Recenzija opere u osječkom HNK-u

Povici publike prilikom izvedbe „Trubadura”

Opera Trubadur

Nevjerojatne izvedbe arija, izvaredne sposobnosti glavnih likova, predivna kostimografija, razrađena scenografija uz specijalne efekte čine ovu izvedbu operom koju ne želite propustiti.

Nakon 21 godine u osječkom je HNK izvedena opera Giuseppea Verdia Trubadur (Il trovatore) koja je ujedno prva premijerna opera ovogodišnje kazališne sezone. U četiri čina (osam slika) libreto, nastao prema drami Antonia Garcie Guttiereza, napisali su Salvatore Cammarano i Leone Emanuele Bardare. Radnja se događa početkom XV. stoljeća u Biskaji i Aragoniji (Španjolska), a opisuje dvije priče: ljubavne odnose trojca – trubadura Manrica, grofa Lune i dvorske dame Leonore – te osvetu Ciganke Azucene u ime ubijene majke. 

U operi postoje čak četiri glavne uloge, a sve su vrhunski odrađene kako glumački tako i vokalno. Grofa Lunu, mladog Aragonskog plemića, utjelovio je Siniša Hapač, Leonoru Dragana Radaković, Azucenom je postala Irena Parlovm, dok su likove Manrica, časnika u vojski princa Urgela i  Ferranda, kapetana grofove vojske utjelovili Domagoj Dorotić i Saša Čano te nas zadivili svojim vokalnim sposobnostima za koje se tijekom cijele izvedbe čulo Bravo! iz publike.

Izvor: HNK Osijek

Nevjerojatne izvedbe arija, izvanredne sposobnosti glavnih likova, predivna kostimografija, razrađena scenografija uz specijalne efekte čine ovu izvedbu operom koju ne želite propustiti. Uvučeni u priču glavnih likova i poneseni arijama jedino ćete zastati na trenutak da se zapitate Tko je konj i zašto se pojavio u ovoj sceni?

Osobe koje su također zaslužne za ovu brutalno dobru izvedbu su dirigent Filip Pavišić, redatelj Robert Bošković, scenografkinja Vesna Režić, kostimografkinja Duška Nešić Dražić, koreograf Vuk Ognjenović. Svoj je doprinos dala i osoba zadužena za 3D mapping, holograme i projekcije – Matej Bodrušić.

Izvanredna priča prikazana vrlo živopisno možda će vam slomiti srce, ali će vas i ostaviti bez daha, a to je ono što nam svima povremeno dobro dođe te od sveg srca preporučujem da pogledate izvedbu ove opere u Osijeku.

Komentari na članak

Vezani članci

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu

Premijera u HNK-u Zagreb

Ujedinjeni zagrebački studenti stvorili zajednički operni projekt „Così fan tutte”

Devetu godinu zaredom gotovo 200 zagrebačkih studenata pod vodstvom svojih mentora na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu predstavlja svoje umjetničko stvaralaštvo.

Vijesti

Umjetnička akcija u špilji Vindiji

Predstavljanje "Početka" u domu neandertalskog čovjeka

Špilja Vindija jedan je od najznačajnijih lokaliteta u povijesti ljudske vrste. Stoga je odabrana za mjesto predstavljanja projekta "Početak".

Zoo story

Recenzija predstave

„Zoološka priča" podsjeća nas da smo svi samo ljudi

Predstava baca svjetlo na činjenicu da ljudi nikad nisu samo crni ili bijeli, već siva mješavina naših želja, snova, misli i stvarnog života.

Weareyourfriends

Recenzija: „We are your friends”

Film o putu mladog DJ-a prema uspjehu

Radnja filma bazira se na Coleu Carteru (Zack Efron), nadobudnome DJ-u sa šireg predgrađa Los Angelesa koji se pokušava probiti u sam vrh elektronske scene

Pickbox nagradna igra

Pickbox nagradni natječaj

Bingeaj, napiši recenziju i zaradi dvije tisuće kuna

Sve što moraš napraviti je aktivirati Pickbox (ako ga već nemaš), pogledati jednu od tri nove serije koje se trenutno prikazuju na Pickboxu i napisati recenziju.