetiti Hrvatski pomorski muzej. Tamo će članovi udruge studenata povijesti Toma Arhiđakon održati predavanje i prezentaciju iz hrvatske pomorske povijesti.

Studenti Umjetničke akademije u Splitu predstavit će se s nekoliko programa. U Sveučilišnoj knjižnici u Splitu koncert će održati studenti Glazbenog odijela UMAS-a u 20 sati.

U Info zoni izložbu svojih završnih radova prezentirat će pet studentica Odsjeka za likovnu kulturu i umjetnosti UMAS-a. Autorice će predstaviti svoje radove u kiparstvu, slikarstvu i grafici te će razgovarati s posjetiteljima o nastanku i izvedbi svojih djela. Otvorenje izložbe je u 21 sat.

U Splitu su također povodom Noći muzeja uvedene besplatne linije javnog gradskog prijevoza. Raspored provjerite na poveznici.

Rijeka

Udruga studenata Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci u Noći muzeja svoju Akademiju pretvara u muzej. Posjetitelji će na postavljenim izložbama moći saznati više o Akademijinoj povijesti, aktualnim projektima njezinih studenata i profesora te ostaviti vlastiti trag u crtačkom ili pisanom obliku. Studenti će izložiti svoje radove te pripremiti bogati glazbeni program. Svečano otvorenje Noći Akademije uz predstavljanje katedri je u 18 i 30 sati.

Nadamo se da smo vam ovim kratkim pregledom dali nekoliko novih ideja za noćašnje skitnje. Posjetite predstavljene izložbe, koncerte i radionice te podržite svoje kolege.

Komentari na članak

Vezani članci

stip

Zapošljavanje stipendista

MUP daje ugovor na neodređeno dvama studentima koji će tijekom studija primati njegovu stipendiju

Ministarstvo unutarnjih poslova daje dvije stipendije za studente prve godine preddiplomskog i diplomskog integriranog studija Vojnog pomorstva, upisanih na jesenskom upisnom roku, a potom ih zapošljava na neodređeno.

high5

Promocija albuma „Schengengang"

Trap kolektiv High5 u Tvornici kulture

Riđi, Snajper, Hladni, Rade Ulica i Žugi u petak će održati najveći koncert u svojoj karijeri te predstaviti svoj debitantski album „Schengengang".

autobus

Vožnja javnim prijevozom

Studentski pokaz najskuplji u Puli, iznos manji u drugim gradovima, u Zadru besplatan

Provjerili smo cijene studentskih pokaza za javni prijevoz u većim hrvatskim gradovima; kako se izrađuju, produžuju i što učiniti kad ih izgubite.

Re.You

12. izdanje festivala u riječkom Torpedu

Rastuće zvijezde kultne berlinske etikete mobilee na Harteri

Na 12. izdanje Hartere stižu S.A.R.S., Straight Mickey And The Boyz i 260th day of the year. Organizatori su na popis dodali Re.You i Kevina Overa, velike njemačke "elektroničare".

Integritas

Intervju s Kajom Pavlinić, pokretačicom projekta „Integritas“

„Mladi se ne smiju bojati istupanja u ime poštenja i pravde“

Kršenje integriteta te raširenost korupcije i varanja u obrazovnim institucijama, problemi su kojima se bavi antikorupcijski projekt „Integritas“. Projekt vode studenti i učenici koji kroz kampanju i radionice nastoje pozitivno utjecati na školsku i akademsku zajednicu.