LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište Sjever

OTKRIVAMO KNJIŽNICU Studenti primijenili novi pristup popularizacije knjižnica

Da knjižnice nisu dosadne, pokazali su studenti kroz grafički i videosadržaj, nastao u sklopu projekta popularizacije knjižnica.

Da knjižnice nisu dosadne, pokazali su studenti kroz grafički i videosadržaj, nastao u sklopu projekta popularizacije knjižnica.

Kad netko spomene knjižnicu, za veliki broj ljudi prva asocijacija bit će neka velika, stara knjižnica iz filmova, a ne njihova gradska knjižnica. To se vjerojatno događa jer gradsku knjižnicu nikada nisu posjetili ili je to bilo kratko iskustvo – posuđivanje lektire.

No, studenti Sveučilišta Sjever zajedno s knjižnicom i čitaonicom Fran Galović u Koprivnici, odlučili su približiti knjižnice mlađim generacijama te ih popularizirati – da im knjižnica iz nekog filma ne bude jedina koju su vidjeli, stoji na stranici Sveučilišta.
 


VEZANO: Za brucoše i neodlučne: učenje u knjižnici vs. učenje kod kuće



To su učinili u sklopu projekta OTKRIVAMO KNJIŽNICU! čiji će se rezultati predstaviti u srijedu, 15. studenoga u 18 sati u Knjižnici i čitaonici Fran Galović u Koprivnici.

Posjetitelji će moći vidjeti grafički i video sadržaj u funkciji razvoja knjižnične pismenosti mladih te će se dodijeliti nagrade autorima radova nastalim kroz ovaj projekt.
 

„Učenici Gimnazije "Fran Galović", Srednje škole Koprivnica i studenti 3. godine prijediplomskog studija Medijskog dizajna tom će prilikom upoznati javnost s video i grafičkim radovima kojima populariziraju knjižnicu na način koji će biti zanimljiv njihovim vršnjacima, mladima, koji je slabije poznaju ili ju uopće ne koriste.“ – stoji u objavi Sveučilišta Sjever.

 

Multimedijski radovi o knjižnici proizašli su iz suradnje studenata medijskog dizajna i srednjoškolaca. Studenti su se koristili svojim znanjem i iskustvom za pomoć srednjoškolcima pri osmišljavanju, ali i tijekom izrade video i grafičkih radova o knjižnici.
 

Mjesto koje nudi više od knjiga


Sam projekt pokrenula je Knjižnica i čitaonica Fran Galović početkom godine s ciljem popularizacije knjižnica i otvaranjem njezinih vrata mlađim generacijama. Hrvatske knjižnice nisu jedine koje se suočavaju s manjkom mladih ljudi, takav problem pojavljuje se diljem svijeta.
 

„Cilj je ovog projekta korištenjem multimedije mladima „otkriti“ knjižnicu te poboljšati njihovu informiranost o knjižnici kao zanimljivom mjestu koje nudi više od knjiga i koje im itekako može biti korisno u obrazovanju, cjeloživotnom učenju, provođenju slobodnog vremena kao i svakodnevnom životu općenito.“ – stoji u objavi.

 

VEZANO: Zaslužuju li 'TikTok knjige' hype koji dobivaju, provjerili smo!



Projekt je imao i aktivnost pod nazivom Storytelling koju je vodila izv. prof. dr. sc. Lidija Dujić s Odjela za komunikologiju, medije i novinarstvo Sveučilišta Sjever.  U sklopu aktivnosti održala je tri radionice o tome kako ispričati priču i koristiti se naracijom u funkciji medijskog izražavanja.

Provedbu projekta financijski su omogućili Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Koprivnica i Knjižnica i čitaonica Fran Galović u Koprivnici.

FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA