Premijera u HNK-u Zagreb

Na kraju životnog puta Peer Gynt spaja Oslo i Zagreb

HNK noću

Umornog, zasićenog i istrošenog Peera Gynta zagrebačka će publika vidjeti u Hrvatskom narodnom kazalištu 20. travnja.

U sklopu EU projekta European Theatre Lab koji financira Europska komisija kroz program Kreativna Europa 2014-2020 zagrebački HNK, u suradnji s partnerima iz Det Norske Theatrea, nacionalnoga kazališta iz Osla, osmislio je koprodukcijski projekt Učini udaljenost nepostojećom.

Projekt će rezultirati postavljanjem dvaju nacionalnih modernističkih klasika dramske književnosti – Peera GyntaHenrika Ibsena u režiji Erika Ulfsbya u zagrebačkome HNK iKraljeva Miroslava Krleže u režiji Ivice Buljana u Det Norske Theatreu u Oslu. Zagrebačka premijera održat će se 20. travnja 2018, a ona u Oslu zakazana je za 27. travnja.

Redatelj Erik Ulsfby temelji ovu verziju Peera Gynta na susretu između Peera i Ljevača pucadi. Na Peerovo pitanje Koja je svrha svega? dobiva odgovor da to treba naslutiti. Oni koji nisu kadri naslutiti, osuđeni su postati đavolov lak plijen. S jednom nogom iznad ponora, protagonist mora baciti svjetlo na vlastiti život i djela.

Bliži se kraju životnoga puta. Umoran je, zasićen i istrošen. Život mu je bio obilježen mnoštvom uspona i još više padova. Bio je bogataš i skitao se po svijetu. Upoznavao je ljude i razna bića, vodio je egocentričan, buran i uzbudljiv život. Htio je pobjeći – iz Norveške, ali prije svega od sebe. Želio je sebe stvoriti iznova, razviti se, obogatiti se; htio je trošiti i uživati. No sada se pred kraj života vraća kući opterećen bremenom doživljenih iskustava. Sad je čas da položi račune za svoj život. Tko je on zapravo? I hoće li sačuvati život nakon susreta s Ljevačem pucadi?

Dramaturzi su predstave Carl Morten Amundsen i Sanja Ivić, scenografiju potpisuje Arne Nøst, kostimografiju Ingrid Nylander, a skladatelj je Mitja Vrhovnik  Smrekar. U predstavi glume: Siniša Popović, Ksenija Marinković, Lana Barić, Luka Dragić, Nikša Kušelj, Alma Prica, Silvio Vovk, Filip Vidović, Nina Violić, Slavko Juraga, Vanja Matujec, Ivana Boban, Ivan Colarić i Luca Anić.

Komentari na članak

Vezani članci

Izvor: Studentski.hr/Doriana Tomac

Centar za kulturu Trešnjevka

Dojmovi s premijere „Titona”: Pazi što želiš, moglo bi se i ostvariti!

Predstava „Titon” oduševila je zagrebački Centar za kulturu Trešnjevka. Tijekom izvedbe predstave nije nedostajalo smijeha, zabave, ozbiljnih trenutaka ni aplauza.

Predstava "Političar"

Premijera u Zagrebačkom kazalištu lutaka

Korumpirani Sobin kao političar obećaje dvostruke plaće i besplatnu travu

– Naš narod voli obećanja i zato sam siguran u svoju pobjedu na izborima! – kaže Slavko Sobin.

Balet "Opasne veze"

Praizvedba

Balet „Opasne veze”, nastao po skandaloznom romanu, prvi put u zagrebačkom HNK-u

– Taj nekonvencionalni balet utemeljio sam na skandaloznom romanu Pierrea Choderlosa de Laclosa, knjige koja je bila spaljena i stoljećima zabranjivana, a kojoj je glava tema ne ljubav, nego manipulacija i senzualnost. – rekao je Madia.

Predstava "Zašto šutiš"

Izvedbe u &TD-u

Dramatične tišine u životu muškarca i žene – premijerno u Savskoj 25

Posljedice konflikata u životu jednog potpuno običnog para prikazuje nova predstava u Teatru &TD. Autorski tim čine redateljica Lea Anastazija Flefer te glumci Katarina Strahinić i Robert Španić.

HNK noću

10. izdanje poznate kulturne manifestacije

Noć kazališta: 120 predstava u 54 mjesta diljem Hrvatske

10. Noć kazališta razveselit će i obogatiti ovaj vikend svim ljubiteljima kazališne umjetnosti, no i predstaviti svoj program ljudima koji nisu česti gosti u kazalištu te ih zasigurno za njega i zainteresirati.