Sjednica predsjedništva

Koordinacija savjeta mladih RH ispituje razloge demografske krize

Treća sjednica Koordinacije savjeta mladih RH

Koordinacija će iskoristiti rasprostranjenost svojih članova diljem Hrvatske te će provesti anketu među mladima i mladim obiteljima u kojoj će ispitati glavne razloge demografske krize. Rezultate će proslijediti svim zainteresiranima kako bi se doprinijelo donošenju kvalitetne demografske strategije.

U Zagrebu je 7. lipnja održana 3. sjednica predsjedništva Koordinacije savjeta mladih Republike Hrvatske, udruge koja okuplja gradske i općinske savjete mladih iz svih krajeva Hrvatske. 

– Pozdravljam napore predsjednice Kolinde Grabar - Kitarović koja je prepoznala demografsku revitalizaciju kao preduvjet za gospodarski oporavak Hrvatske. Mi kao Koordinacija savjeta mladih toj temi moramo dati posebnu pozornost. Rezultati Instituta za društvena istraživanja alarmantni su. Hrvatska se prvi put nakon 80 godina spustila ispod 4 milijuna stanovnika, a čak 80% mladih svoju budućnost vidi izvan Hrvatske. Potrebno nam je hitno donošenje demografske strategije koja će biti rezultat šireg društvenog konsenzusa.– rekao je na samom početku sastanka predsjednik Ante Škrobica

Na sjednici je dogovoreno pokretanje projekta Demografska revitalizacija – temeljni preduvjet za gospodarski rast Republike Hrvatske. U njegovu sklopu Koordinacija će iskoristiti rasprostranjenost svojih članova diljem Hrvatske te će provesti anketu među mladima i mladim obiteljima u kojoj će ispitati glavne razloge demografske krize. Rezultate će proslijediti svim zainteresiranima kako bi se doprinijelo donošenju kvalitetne demografske strategije.

U nastavku sjednice predsjedništvo je donijelo Odluku o osnivanju radnih tijela Koordinacije te o organizaciji 2. Kongresa u Crikvenici i 4. Konferencije u Varaždinu. 

Također, potpisan je Sporazum o suradnji između Koordinacije savjeta mladih Republike Hrvatske i Hrvatske akademske zajednice (HAZ). Sporazum je u ime HAZ-a potpisao Karlo Kolesar, nacionalni dopredsjednik.

Komentari na članak

Vezani članci

Obrazac

Mjere aktivne politike zapošljavanja preusmjerit će se na novac iz EU fondova

HZZ ne ukida stručno osposobljavanje za mlade

Iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje poručili su kako u praksi to znači da se ne radi o stvarnoj obustavi, jer se niti jedna mjera privremenom obustavom ne dovodi u pitanje, nego se samo redefinira.

Festival "Mladi glumci gradu Rijeci – mi smo tu"

Umjetnička scena

Studenti pokreću festival „Mladi glumci gradu Rijeci – mi smo tu"

– Uzimajući u obzir riječku titulu Europske prijestolnice kulture za 2020. godinu, manifestacijom želimo doprinijeti i obogatiti kulturni izričaj grada Rijeke. – navode organizatori festivala.

Konferencija

Konferencija u Stubičkim Toplicama

Mladi, poZOR!: predstavlja se položaj mladih radnika u Hrvatskoj

Na završnoj konferenciji projekta Mladi, poZOR! predstavit će se njegovi rezultati, ali i analiza o položaju mladih radnika u Hrvatskoj. Prijave za sudjelovanje moguće su još 11. siječnja.

Jasna Ožanić

Istraživanje o financijskim institucijama

Treba li banka biti trezor, financijski savjetnik ili životni pomoćnik?

Banke su najvažnije financijske institucije koje trebaju pratiti preferencije svojih klijenata. Otkrijte što moraju nuditi da bi vas zadržale.

Djevojka u vlaku

Komentar na Prijedlog mjera

SSMH: Egzodus stanovništva traži hitnu provedbu mjera populacijske politike

Mladi pozdravljaju Prijedlog mjera koji je predstavila predsjednica RH, ali, kako u istima nisu navedeni konkretni rokovi i troškovi provedbe, pozivaju Vladu Republike Hrvatske da pojača svoje napore na tom području te odredi rokove i proračunska izdvajanja u što skorijem vremenu.