LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
SJEĆANJE NA 1912. GODINU

NA DANAŠNJI DAN: Stadion Maksimir slavi obljetnicu otvorenja

Kada ćemo dočekati novo i sjajnije izdanje stadiona, predmet je javne rasprave već dugo, no jedno je sigurno: stadion Maksimir sve ove godine jedan je od ključnih simbola grada Zagreba.

Kada ćemo dočekati novo i sjajnije izdanje stadiona, predmet je javne rasprave već dugo, no jedno je sigurno: stadion Maksimir sve ove godine jedan je od ključnih simbola grada Zagreba.

Na današnji je dan prije 112 godina, točnije 5. svibnja 1912. godine, službeno otvoren zagrebački stadion Maksimir. Bilo je to vrijeme kada je na tom stadionu još uvijek trenirao i igrao klub pod imenom Građanski, jedan od najboljih jugoslavenskih nogometnih klubova. Dinamo je nastavio s ulogom domaćina od 1948. godine.
 

Nekoliko ključnih uređenja stadiona


Svih ovih godina, stadion je bio nekoliko puta preuređivan, što je uključivalo postavljanje sjedalica u jesen, 1997., na istočnu i južnu tribinu, rušenje stare sjeverne tribine 1998. godine i izgradnja nove, s kapacitetom od gotovo 11 tisuća mjesta. Budući da je UEFA nalagala da mjesta za gledatelje na stadionima moraju biti isključivo sjedeća, istovremeno su ona stajaća na istočnoj strani također srušena. Uređivao se stadion u još nekoliko navrata, a u lipnju 2011. Dinamo je ponovno uložio u nove radove uređenja.

Strastveni ljubitelji tog sporta i Dinamovi obožavatelji različito su prihvaćali taj potez, pa su ga neki nazivali tek prividnim uljepšavanjem, iako je stadion doživio više kompleksnijih popravaka, poput grijanog travnjaka, ispod kojeg se nalaze tisuće drenažnih cijevi, cijevi za grijanje i sustav za automatsko navodnjavanje. Tada je na atletsku stazu postavljena plava umjetna trava, dok su se ispod tribina cigleni zidovi prekrili platnima. Bilo je tu radova i poput obnove sanitarnih čvorova ispod tribina, prilagodbe prostora posjetiteljima s invaliditetom, uređenja press-prostorija, itd.
 

Stadion danas


Bila je to posljednja godina u kojoj su provedeni ozbiljniji radovi, nakon kojih je stadion još određeno vrijeme bio i vizualno atraktivan. Tada su obojane i sve stepenice i ograde, a na tribinama Istok, Sjever i Zapad raspoređene su nove bijele sjedalice tako da ispisuju natpis gnk dinamo.

Nakon zagrebačkog potresa u ožujku 2020. godine, stadion su snašle posljedice starosti i prestanka ulaganja u njegovu infrastrukturu. Istočna tribina morala se zatvoriti zbog uočenih pukotina na poprečnim gredama koje spajaju glavni nosivi sustav tribine. Također, krakovi stuba pomaknuli su se u odnosu na konstrukciju tribine, a zaštitni sloj betona odlomio se do glavne armature.

Grad Zagreb je u prosincu 2023. jednostavnom javnom nabavom, za 15 912 eura, ugovorio Studiju investicijskog ulaganja u sportske objekte na području Grada Zagreba. Točnije, riječ je bila o studiji izvodljivosti za novi stadion na Maksimiru, a gradonačelnik Tomislav Tomašević u veljači je jednom prilikom otkrio novinarima kako je studija u procesu te da bi trebala biti gotova do svibnja.
 

Mjesto sportskih i drugih velikih manifestacija


Na svojim stranicama, GNK Dinamo donosi detalje o stadionu i drugim tehničkim informacijama stadiona, a nudi mogućnost i organizacije brojnih događanja na toj popularnoj zagrebačkoj lokaciji.

Neki od najpoznatijih koncerata, koji su se održavali u Hrvatskoj od 90-ih, održani su upravo ovdje, poput koncerata grupe U2, Davida Bowieja, grupe Bon Jovi i mnogih domaćih izvođača. Uz koncerte, u prostorijama ekskluzivnih prostora, kao što su loža Maksimir i Plavi salon, održavaju se i veće proslave i poslovni skupovi.

Kada ćemo dočekati novo i sjajnije izdanje stadiona, predmet je javne rasprave već dugo, no jedno je sigurno: stadion Maksimir sve ove godine jedan je od ključnih simbola grada Zagreba.
FOTO: GNK DINAMO ZAGREB