LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Međunarodni festival komorne glazbe

FOTO: Rasprodanim koncertom nagrađivanog Trija Korngold završen je 7. MAGfestival

MAGfestival je i ove godine, zahvaljujući originalnosti projekta i kvalitetno osmišljenom programu, prepoznat kao dio branda EFFE Festival Label.

MAGfestival je i ove godine, zahvaljujući originalnosti projekta i kvalitetno osmišljenom programu, prepoznat kao dio branda EFFE Festival Label.

Rasprodanim koncertom nagrađivanog Trija Korngold završen je 7. MAGfestival – međunarodni festival komorne glazbe koji se od 27. kolovoza do 4. rujna održavao u jedinstvenoj gotičkoj dvorani Muzeja grada Splita. MAGfestival i ove je godine, zahvaljujući originalnosti projekta i kvalitetno osmišljenom programu, prepoznat kao dio branda EFFE Festival Label.

U subotu strast i čari talijanske barokne glazbe otkrio nam je ponajbolji hrvatski barokni sastav – ansambl Ars longa, na čijem smo koncertu prvi put u povijesti MAGfestivala čuli i čembalo, neizostavni dio svakog ansambla koji na autohton način izvodi glazbu 18. stoljeća, jednog od najbogatijih i najraznolikijih u povijesti glazbe. Kako je zvučala glazba glazbenog salona u 19. stoljeću dočarao nam je u ponedjeljak trio međunarodno priznatih umjetnika Laura Vadjon (violina), Antigoni Tsalla (flauta) i Mislav Režić (gitara).

Festivalski MAGansambl u srijedu je izveo program koji se na ovim prostorima još nije imao prilike čuti – dio ciklusa Kammermusik Paula Hindemitha. Dah jazza donio nam je brass kvintet Podium – sastav koji je nastao prije dvije godine iz želje za izvođenjem repertoara za kvintet limenih puhača na vrhunskoj razini. Oni su nam u četvrtak između ostalog izveli i integralnu praizvedbu Saxbrass suite Ivana Josipa Skendera. Za rastanak, do ponovnog susreta na MAG-u, renomirani i višestruko nagrađivani klavirski Trio Korngold iz Njemačke u nedjelju je izveo kapitalna djela J. Brahmsa i P. I. Tchaikovskog.

– Kažu da ako puno malih ljudi na puno malih mjesta napravi puno malih koraka, mogu promijeniti svijet. Udruga mladih akademskih glazbenika i njihov partner Muzej grada Splita ovim vrijednim ciklusom koncerata u pozno ljeto zaista mijenjaju Split. Mijenjaju ga nabolje i to usprkos svima koji ga žele lišiti njegova urbanog identiteta, – zapisao je osvrt na 7. MAGfestival Marijo Krnić, kritičar Slobodne Dalmacije.

Organizatori 7. MAGfestivala zahvaljuju se pokroviteljima ovog iznimnog kulturno-umjetničkog događaja, koji se već tradicionalno održava u jedinstvenom prostoru Muzeja grada Splita: Predsjednici RH Kolindi Grabar-Kitarović, Ministarstvu kulture RH, Gradu Splitu, Turističkoj zajednici Grada Splita i Turističkoj zajednici Splitsko-dalmatinske županije. Također se zahvaljuju medijskim pokroviteljima i svim medijima koji su pratili festival.

U našoj fotogaleriji provjerite kako je bilo na zatvaranju 7. MAGfestivala. Pročitajte i intervju s Josipom Dragnićem, jednim od organizatora i pokretača festivala i saznajte što je u pripremi za 8. MAGfestival.

FOTO: ZORAN BAKOVIĆ