LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Potaknuti uzrocima nesreća

Policija provela pojačani nadzor i ukazala na najčešće greške motociklista

– Život je samo jedan, možete ga ili živjeti ili olako baciti na cestu! – upozorava Policijska uprava zagrebačka.

– Život je samo jedan, možete ga ili živjeti ili olako baciti na cestu! – upozorava Policijska uprava zagrebačka.

U noći sa subote na nedjelju, odnosno s 26. na 27. lipnja, utvrđeno je preko 130 prekršaja u sklopu akcije koju je provela PU zagrebačka zbog uzroka prometnih nesreća posljednjih dana.

Od ukupnog broja utvrđenih prekršaja izdvajaju 35 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola ili droge, tri prekršaja upravljanja prije stjecanja prava, tri prekršaja isteka važenja prometne dozvole, jedna vožnja u suprotnom smjeru, 23 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, dva prekršaja nekorištenja sigurnosne kacige te dva prekršaja nepropisne uporabe mobitela.

Tijekom kontrole kontrolirano je i 28 vozača motocikla i mopeda kojom prilikom su utvrđena 22 prekršaja kod vozača motocikla, dok  je utvrđen i jedan prekršaj vozača bicikla, priopćili su iz policije.

S obzirom na to da bi se rizici sveli na minimum kada bi se poštivala prometna kultura, PU zagrebačka skrenula je pažnju na najčešće pogreške vozača motocikala i mopeda. Evo koje su to:
  • kreću se neprilagođenom i nedopuštenom brzinom
  • ne nose zaštitne kacige
  • kreću se površinama koje nisu namijenjene za tu vrstu vozila
  • precjenjuju svoje vozačke sposobnosti, dok u isto vrijeme podcjenjuju opasnosti u prometu
  • obavljaju pretjecanje ili obilaženje kolone vozila po dijelu kolnika za vozila iz suprotnog smjera kada to prema prometnim znakovima nije dopušteno ili je rizično uzevši u obzir promet iz suprotnog smjera
  • provlače se između zaustavljenih kolona vozila
  • voze sa neupaljenim svjetlima tijekom dana čime su uzimajući u obzir ionako manju siluetu samog vozila i vozača u odnosu na druga vozila, još manje uočljivi u prometu za druge sudionike
  • upravljaju neregistriranim i tehnički neispravnim vozilima
  • upravljaju prije stjecanja prava
  • uklanjaju blokade na mopedima čime povećavaju krajnju brzinu vozila, koje je prema tvorničkim konstrukcijskim svojstvima namijenjeno za brzine do 50 km/h.
Nisu oni jedini krivci jer im vozači automobila oduzimaju prednost prolaska, ne pridaju dovoljno pozornosti prilikom prestrojavanja, pretjecanja i skretanja, odnosno ne obraćaju pažnju na mrtvi kut, skreću bez pokazivača smjera te ne vode računa da su motocikli vozila koja obzirom na omjer masa/snaga na kratkim dionicama mogu ostvariti jako velika ubrzanja.
– Život je samo jedan, možete ga ili živjeti ili olako baciti na cestu! – upozorava policija koja je ujedno dala savjete vozačima motocikala i mopeda koje možete pronaći ovdje.
FOTO: UNSPLASH