Zagrebački HNK partner Zagreb Book Festivala

Provedite prijepodneva s irskim autorima u kazališnom bistrou

Zagrebački HNK partner Zagreb Book Festivala

Zagrebački HNK bit će domaćin jutarnjeg programa "Irish coffee" u sklopu kojeg će svakog dana festivala ponajbolji irski autori biti predstavljeni publici.

Novo izdanje Zagreb Book Festivala, kulturne manifestacije u organizaciji Naklade Ljevak, održat će se od 16. do 22. svibnja u Muzeju za umjetnost i obrt te u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Zagrebački HNK bit će domaćin jutarnjeg programa Irish coffee, u sklopu kojeg će svakog dana festivala u 11 sati u bistrou kazališta biti predstavljeni irski autori uz moderatora, redatelja i glumca Mirana Kurspahića te prevoditelja, Lovru Škopljanca.

U fokusu programa Zagreb Book Festivala ove je godine Irska, globalno poznata po svojoj snažnoj književnoj tradiciji, čiji će ponajbolji suvremeni autori na festivalu biti predstavljeni domaćoj publici.

Zeleni otok s temama koje proizlaze iz snažne obilježenosti čestim razdobljima emigracije, katoličkim nasljeđem te sličnostima poput veličine teritorija, broja stanovnika i borbe za neovisnost, po mnogočemu identificiramo kao poznat i bratski. S obzirom književnost i kulturu zemlje partnera, neće biti teško sve povezati sa suvremenom hrvatskom književnošću kroz predstavljanja najznačajnijih domaćih autora. Cilj je Festivala promicanje knjige i čitanja kroz gostovanja svjetski poznatih stranih i domaćih pisaca, predstavljača i glumaca u opuštenoj atmosferi, a program će biti upotpunjen filmskim i glazbenim događanjima.

Pored programa Irish coffee, u bistrou HNK bit će održana večernja druženja nakon službenog otvaranja i zatvaranja festivala. Na taj način, HNK za cilj ima otvoriti ovaj prostor kazališta široj publici.

Ulaz na sva događanja je slobodan. Detalje pronađite na mrežnim i Facebook stranicama festivala.

Komentari na članak

Vezani članci

Harry Potter - knjige

Potterheads

Razlike između filma i knjige „Harry Potter i Kamen mudraca“

Film i knjiga nikada nisu u potpunosti isti. I dok jednima to ni najmanje ne smeta jer se radi o različitim umjetničkim djelima, drugi se bune zbog „sakaćenja" knjige. Pogledajte s kojim se izmjenama moraju nositi fanovi Harryja Pottera.

Posljednja želja

„Saga o vješcu”

Zaroni u svijet čudovišnih bića i upoznaj legendarnog vješca

– Ljudi – Geralt je okrenuo glavu – vole izmišljati čudovišta i užase. Sami se sebi tada čine manje čudovišnima. Dok piju do besvijesti, varaju, kradu, mlate žene, more gladom stare bakice, umlaćuju sjekirom lisicu uhvaćenu u zamku ili špikaju strijelama zadnjeg preostalog na svijetu jednoroga, vole misliti da je Mora koja ulazi za svitanja u kolibe ipak čudovišnija i od njih. Pa im biva nekako lakše pri srcu. I lakše im je živjeti.

Knjiga "Djevojka u vlaku"

Književne čajanke u Klubu Zona

Književna spoznaja „Djevojke u vlaku" uz raznovrsne okuse čajeva

Tri mlade profesorice hrvatskog jezika vodit će Književne čajanke u splitskom Klubu Zona. Sa sudionicima će dogovarati teme druženja.

Čitanje u 2018.

„Bezbolno“ čitanje

5 savjeta koji će vam pomoći da više čitate u 2018. godini

Ako ne čitate knjige ili ste dugogodišnji knjigoljubac, ali ste već neko vrijeme stavili čitanje na pauzu s obzirom na to da imate puno obveza na fakultetu ili ste se jednostavno ulijenili, mi vam nudimo rješenja kako da povratite izgubljenu motivaciju.

Čitanje knjige

Istraživanje portala EduCentar

Dokazano: Hrvati vole čitati

Anketa portala EduCentar pokazuje da Hrvati vole čitati. Naime, čak 42 posto ispitanika pročitalo je više od 10 knjiga u protekloj godini, a 13 posto nije pročitalo ni jednu.