Kultura dijaloga

Okrugli stol „Sloboda govora mržnje“ progovorit će o društvenim medijima i slobodi izražavanja

Sloboda govora

Što je govor mržnje i kako ga suzbiti otkrijte 20. prosinca u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu od 18 sati. 

Nerijetko se susrećemo s terminima govor mržnje i sloboda govoraGdje su granice slobode govora? Ima li ih uopće? Ako ima granice, može li se to nazivati slobodom? Spada li govor mržnje u slobodu govora? Na ta i mnoga druga pitanja još uvijek traži se odgovor, a World Youth Alliance Hrvatska pokušat će doći do odgovora prepoznavši potrebu za kvalitetnom raspravom o slobodi izražavanja u današnjem javnom diskursu i organizirajući okrugli stol s upravo tom temom. Kao završni dio projekta Human Rights Slam 2017. uz financijsku podršku Grada Zagreba organizira se okrugli stol 20. prosinca 2017. godine u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu od 18 sati. 

Svrha je okruglog stola s različitih aspekata progovoriti o slobodi izražavanja, odnosno govora i mišljenja. Navedene slobode zaštićene su brojnim međunarodnim i domaćim aktima, ali unatoč pravnoj zaštiti, svjedoci smo brojnih slučajeva kršenja temeljnih sloboda uvredama, govorom mržnje ili ekstremnim govorima koji su javni poticaj na diskriminaciju ili nasilje protiv određenih društvenih skupina ili pojedinaca. 

Ekstreman govor i govor mržnje preneseni medijima i društvenim mrežama te temeljeni na različitim osnovama (spol, rasa, boja kože, jezik, vjera, političko ili drugo mišljenje itd) štetne su pojave u društvu koje ne vode ostvarenju pojedinca i društvenom napretku. Osim što nije ugodan, govor mržnje može biti i vrlo opasan te kulminirati nasiljem i netrpeljivošću. U navedenu svrhu na okruglom stolu slobodu izražavanja promatrat će se sudjelovanjem četiriju vrhunskih govornika: politologa i komunikacijskog savjetnika Aleksandra Musića iz emisije Peti dan, odvjetnice Vesne Alaburić, voditeljice i komentatorice na Novoj TV Ivane Petrović te teologa patera Petra Nodila.

Službeni događaj možete pronaći na poveznici, a više o radu Svjetskog saveza mladih Hrvatska ovdje

 

Komentari na članak

Vezani članci

/

NA DANAŠNJI DAN

Obilježava se Svjetski dan radija, medija koji 99 godina privlači masovnu publiku

13. veljače obilježava se Svjetski dan radija, kao spomen na dan kada je osnovan Radio Ujedinjenih naroda. Ovaj medij oduvijek privlači masovnu publiku, a ljudi često nisu ni svjesni koliko ga zapravo konzumiraju.

https://pixabay.com/en/colorful-colourful-hd-wallpaper-1834286/

Sveučilište u Rijeci

Nova medijska platforma Kišobran obilježava mjesec dana rada

Prva generacija studenata novinara nove medijske platforme Sveučilišta u Rijeci imat će svoje predstavljanje u petak, 28. siječnja, u 19 sati u OKC Palach.

https://pixabay.com/illustrations/social-media-media-board-networking-1989152/

Simpozij udruge Komuna

Showtime na Hrvatskim studijima; među velikim imenima najavljen i Dino Jelusić

Ovogodišnji simpozij ugostit će znanstvenike i praktičare iz područja medija koji će nastojati objasniti uzroke sve veće zastupljenosti zabavnog sadržaja u medijima. Posebna će se pozornost pridati javljanjima uživo te će se posjetiteljima predočiti što se događa iza kamere.

Govor mržnje

Okrugli stol o slobodi izražavanja

Paradoks društvenih mreža: od slobode govora do vrijeđanja i govora mržnje

World Youth Alliance Croatia okupila je cijenjene govornike koji su s različitih stajališta iznijeli svoje poglede na slobodu izražavanja s ciljem pronalaska odgovora na pitanje kako suzbiti govor mržnje.

Okrugli stol o mobilnosti

Okrugli stol u KSET-u

Studenti progovaraju o mobilnosti iz neakademskog kuta

O svim aspektima mobilnosti i problemima koje studenti mogu očekivati progovorit će studenti FER-a u KSET-u.