Zagreb Book Festival vol. II.

Bogat književno-kulturni festivalski program u srcu Zagreba

Zagreb Book Festival vol. II.

Ove godine na Zagreb Book Festivalu možete posjetiti više od 40 događanja, promocije domaćih i stranih autora, tribine, filmske projekcije i koncert.

Zagreb Book Festival ove se godine održava od 16. do 22. svibnja. Tijekom sedam dana sve posjetitelje očekuje bogat književno-kulturni festivalski program s više od četrdeset događanja na četiri lokacije u srcu Zagreba.

Program drugog izdanja Zagreb Book Festivala – Irska – obećana zemlja predstavljen je u Muzeju za umjetnost i obrt 5. svibnja. Konferenciji za medije prisustvovali su: Petra Ljevak, direktorica Festivala, Ivana Bodrožić, koordinatorica programa, Ilona Posokhova, koordinatorica programa za djecu, Kristijan Vujičić, urednik i voditelj festivalskih tribina i Goran Gavranović, glavni urednik 24 sata i predstavnik Styrije – medijskog pokrovitelja Festivala.

Petra Ljevak predstavila je koncept Festivala s osvrtom na prošlogodišnje izdanje te novitete u programu. Uz četiri dijela programa – predstavljanje irskih autora, promocije novoizišlih knjiga domaćih autora, posebnog programa za djecu te glazbenog dijela festivala, ove godine na ZBF-u bit će prikazani i filmovi tematikom vezani uz zemlju partnera (u Muzeju za umjetnost i obrt, Muzičkoj akademiji i u kinu Tuškanac). Suradnja je proširena i na Hrvatsko narodno kazalište u čijem će se bistrou održavati jutarnji program pod nazivom Irish coffee unutar kojega će se voditi razgovori s irskim autorima te predstavljanje suvremene irske poezije u režiji studenata s Akademije dramskih umjetnosti.

Koordinatorica programa, Ivana Bodrožić, detaljnije je predstavila program s naglaskom na važnost promocije kako stranih tako i domaćih autora te cilj festivala – promicanje važnosti čitanja te percepcije kulture i umjetnosti kao osnove razvoja društva. Okosnicu programa čine renomirana imena suvremene irske književnosti (Sebastian Barry, Eoin Colfer, David Park, John Connolly) te promocije najiščekivanijih romana domaćih autora (Daša Drndić, Olja Savičević Ivančević, Ivica Đikić, Edo Popović, Gordan Nuhanović i mnogi drugi).

Dio programa odnosit će i na prošlogodišnju zemlju partnera, Švedsku, pod nazivom Tribute to Sweden unutar kojeg će nastupiti Carl-Johan Vallgren te Jujja Wieslander. U suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom, kako bi se postigla što veća kvaliteta i prepoznatljivost književnih programa, jedan od noviteta su i moderatori promocija, poznati novinari redakcija kulture koji će sudjelovati u predstavljanjima (Vlatka Kolarović, Koraljka Kirinčić, Karolina Lisak Vidović, Lidija Špiranec, Miran Kurspahić).

U dječjem programu nastupit će omiljeni lektirni autori Ivana Guljašević, Svebor Vidmar, Igor Knižek te svjetski poznata švedska spisateljica za djecu Jujja Wieslander. Također, povezujući dječji program sa zemljom partnerom Irskom, najmlađa će publika uživati u storytelling predstavi Priče sa smaragdnog otoka u izvedbi Vilinputa. Teme književnih tribina, koje je predstavio urednik i voditelj Kristijan Vujičić, birane su prema sociološkoj problematici koja je specifična za oba društva, irsko i hrvatsko; Keltski tigar – globalizacija, kultura i ljudska prava, Snažno katoličko naslijeđe u kulturi i filmu, Stota obljetnica Uskrsnog ustanka 1916. - 2016.

Goran Gavranović istaknuo je važnost medijskog pokroviteljstva Zagreb Book Festivala kao idejni začetnik biblioteke Balkan Noir u čijem je izdanju, u suradnji s ponajboljim domaćim izdavačima, do sada izišlo devetnaest romana, a na festivalu će biti predstavljena dvadeseta knjiga, roman Ede Popovića.

Detalje pronađite na mrežnim i Facebook stranicama festivala.

Komentari na članak

Vezani članci

Gornji grad: Mijene srca

"Gornji grad: Mijene srca"

Zanimljive gastronomske priče u umjetničkom projektu Muzeja prekinutih veza

Ove nedjelje upoznajte boemski način života Gornjeg grada, kušajte organske namirnice, slušajte radio i osvojite besplatan ručak na tajnoj lokaciji u središtu Zagreba.

Hrvatski učenici i zastupnici razgovarali o budućnosti EU

#MladiEU2017

Hrvatski učenici i zastupnici razgovarali o budućnosti EU

Na skupu #MladiEU2017 sudjelovali su učenici srednjih škola i hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu te su raspravljali o politikama i budućnosti EU.

Tjedan međunarodnog obrazovanja

Upoznavanje sa sveučilištima u Americi

Tjedan međunarodnog obrazovanja

U razdoblju trajanja Tjedna međunarodnog obrazovanja, studenti imaju mogućnost saznati koja su američka sveučilišta najbolja, kako se prijaviti na neko od sveučilišta, koje je stipendije moguće primati za studiranje u Americi, gdje pronaći adekvatne stipendije te kako se prijaviti za stipendiju.

https://app.box.com/s/ivlmkcartsk4akno3mf4angxj4307yxg

foto_J.Duval_N.Djurdjevic

Komentar

Najbolje od najboljeg na festivalu – ZagrebDox ispunio očekivanja

U sklopu ZagrebDoxa prikazano je 125 dokumentarnih filmova. Festival je obilježen ugodnom filmskom atmosferom, a pojedine su projekcije dočekane rasprodanim ulaznicama – tražilo se i mjesto više. Posjetitelji su mogli uživati u najboljim domaćim i svjetskim filmovima koji nisu razočarali. Pobjedu su odnijeli filmovi s ratnom tematikom oko kojih nije bilo rasprave – kvalitetu su uočili i žiri i gledatelji.

https://pixabay.com/en/library-sky-birds-mystical-clouds-425730/

Noć velikog čitanja

Posebna povlastica za ljubitelje književnosti u Rijeci

Noć velikog čitanja održava se sedmu godinu zaredom u organizaciji neformalne književne skupine Ri Lit, a ovoga puta posjetitelje očekuju posebni užici.