Projekcije filmova u MM centru

O transcedentnom i kako ga uobličiti s Eduardom Galićem u Savskoj 25

Eduard Galić

Nakon tri besplatne filmske projekcije u MM centru o transcendentnom i kako ga filmski uobličiti razgovarat će se uživo s klasikom hrvatskog dokumentarnog filma Eduardom Galićem.

U četvrtak, 25. siječnja, od 19:30 na Kratkim slikama u MM centru bit će prikazana tri filma koja svoju dramaturgiju grade na čovjeku svojstvenoj potrebi da vidi ono čega nema i da mu pokloni apsolutnu moć nad svojim životom koliko se god iracionalnim to činilo. Onostrano je bilo i ostalo ključna dimenzija putovanja fizičkim svijetom, a u neobičnim susretima ovih dimenzija skriva se potencijal za propitivanje uvjerenja i vrijednosti, kao i prilika za iskupljenje blagonaklonim humorom.

Dokumentarac Majka Božja Letnička Eduarda Galića donosi portret hodočasnika koji svoju vjeru polažu u Gospinu dobrotu, a udobrovoljiti je pokušavaju poganskim ritualima. Tri hodočasnika Josipa Viskovića pak potragu za iskupljenjem stavljaju u pomaknut i apsurdan okvir svijeta u kojem je sve moguće, osim pronaći smisao. Mladi autor Juraj Primorac u filmu Marija umjetnički nadahnuto istražuje sve izraženiji sukob duhovnoga i materijalnoga u našoj svakodnevici fokusirajući se na duhovitu, ali i duhovnu priču o čovjeku koji ima dar vidjeti ono što drugi ne vide.

O transcendentnom i kako ga filmski uobličiti razgovarat će se uživo s klasikom hrvatskog dokumentarnog filma Eduardom Galićem. Razgovor moderira filmska kritičarka i selektorica programa Višnja Vukašinović.

Eduard Galić (1936) hrvatski je filmski i televizijski redatelj i scenarist, smatra ga se najproduktivnijim hrvatskim redateljem. Stvarateljska mu je karijera duga preko 45 godina. Već od 1963. aktivno režira. Režirao je brojne televizijske drame, televizijske serije, dokumentarne filmove, tri igrana filma i 100 raznih televizijskih formi.

Kratke slike projekt su Kulture promjene SC-a posvećen nezavisnom i inovativnom filmu. Filmovi Eduarda Galića, Josipa Viskovića i Jurja Primorca prikazuju se u sklopu programske cjeline Runda kratkog čiji je cilj pružiti širu sliku suvremenog hrvatskog kratkog filma kroz odnos suvremenih i starijih ostvarenja koja međusobno korespondiraju na manifestan ili podsvjestan način.

Ulaz je besplatan, a više informacija potražite na službenoj stranici MM centra i Facebook događaju.

Komentari na članak

Vezani članci

Akademski muški zbor FER-a

Glazbeni spektakl

Veliki koncert FER-ovaca, i to na FER-u!

Premda osnovan prije tek nešto više od dvije godine, FER-ov Akademski muški zbor stekao je kvalitetu koju zborovi obično dobiju tek nakon više godina djelovanja, a koju će pokazati ovog četvrtka na FER-u.

Kultur Shock

Ususret festivalu

Pogledajte raspored ovogodišnjeg Tabor Film Festivala

Glavni dio filmskog programa čini međunarodna konkurencija u kojoj će se prikazati 26 kratkometražnih filmova, dok je domaća zastupljena sa 17 uradaka. Oba programa imaju nekoliko svjetskih premijera te mnoštva hrvatskih odnosno regionalnih premijernih prikazivanja.

Poslovna komunikacija

Radionica u CISOK centru

Uvježbavanje uspješne poslovne komunikacije – besplatno

Svi oni koji žele unaprijediti način komunikacije sa svojim poslodavcima i kolegama mogu to učiniti na besplatnoj radionici koja će se održati u zadarskom CISOK-u ovoga petka.

Božićna romantika

Filmska romantika

FOTO: Najbolje božićne romantične komedije

Tražite malo filmske romantike za vrijeme adventa? U fotogaleriji pogledajte najbolje božićne romantične komedije koje ne želite propustiti.

Biljke i svirke

Interaktivni glazbeni festival

Botanički vrt postaje mala glazbena oaza

"Biljke i svirke" pretvorit će Botanički vrt u neobično koncertno odredište. Posjetitelji će kroz opuštenu šetnju otkrivati lokacije na kojima će uživati u glazbi i sami zasvirati na klavirima postavljenima po vrtu.