Manifestacija u Karlovcu

Foto dani mladih prerasli u međunarodni festival

Foto dani mladih 2017

Foto dani mladih i ove će godine obogatiti kulturnu i turističku ponudu grada Karlovca brojnim sadržajima. Osim natjecateljskog i edukativnog dijela programa namijenjenog isključivo sudionicima, ovogodišnje izdanje festivala bit će prepuno sadržaja za Karlovčane i inozemne posjetitelje.

Već treću godinu zaredom Foto dani mladih održavaju se u Karlovcu te privlače sudionike u dobi od 16 do 21 godine da sudjeluju u velikom fotografskom natjecanju. Ovogodišnje izdanje festivala trajat će od 10. do 15. kolovoza te će okupiti pedesetak sudionika iz različitih krajeva svijeta (Crne Gore, Nizozemske, Srbije, Hrvatske, SAD-a, Španjolske, Italije) i po prvi puta postati međunarodni festival za mlade fotografe.

Foto dani mladih i ove će godine obogatiti kulturnu i turističku ponudu grada Karlovca brojnim sadržajima. Osim natjecateljskog i edukativnog dijela programa namijenjenog isključivo sudionicima, ovogodišnje izdanje festivala bit će prepuno sadržaja i za Karlovčane.

Natjecateljski dio programa obuhvaća tri natjecateljske kategorije: turističku fotografiju, umjetničku fotografiju i reklamnu fotografiju, u kojima će sudionici iskazivati vještine fotografiranja s modelom i fotografiranja na zadanu temu. Najbolji mladi fotograf osvojit će i vrijedan poklon Canona, sponzora manifestacije. Sudionici će, također, imati priliku sudjelovati u edukativnim radionicama i predavanjima koje će održati profesionalci iz područja filma i fotografije. Važno je istaknuti predavanje Event fotografija Gorana Vrakele, kao i predavanje Sanje Zanki Kako organizirati festival za mlade nekad i danas, a posebnu pozornost mladih umjetnika zaokupit će i radionica snimanja DSLR fotoaparatom pod stručnim vodstvom akademske snimateljice Dinke Radonić.

Organizatori najavljuju i bogat popratni program u kojem će uživati i publika i sudionici.

  • PickUp Music Festival

Četvrto izdanje PickUp Music Festivala ugostit će neke od najvećih imena hrvatske pop i rock scene. Na Starom gradu Dubovcu očekuju nas dvije vrlo atraktivne glazbene večeri. Prvi dan festivala, 10. kolovoza, kao glavni bend večeri nastupit će LET3, a atmosferu će zagrijati predgrupe: dugoreški March or Die, novopečeni Motorhead Tribute bend, Mr. Albino, cijenjeni zagrebački outlaw rock bend poznat po svojim energičnim nastupima, ali i po pobjedi na Hrvatskom glazbenom festivalu 2015, a neposredno prije LET3-a nastupit će uspješan karlovački trio, Tight Grips. Gripsi su pobjednici HGF-a 2016, a nedavno su nastupali u Velikoj Britaniji na poznatom Lechlade festivalu.

Glavni je bend druge večeri, 11. kolovoza, JINX koji prvi put u svojoj bogatoj karijeri dolazi u Karlovac. Riječ je o bendu koji djeluje od 1993, a iza sebe ima 9 studijskih albuma. Uz njega nastupit će 4Head, koji obrađuje domaće i svjetske pop hitove, riječki Silk Milk koji svira instrumentalni, progresivni funk i Ogenj iz Koprivnice čija je glazba zabavna mješavina punk/rocka i domaće kajkavske lirike. Na drugu večer festivala stiže i after party bend nakon nastupa Jinxa koji će publiku zabavljati do jutarnjih sati – One Big Mob, RHCP Tribute band iz Čakovca.

  • Filmski Attachment

I ove godine festival će jednu večer posvetiti povezivanju fotografske i filmske umjetnosti, pa će sudionici i posjetitelji 13. kolovoza besplatno moći pogledati projekciju nagrađivanog filma Sing Street irskog redatelja Johna Carneya. Kada obitelj iz srednje klase postane prisiljena na skromniji život uslijed recesije u osamdesetim godinama prošlog stoljeća, njihov sin Connor (Ferida Walsh Peelo) morat će napustiti privatnu školu i preseliti se u javnu školu u centru Dublina. Usamljen je u školi, njegovi roditelji blizu su razvoda, a jedini mu je prijatelj stariji brat (Jack Reynor) koji je opsjednut glazbom. Kada ugleda misterioznu djevojku na igralištu, poput mnogih prije njega koji su je željeli zavesti, zamoli je da glumi u videospotu njegova benda. Jedini je problem što tek mora naći članove benda i vlastiti glazbeni stil.

  • FDMfun

FDMfun uključuje otvorenje festivala u Aquatici – Slatkovodnom akvariju Karlovac te svečano zatvaranje festivala koje će se održati u atriju Veleučilišta uz dodjelu nagrada najboljim mladim fotografima i prikazivanje najboljih radova Foto dana mladih 2017.

  • Izložbeni program

Od 8. do 15. kolovoza posjetitelji će moći uživati u besplatnim izložbama koje će biti postavljene na Šetalištu dr. Franje Tuđmana i Starom gradu Dubovcu, u Gradskom muzeju Karlovac i Galeriji ZILIK. Istaknuti fotograf francuskog podrijetla Julien Duval na Starom gradu Dubovcu izložit će najnovije autorske radove, u Gradskom muzeju Karlovac bit će postavljena izložba Anne Eerdman, a u galeriji Zilik svoje radove izložit će nekadašnji sudionici Foto dana mladih, a danas studenti Odsjeka snimanja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Programi se održavaju uz potporu Ministarstva kulture, Hrvatskog audiovizualnog centra, Karlovačke županije, Grada Karlovca, Turističke zajednice grada Karlovca i drugih.

Komentari na članak

Vezani članci

Seasplash volonteri

Iskustvo u festivalskoj industriji

Traže se volonteri za Seasplash festival

– Seasplash obitelj od samih početaka omogućuje mladima (i onima koji se tako osjećaju) da volonterskim radom steknu i potvrde radna iskustva u rastućoj festivalskoj industriji te steknu nova poznanstva iz cijelog svijeta. – poručuju organizatori.

Projekt X: High5

Festival u Palachu

Projekt X: Besplatno na koncerte sastava High5, Kandžija i Gole žene, ABOP i brojnih drugih

Uz mentorsko su vodstvo članova udruge Drugo more Projekt X: festival osmislili polaznici radionica koji su proteklih nekoliko mjeseci razvijali praktična znanja u području suvremene kulture i umjetnosti. Na nj su privukli velika glazbena imena, a ulaznice se preuzimaju besplatno.

STIFF

STIFF

Međunarodni studentski filmski festival u Rijeci

STIFF (student international film festival) je međunarodni festival na kojem se prikazuju najbolji studentski filmovi.

Park Maksimir 1

Na jedan dan zakročite u francuski park

Veliki francuski piknik u Maksimiru uz francuske zalogaje i šansone

Da sve bude nalik pravom pikniku usred kakvog francuskog parka, posjetitelji su pozvani da na taj dan odjenu nešto plavo, bijelo i/ili crveno te na taj način proslave boje francuske, ali i hrvatske zastave.

Robbie Williams na Szigetu

Počeo Sziget festival

IZVJEŠTAJ: Dopustili smo da nas Robbie Williams zabavi, ali i mnogo više od toga

Ako ste čuli da je Robbie Williams meštar live nastupa, čuli ste nedovoljno – reklo bi se da je stvoren samo za to.