LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Volontiranjem do posla

Zašto je volontiranje važno i kako se u njega uključiti

Svjesni smo da volontiranje ne zvuči kao najprivlačnija opcija dok se gomilaju studentski troškovi, ali ne biste ga trebali zanemariti kao vrijednu priliku.

Svjesni smo da volontiranje ne zvuči kao najprivlačnija opcija dok se gomilaju studentski troškovi, ali ne biste ga trebali zanemariti kao vrijednu priliku.

U vremenu kad postoji mnoštvo studija i studijskih smjerova, mnoštvo studenata, a kasnije i stručnjaka za pojedino područje, važno je istaknuti se na tržištu rada. Nije loše po završetku fakulteta imati životopis bogatiji od rubrike u kojoj se navodi koje smo obrazovanje stekli. No, nije uvijek lako kao student pronaći posao u budućoj struci ili sličnom području kako bismo stekli iskustvo i popunili CV. Za to postoji rješenje zvano volontiranje. Način je to na koji, dok studirate, možete stjecati vrijedno iskustvo koje će vam pomoći pri zapošljavanju nakon završetka fakulteta

Brojne prednosti

Volontirati možete u struci kojom ćete se u budućnosti baviti ili u srodnom području, a ono može biti aktivnost nevezana za vašu struku. Nebitno kojim volonterskim putem krenuli, nećete pogriješiti jer će vam svako volontersko iskustvo otvoriti niz drugih. Prednost volontiranja fleksibilnost je radnog vremena i zadanih rokova, ali ne biste ih trebali iskorištavati, već se prijaviti za volontiranje onda kad uistinu budete imali vremena i volje za to kako biste kvalitetno mogli obavljati svoje zadatke.

Osim iskustva i prakse volontiranje će vam donijeti i niz prednosti poput upoznavanja ostalih volontera i zaposlenika. Proširenje poznanstava sa sobom nosi šaroliku paletu mogućnosti: od stvaranja novih prijateljstava do stvaranja izuzetno korisnih kontakata koji će vas dovesti do drugih stručnih praksi ili budućeg zaposlenja nakon fakulteta. Ne valja zanemariti činjenicu da će vam već za vrijeme studiranja neki od volonterskih kolega moći pomoći, kao i vi njima. Također, ne smijemo zaboraviti na raznorazna druženja, proslave i tulume koji u većini tvrtki i udruga ne izostaju.

Gdje volontirati

I dok vas kao volontera neće zaposliti baš svaki poslodavac, tu su udruge koje rade s volonterima i pružaju vrijednu stručnu praksu. Ako vam je važno samo volontiranje, a ne nužno i da to ujedno bude stručna praksa, javite se u volonterski centar u svojem gradu ili okolici. Ondje ćete se informirati o volonterskom djelovanju i pronaći aktivnosti kojima se želite priključiti. Osim aktivnosti volontiranja ondje ćete moći i sudjelovati na raznim radionicama, edukacijama ili pak međunarodnim razmjenama volontera. Također, brojne manifestacije, bilo sportske, glazbene, kulturne i slično, često traže volontere koji će im pomoći u organizaciji događaja. Pratite stoga takva događanja u svojoj blizini te na internetu pronađite informacije o mogućnostima volonterskog angažmana.

Kako se organizirati

Ovisno o tome što studirate i kakav vam je raspored, nije uvijek najlakše pronaći vremena za brojne aktivnosti, pogotovo ako je riječ o poslu koji vam neće platiti račune. Zato je prije početka volontiranja važno dobro se organizirati. Odredite koliko vremena na dnevnoj, tjednoj ili mjesečnoj bazi možete izdvojiti za volontiranje i prema tome birajte volonterske aktivnosti. Ako vam je fakultet na prvom mjestu, a raspored obveza nepredvidiv, birajte jednodnevne aktivnosti ili nešto na što se ne morate puno unaprijed obvezati. Ako pak točno znate kad i koliko slobodnog vremena imate, možete razmisliti o volontiranju koje od vas zahtijeva stalan angažman. Što god odabrali, vodite računa da ste nekome dali svoju riječ i da se nije odgovorno opravdavati u zadnji tren. Iako nije riječ o plaćenom poslu, ponašajte se kao da jest jer će vas volontiranje možda baš do jednog takvog dovesti.

(Ipak) budite sebi na prvom mjestu!

Na koju se god volontersku aktivnost odlučite, vodite računa o tome da ništa nije obvezno i da ništa ne morate raditi ako vam postane naporno, ako se kosi s vašim fakultetskim obvezama ili ako se pak na tom mjestu ne osjećate dobro i ugodno. Volontiranje volontiranja radi ne znači ništa. Ako ne uspijete u onome što ste zamislili, ne grizite se. To ili nije bila prava aktivnost za vas ili se uvjeti nisu poklopili. Posvetite se onome što vam je u tom trenutku prioritet, a volonterskih će prilika uvijek biti. 
FOTO: UNSPLASH