Motovun Film Festival

Rap, rock i techno zavladat će brdom filmova!

Film "Priča o klubu Trezor"

Uz vrlo bogat i atraktivan filmski program Motovun Film Festival kao i svake godine donosi obilje koncerata i DJ-nastupa na brdu.

Red rapa, red rocka, red techna. Sadržaj je to nekoliko filmskih poslastica 21. Motovun Film Festivala kojima je u fokusu glazba S obzirom na to da je grad-partner ovogodišnjeg festivala Berlin, dio filmskog i glazbenog programa vezan je uz kulturu toga grada.

Najuzbudljiviji je naslov Matangi/Maya/M.I.A, fascinantan dokumentarac o jednoj od najkontroverznijih svjetskih glazbenica. Reperica M.I.A. svojim se političkim tekstovima i aktivizmom bori protiv raznih konvencija i negativnih pojava u svijetu. Podrijetlom sa Šri Lanke, glazbenica živi u Londonu, no aktivna je u borbi za prava tamilskog naroda u svojoj zemlji. Otac joj je vođa tamilskog pokreta te M.I.A. u filmu iznosi dvojbe oko metoda borbe tog pokreta. Iako joj se to nije svidjelo, film je više fokusiran na životnu priču osobe koju je Time proglasio jednom od 100 najutjecajnijih osoba na svijetu nego na njezinu glazbu. Budući da je studirala dokumentaristiku i snimala cijeli svoj život, velik dio filma čine snimke koje je ustupila redatelju Steveu Loveridgeu.

Foto: Motovun Film Festival

Ljeto je igrani film ruskog redatelja Kirila Serebrenikova koji se bavi životom rokera Viktora Tsoia. Riječ je o pjevaču i osnivaču benda Kino, jednog od najutjecajnijih u povijesti ruske glazbe. Tsoi, kojega glumi korejski glumac Teo Yoo, smatra se pionirom ruskog rocka te zaslužnim za populariziranje tog žanra u cijelom SSSR-u. Film, koji je izazvao veliko zanimanje u Cannesu, prati stvaranje lenjingradske rock-scene 80-ih u vrijeme vladavine Leonida Brežnjeva, odrastanje Tsoia i ljubavni trokut u kojem se našao. Tadašnji ruski rokeri suočavali su se s cenzurom i ograničenjima do te mjere da je publika na koncertima morala sjediti na stolcima, a ples je bio praktički onemogućen. Dok su se 80-ih u Jugoslaviji zapadne ploče mogle kupiti svugdje, u SSSR-u su bile rijetka dragocjenost koja se nabavljala švercom. Serebrenikov je veliki Putinov kritičar, pa je kansku premijeru dočekao u kućnom pritvoru kamo ga je smjestio režim zbog optužbi za navodnu pronevjeru novca namijenjenog njegovoj kazališnoj skupini.

Atmosferu umjetnosti i kaosa u Zapadnom Berlinu 80-ih donosi dokumentarni film B-movie: Lust & Sound in West-Berlin 1979 – 1989. Grad podijeljen zidom postaje središtem alternativne i pop kulture u kojem su dani kratki, a noći beskonačne. Redatelji Jörg A. Hoppe, Heiko Lange i Klaus Maeck donose kolaž ranije neobjavljenih snimki o živahnoj i kreativnoj dekadi, počevši s punkom i završavajući s techno ludilom i Love Paradeom.

Drugi film iz berlinskog programa, Sub Berlin: Priča o klubu Tresor, redatelja Tilmanna Künzela, prati techno glazbu, odnosno legendarni klub Tresor, jedan od ključnih za razvoj te scene. U vrijeme otvaranja, sad već daleke 1991. godine, nitko nije vjerovao da će klub opstati do danas. Dozvolu je dobio na kratko vrijeme kao umjetnička galerija i bilo je pitanje dana kada će ga vlasti zatvoriti. Umjesto toga Tresor je postao polazišna točka rave pokreta, ali i simbol ujedinjenja mladih iz dvije Njemačke. U filmu govore mnogi techno umjetnici koji su nastupali u klubu, među njima i Jeff Mills, Juan Atkins, Sven Väth i Monika Kruse.

Komentari na članak

Vezani članci

Elektronska zabava

Tulum na Opatovini

Čini se da brucošijadama još nije kraj; slijedi jedna sasvim netipična

– Pripremite grla, tijela i želuce za tulum subote, 23. 11. 2019. s početkom u 22:22! Očekuje vas splet neobičnih aktivnosti kroz cijelu noć, a i jutro. – poručuju Goranovci.

KSET Čuješ?! finale

Program neovisnih bendova

Finale KSET-ovog programa Čuješ?!

U KSET-u se održava finale programa neovisnih bendova Čuješ?! tijekom kojeg će se moći glasovati za šest bendova.

STIFF - Međunarodni festival studentskog filma

Od 1. do 3. listopada

U Rijeci počinje drugi Međunarodni studentski filmski festival – STIFF

Festival se odvija se u Art-kinu Croatia, Gradskom kazalištu lutaka Rijeka i OKC-u Palach, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Sveučilišta u Rijeci i Turističke zajednice grada Rijeke.

Svjetski dan intelektualnog vlasništva

Na današnji dan

Svjetski dan intelektualnog vlasništva

15. Svjetski dan intelektualnog vlasništva posvećen je glazbi, a vrhunac će imati današnjim koncertom na Cvjetnom trgu u Zagrebu.

Billie Joan

Intervju s mladom splitskom kantautoricom Billie Joan

„Najviše mi smeta kad vidim koliko mojih vršnjaka odlazi iz Hrvatske“

Mlada splitska glazbenica izuzetno je uspješno debitirala na hrvatskoj sceni albumom „Barren Land“. Hladnokrvno ironične opservacije o društvenim problemima rijetke su ostavile ravnodušnima, stoga smo popričali s Billie o snimanju, albumu, društvu i planovima.