LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Koronavirus

HZJZ objavio preporuke za smještaj u učeničkim domovima – zabranjene posjete

HZJZ je objavio detaljne upute o korištenju smještaja u učeničkim domovima u Hrvatskoj te kako učenici ili studenti trebaju postupati prilikom korištenja zajedničkih prostorija, u slučaju pojave simptoma bolesti i slično.

HZJZ je objavio detaljne upute o korištenju smještaja u učeničkim domovima u Hrvatskoj te kako učenici ili studenti trebaju postupati prilikom korištenja zajedničkih prostorija, u slučaju pojave simptoma bolesti i slično.

Hrvatski zavod  za javno zdravstvo objavio je preporuke za smještaj u učeničkim domovima, odnosno sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 u učeničkim domovima s obzirom na epidemiju u školskoj godini 2020/2021.

Zbog očuvanja zdravlja i sigurnosti do daljnjega se zabranjuju svi posjeti učeničkim domovima osim onih nužnih, a za dostavu za potrebe ustanove nadležni radnici moraju odlaziti do vanjskih vrata te je ulaz dozvoljen samo serviserima i drugim neophodnim službama. U domovima moraju biti osigurani sapun, voda, dezinficijens, papirnati ručnici i maramice, vreće za smeće, maske za lice, jednokratne rukavice i toplomjer.

Smještaj u sobama

Potrebno je u jednu sobu smjestiti što manji broj učenika ili studenata, a razmak između kreveta mora biti minimalno 1,5 metar te je potrebno ukloniti sav namještaj koji nije nužan. U jednoj sobi trebali bi boraviti učenici/studenti iz istog razrednog odjeljenja ili iz istog kućanstva, a u suprotnome u sobi ne smije biti više od 3 učenika/studenta. 
– Nakon što se odredi sastav soba, treba izbjegavati njihovo miješanje. Boravak u jednokrevetnoj sobi posebno se preporučuje korisnicima s kroničnim bolestima (respiratornim, kardiovaskularnim, bubrežnim, dijabetesom, malignim bolestima, imunodeficijencijama, korisnicima s većim tjelesnim/motoričkim oštećenjima) koje mogu predstavljati rizik za razvoj komplikacija i lošijeg ishoda bolesti COVID-19. U sobe ne smiju ulaziti učenici/studenti iz drugih soba, a ako je ulazak nužan, koristi se maska. – stoji u preporukama.
Zajedničke prostorije

U blagovaonicu i druge zajedničke prostorije studenti ili učenici idu po utvrđenom rasporedu prema sobama i sjede uvijek na istim mjestima, grupirani po sobama tako da ih je ondje u određeno vrijeme uvijek nekoliko iz istih soba. Učenici/studenti iz iste sobe trebaju držati razmak od 1,5 metar, a iz različitih soba najmanje 2 metra.

U blagovaoni se može zadržavati sukladno unaprijed utvrđenom rasporedu (primjerice najduže 20 minuta po obroku ili drugačije, ovisno o mogućnostima). Ako neki učenik/student zbog drugih neodgodivih obaveza ne može jesti u vrijeme prema rasporedu, njemu se omogućuje jelo u posebnom terminu u blagovaonici ili u sobi.Toaleti će se također koristiti da učenici ili studenti koriste uvijek isti toalet, i to po mogućnosti što manji broj njih jedan te isti. 
– Zajednički vanjski prostor doma koristi se po istom principu kao blagovaonica ili učionica: učenici/studenti su grupirani po sobama. Kod dovoljno velikog vanjskog prostora, prostor je moguće podijeliti (oznake zastavicama, oznakama na tlu i sl.) pa učenici/studenti mogu boraviti u pojedinim dijelovima dvorišta u grupama prema sobama. Aktivnosti na otvorenom se trebaju poticati. Učenici/studenti mogu igrati sportske igre samo kada je riječ o učenicima/studentima iz iste sobe odnosno grupe soba.
Kad učenik/student tijekom boravka u domu razvije simptome bolesti koji mogu upućivati na bolest COVID-19:
  • učenik/student o navedenom treba odmah obavijestiti djelatnika ili ravnatelja doma
  • djelatnik/ravnatelj odmah obavještava telefonom roditelja/staratelja
  • učenik/student se smješta u sobu za izolaciju te je u sobi za izolaciju do dolaska roditelja (unaprijed određena soba s pristupom toaletu kojeg samo učenik/student u izolaciji koristi; učenik/student koristi masku ako njegovo zdravstveno stanje to omogućuje osim kada je sam u sobi; ako postoji potreba da djelatnik boravi u sobi za izolaciju zajedno s učenikom/studentom koji pokazuje znakove bolesti, uz masku djelatnik nosi vizir i jednokratni ogrtač); uprava doma treba korisniku sa simptomima omogućiti sav potreban komfor: dostavu hrane, lijekova i tekućina do dolaska roditelja (ostaviti pred ulazom u sobu, u sobu unosi djelatnik s maskom; po mogućnosti koristi jednokratni pribor)
  • roditelj / skrbnik / druga osoba koja živi s djetetom odvodi učenika/studenta iz doma (osobnim automobilom, svi koriste masku; javni prijevoz i taksi nije prihvatljiva opcija za putovanje osobe sa simptomima koji mogu upućivati na COVID-19 ili kojima je izrečena mjera samoizolacije) te se javlja liječniku obiteljske medicine koji odlučuje o potrebi testiranja i liječenja; indikaciju za testiranje na COVID-19 utvrđuje liječnik (liječnik obiteljske medicine ili iznimno epidemiolog ili školski liječnik) no to se provodi nakon što učenik kod kojeg su se pojavili navedeni znakovi bolesti napusti dom u pratnji roditelja/skrbnika, odnosno kada se roditelj/skrbnik/učenik po napuštanju doma javi liječniku obiteljske medicine; iznimno ako roditelj/skrbnik zbog objektivnih prepreka nikako ne može unutar nekoliko dana doći po učenika/studenta, testiranje na SARS-CoV-2 nakon konzultacije s liječnikom može organizirati dom
  • učenik/student se može vratiti u dom sukladno odluci liječnika, kada prestaje biti zarazan za druge neovisno o tome radi li se o COVID-19 ili drugoj zaraznoj bolesti
  • u slučaju teže narušenog zdravstvenog stanja neophodno je pozvati hitnu pomoć.
Nošenje maski nije obavezno u sobama ni drugdje ako se može osigurati potreban razmak, a u zajedničkim je prostorijama obavezno, uz spomenute izuzetke. Također, učenici/studenti trebaju svakodnevno mjeriti tjelesnu temperaturu, što provjerava nadležni djelatnik.

Detaljnije informacije možete pronaći na poveznici.
FOTO: PIXABAY