Međunarodni festival komorne glazbe

Papandopulo, nagrađivan za vrsnu glazbu i za projekte namijenjene učenicima i studentima, zatvara MAGfestival

Kvartet Papandopulo

Papandopulo, koji zatvara MAGfestival, održao je preko 200 koncerata na svim poznatijim festivalima i glazbenim manifestacijama u Hrvatskoj te je redovit gost na pozornicama i festivalima u inozemstvu. Njegovi članovi djeluju i kao mentori predavači na majstorskim radionicama, a zajedno su pokrenuli Školu saksofona u Jaski, međunarodni proljetni seminar u Jastrebarskom za učenike i studente saksofona.

Jubilarni 10. MAGfestival završava s koncertom u subotu, 7. rujna, na kojem će nastupiti Kvartet Papandopulo. Čine ga četvorica hrvatskih saksofonista: Nikola Fabijanić (sopran saksofon), Gordan Tudor (alt saksofon), Goran Jurković (tenor saksofon) i Tomislav Žužak (bariton saksofon).

Njihovi koncerti redovito su praćeni burnim odobravanjem publike i pohvalama kritike. Osobitu važnost Kvartet pridaje promicanju suvremene glazbe hrvatskih i inozemnih autora te je tako praizveo skladbe Ante Knešaureka, Mirele Ivičević, Frana Đurovića, Mattiasa Kranebittera, Juliana Gamischa, Dubravka Palanovića, Tene Ivane Borić, Krešimira Seletkovića, Ivana Končića, Šimona Vosečeka, Željka Brkanovića, Davora Bobića, Tomislava Uhlika te Gordana Tudora. Surađuje s mnogim glazbenicima, među kojima sa Zagrebačkim kvartetom, Zagrebačkim solistima, Zagrebačkim kvartetom saksofona, Draganom Sremcem, Ivanom Batošem, Lindom Mravunac-Fabijanić te stranim eminentnim saksofonistima kao što su Arno Bornkamp, Jean-Denis Michat, Jean-Yves Fourmeau, Lars Mlekusch, Amstel quartet te Mobilis quartet.

Godine 2013. objavio je prvi album Papandopulo koji je od pet nominacija za nacionalnu diskografsku nagradu osvojio Porina za najbolju skladbu. Unatrag nekoliko godina ovaj album najprodavaniji je album klasične glazbe u Hrvatskoj. godine 2015. Kvartet je objavio svoj drugi nosač zvuka Per quattro, a 2017. i treći album Scherzo, sva tri u izdanju Croatia Recordsa, kojima je opravdao očekivanja.

Papandopulo je održao preko 200 koncerata na svim poznatijim festivalima i glazbenim manifestacijama u Hrvatskoj te je redovit gost na pozornicama i festivalima u Italiji, Francuskoj, Mađarskoj, Austriji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji. Njegovi članovi bave se i pedagoškim radom na muzičkim akademijama u Zagrebu, Splitu, Sarajevu i Novom Sadu, na glazbenim školama u Zagrebu, Jastrebarskom i Samoboru, a djeluju i kao mentori predavači na majstorskim radionicama u Hrvatskoj i u inozemstvu. Zajedno su pokrenuli Školu saksofona u Jaski, međunarodni proljetni seminar u Jastrebarskom za učenike i studente saksofona. Taj izuzetno uspješan projekt donio im je Nagradu Grada Jastrebarskog za 2014. godinu.

Kvartet Papandopulo priprema i dvije praizvedbe. Riječ je o skladbama Sonata za 4 saksofona Ante Grgina i It’s difficult when bananas eat monkeys Margarete Ferek Petrić.

Ante Grgin rođen je 1945. godine u Kaštel Novom. Studij klarineta završio na Muzičkoj akademiji u Beogradu. Niz godina bio je prvi klarinetist Beogradske filharmonije, a 1995. postao je profesor klarineta na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu. Osvojio je brojna priznanja na natjecanjima u Ženevi, Münchenu, Pragu i često je bio član žirija na mnogim nacionalnim i međunarodnim natjecanjima. Među brojnim nacionalnim nagradama posebno se izdvaja Nagrada za životno djelo Udruženja muzičkih umjetnika Srbije. Njegov skladateljski opus u kome se isprepliću elementi jazza, evergreena i klasike obogatio je literaturu za puhačke instrumente.

Margareta Ferek Petrić rođena je 1982. u Zagrebu. Obrazovala se na Sveučilištu za glazbu i primijenjene umjetnosti u Beču kod Ivana Eröda, Chaye Czernowin i Klausa Petera Sattlera. Dobitnica je brojnih stipendija raznih ustanova i zaklada. Godine 2011. dobila je nagradu Theodor Körner za orkestralnu kompoziciju Take 7, te 2017. Nagradu grada Beča za glazbu. Napisala je velik broj solo i komornih skladbi, vokalnih i orkestralnih djela, glazbu za kazalište i big band. Njene kompozicije redovito izvode ugledni ansambli i glazbenici diljem svijeta, a njena glazba objavljena je na albumima izdanima kroz Decca Records i Croatia Records. Živi i radi u Beču.

Jubilarni deseti MAGfestival, međunarodni festival komorne glazbe, i ove se godine od 28. kolovoza do 7. rujna održava u organizaciji Udruge mladih akademskih glazbenika (MAG) i Muzeja grada Splita. Ovogodišnji glazbeni program donosi umjetnički najvrjedniji i najbogatiji program do sada. Svi koncerti održavaju se u Muzeju grada Splita (Papalićeva 1) i počinju u 20 sati. Cijene su ulaznica 40 kn za pojedinačni koncert, a mogu se kupiti na recepciji Muzeja. Uz kupljenu ulaznicu posjetitelji imaju slobodan ulaz u Muzej i Galeriju Emanuel Vidović tijekom trajanja festivala.

Komentari na članak

Vezani članci

Musaic

„Singalalonganje”

Velika Muse fešta u Saxu

Teo Petran, Zoran Ratajec i Marko Lajtman čine svirački trio kojem pomaže semplirani instrumentalist, dajući tako kompletan zvukovni doživljaj dostojan imena Muse tribute. Svojom će simpatičnošću i u Saxu razgaliti srca fanova britanskih velikana.

S.A.R.S. u Bikersu

Intervju s vokalom grupe S.A.R.S.

„Sam trenutak stvaranja muzike za mene je najveće zadovoljstvo“

Najvjerniji obožavatelji uživali su u intimnom koncertu grupe S.A.R.S. u zagrebačkom pubu i noćnom baru Bikers Beer Factory. Neposredno prije koncerta ulovili smo intervju s popularnim vokalom grupe.

Ansambl ZOOV – COOL

Međunarodni festival komorne glazbe

Ansambl ZOOV – COOL premijerno u Splitu predstavlja „Ratne kvartete“

Na MAGfestivalu nastupa novi ansambl ZOOV-COOL koji će splitskoj publici premijerno izvesti „Ratne kvartete“ nastale u ratnom periodu 1991. godine. Radi se o djelima hrvatskih skladatelja Anđelka Klobučara, Frane Paraća, Marka Ruždjaka i Željka Brkanovića iznimne umjetničke vrijednosti.

https://www.facebook.com/feropenair/photos/a.365016230800227/365022147466302/?type=1&theater

Festival na parkiralištu FER-a

„Dođi na prvi FER Open Air, ne može biti gore od zadnje epizode Game of Thronesa!“

U subotu, 1. lipnja, održava se prvi FER Open Air, jednodnevni glazbeni festival u organizaciji FER-a i KSET-a. Organizator Luka otkrio nam je kako je došlo do ideje za festival, koji će izvođači nastupiti i što još osim besplatnog ulaza očekuje posjetitelje.

Senidah

Glazba nema granice

Rujanfest dodaje nova imena na popis glazbenika koji će nastupiti na Bundeku

Glazba nema granice! Rujanfest dodaje nova imena na popis glazbenika koji će nastupiti na Bundeku. Senidah i Coby pojavit će se na Extra Stageu 19. rujna.