Projekt „Kratke slike”

Besplatna projekcija triju filmova u MM centru uz razgovor s redateljem Jurićem

Film "Žuti mjesec"

O snazi tišine u filmskom jeziku, kao i o mogućnosti slike da prenese ono neizrecivo, nakon projekcije filmova „Žuti mjesec“, „Bijela“ i „Nebo ispod Osijeka“, filmska kritičarka Višnja Vukašinović razgovara s redateljem Zvonimirom Jurićem.

Tišina ima mnoge boje i oblike, a njihovom se istraživanju posvetio Zvonimir Jurić, jedan od najzanimljivijih suvremenih domaćih redatelja, u svojim tek naizgled različitim kratkometražnim igranim filmovima. Uz gostovanje redatelja, gledamo ih 19. travnja od 19:30 u MM centru u okviru projekta Kratke slike.

U višestruko nagrađivanom Žutom mjesecu (2009) redatelj minuciozno lovi trenutke tišine što su se poput malenih provalija smjestili u slučajni susret dviju susjeda. Svaka riječ njihova besprijekorno režiranoga dijaloga može značiti nešto drugo, a ispod bezazlenih čavrljanja skrivaju se naplavine tuge i očaja. U filmu Bijela (2013) Jurić se opet udružuje s glumicom Lanom Barić, no ovoga puta tema nije susret usamljenika, nego nemogućnost da se on ikada dogodi. Istražujući krajnje potencijale fiksiranoga dugog kadra istražuje mogućnost da se usamljenost reprezentira parametrima čiste slike uz znakovitu odsutnost dijaloga. S druge pak strane, Nebo ispod Osijeka (1996), jedan od njegovih prvih radova, melankolični je film atmosfere o postratnom Osijeku.

O snazi tišine u filmskom jeziku, kao i o mogućnosti slike da prenese ono neizrecivo, nakon projekcije ovih triju filmova filmska kritičarka Višnja Vukašinović razgovara s redateljem Zvonimirom Jurićem.

Kratke slike kroz četiri programske cjeline pozornost posvećuju inovativnim filmskim strujanjima prateći tokove suvremene produkcije, ali i klasičnih ostvarenja koja su ostavila neizbrisiv trag na različitim svjetskim kinematografijama. Runda kratkog, u sklopu koje predstavljamo Z. Jurića, posvećena je hrvatskom filmu.

Ulaz je na program besplatan, a više informacija nalazi se na službenoj stranici MM centra te na Facebooku.

Komentari na članak

Vezani članci

Film "Ja sam svoj život posložila"

Filmski program u MM centru

Na idućoj Rundi kratkog uvid u precizno razloženu žensku intimu

Redateljica Sonja Tarokić i glumica Marina Redžepović surađuju već cijelo jedno desetljeće, a njihovo je profesionalno prijateljstvo iznjedrilo kratke igrane filmove u kojima se filigranski precizno razlaže ženska intima. Tri će se prikazati u MM centru ovog četvrtka.

Isto

„Sveučilišni ponedjeljak u GISKO-u”

Predavanje za studente o širenju lažnih vijesti na internetskim platformama

Besplatno predavanje „Društvene mreže i komunikacijske platforme u funkciji lažnih vijesti (fake news)” održat će se u ponedjeljak, 12. svibnja s početkom u 19 sati u prostorima Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek. Na njega su pozvani svi studenti, profesori, kulturna javnost i ostali zainteresirani građani.

Dani Vučedola u Zagrebu

Arheološki muzej u Zagrebu

Mistični grob s najstarijim datumima u prapovijesti na Danima Vučedola u Zagrebu

Radionice, predavanja, projekcije filmova i degustacija vina samo su dio bogatog programa predstavljanja vučedolske kulture u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Ulaz je na događaj besplatan.

Algoritam

Proljetna akcija

Algoritmova super akcija: Kupi pet knjiga, plati samo dvije!

Voliš čitati? Želiš upotpuniti svoju kolekciju knjiga? Algoritam se nečeg dosjetio!

Film "Demon iz boce"

Autorska RUNDA

Besplatne projekcije filmova „White Trash”, „Hrvatska djevica” i drugih istaknute mlade autorice

Na Autorskoj RUNDI predstavlja se Sunčica Ana Veldić, jedna od najistaknutijih mlađih filmskih autorica u Hrvatskoj. Zainteresirani posjetitelji mogu besplatno pogledati neke njezine uratke, a potom s njome i porazgovarati.