LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Komentar Mirte Topljak

Knjižnica Filozofskog fakulteta optužena za seksizam!

Facebook stranica Seksizam naš svagdašnji optužila je Knjižnicu Filozofskog fakulteta u Zagrebu za seksizam zbog vica koji su objavili.

Facebook stranica Seksizam naš svagdašnji optužila je Knjižnicu Filozofskog fakulteta u Zagrebu za seksizam zbog vica koji su objavili.

Proteklih vam je dana u bespućima interneta za oko mogla zapeti situacija u kojoj je Knjižnica Filozofskog fakulteta u Zagrebu optužena za seksizam. Kada biste znali samo ovo, mogli biste zaključiti da se dogodio kakav neugodan incident u knjižnici ili da se saznalo za dugogodišnje seksualno uznemiravanje koje je do sada bilo prešućivano. Nasreću, malo je manje ozbiljna situacija uznemirila internetsku zajednicu. Evo o čemu je riječ.

Korisnici Knjižnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu imaju priliku svakodnevno pisati viceve i ubacivati ih u za to predviđenu kutiju te se svakoga tjedna među njima bira najbolji. Zadnji vic koji je odnio tjednu pobjedu glasi ovako:

– Dolazi filovana paprika u policijsku postaju i kaže: Dobar dan, prijavila bih jedno FILOVANJE!

Vic je to koji bi humor trebao izazivati jezičnom igrom i vjerojatno je zato odabran za vic tjedna. Knjižnica ga je stavila na svoj Facebook profil uz opis Sirota paprika. Sve bi ostalo na tome da Facebook stranica Seksizam naš svagdašnji nije slučaj ocijenila seksističkim i objavu knjižnice dovela u središte internetske pozornosti. Inače, stranica se bavi otkrivanjem seksizama, mizoginije, govora mržnje, homo/bi/transfobije i diskriminacije na hrvatskim portalima te prenosi objave za koje procjeni da su na bilo koji način uvredljive i potiču seksizam. Uz objavu vica napisali su sljedeće: 

– Silovanje nije smiješno, a kad to objavi Knjižnica Filozofskog fakulteta u Zagrebu, onda je i tragično. Svaka peta žena bit će silovana u svom životu. Treba li to ismijavati na jednom fakultetu?? Filozofski Fakultet Zagreb, podržavate li ovo?
Edit: Ne osuđujemo humor, satiru ili pravo na slobodu govora. Osudile smo neprimjerenost ovakvog vica na stranicama ustanove kao što je Filozofski fakultet. Pozdravljamo brzo uklanjanje posta, kao i ispriku knjižnice i fakulteta.

Ubrzo nakon toga Knjižnica je uklonila vic sa svoje Facebook stranice uz objašnjenje:

– Danas prijepodne na Facebook stranici Knjižnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu objavljen je vic tjedna s neprikladnom aluzijom na čin seksualnog nasilja. Objavljena šala uklonjena je s Facebook stranice čim se uvidjela neprimjerenost njenog sadržaja.
Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu slaže se da je tekst obavljenog vica neprimjeren te ni u kome slučaju ne želi omalovažiti pitanje seksualnog uznemiravanja ili zlostavljanja. Shvaćamo važnost i svesrdno podržavamo borbu protiv bilo kojeg oblika nasilja.
Knjižnica FFZG-a prikuplja pisane šale koje u za to predviđenu kutiju stavljaju korisnici te jednu od njih objavljuje na svojoj Facebook stranici. Ni Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu ni njegova Knjižnica objavom sporne šale nisu imali namjeru umanjiti značaj borbe protiv bilo koje vrste nasilja niti na bilo koji način ikoga uvrijediti.

Obje su objave izazvale mnoštvo komentara. Dok se neki slažu da je riječ o seksizmu i da je neprimjereno da ustanova kao što je knjižnica objavljuje takav sadržaj, većina pak komentatora u vicu ne vidi ništa uvredljivo i naglašava kako je riječ o humoru te da niti autor vica niti knjižnica nisu imali namjeru ikoga uvrijediti. Jedan od tih komentara kaže sljedeće:

– Apsolutno sam za da prozivate medije i marketing, ali napad na random loš vic koji ima više veze s bakinim ručkom nego seksizmom je čisto skupljanje poena u call out kulturi. Možemo trošiti ovaj prostor na puno konstruktivnije kritike puno relevantnijih pojava. Prozivanje institucije u kojoj je ova šala osvanula je također nepotrebno i kontraproduktivno.

Jasna je stvar da će ovaj slučaj, kao i mnogo važnije i nevažnije teme koje podižu internetsku buru, vrlo brzo pasti u zaborav. Na nama ostaje da promislimo o nekoliko stvari. Za početak, je li Facebook grupa pravo mjesto za borbu protiv seksizma ili bilo kojeg oblika mržnje i netolerancije? Zasigurno je dobar početak jer je platforma kojom se dopire do ogromnog broja ljudi, ali trebamo se moći odmaknuti od ekrana i tipkovnica i svoju borbu prenijeti u stvaran svijet i na stvarne situacije jer nažalost njih itekako ima. A što se humora tiče, osnova viceva su stereotipi i naglašene ili karikirane osobine određenih skupina ljudi te se na ismijavanju navedenih gradi humor. S obzirom na to da sporni vic humor izaziva igrom riječi temeljenoj na sličnosti riječi silovanje i filovanje te tradicionalnome jelu koje se sprema od paprika, sumnjamo da je njime bilo cilj ikoga uvrijediti, a ponajmanje žene žrtve silovanja usporediti s punjenim paprikama.

Mislili mi da je riječ o seksizmu ili bezazlenom humoru, važno je da razlikujemo realan problem i humor. Seksizam i sve povezano s njim ozbiljan je problem i u razvijenom društvu (i u bilo kojem drugom) za njega nema mjesta, dok se humor (iz istog tog društva) ne smije izbaciti. Ne smijemo se zaboraviti smijati na tuđi, a pogotovo na svoj račun. Podržavamo stoga Knjižnicu Filozofskog fakulteta u Zagrebu da nas nastavi uveseljavati objavama najboljih vicevima, stranicu Seksizam naš svagdašnji da ustraje u borbi protiv svake mržnje, a sve ljude na internetu da dobro odaberu koje će objave svojim lajkovima i komentarima dovesti u središte pozornosti.

FOTO: FACEBOOK/ SEKSIZAM NAŠ SVAGDAŠNJI