LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski rad

VIDEO: Hrvatski studentski zbor ne odustaje od novog Zakona – #namajebitan ​

Pod motom #namajebitan Hrvatski studentski zbor započeo je s informiranjem javnosti o važnosti dugo obećavanog novog Zakona o obavljanju studentskih poslova.

Pod motom #namajebitan Hrvatski studentski zbor započeo je s informiranjem javnosti o važnosti dugo obećavanog novog Zakona o obavljanju studentskih poslova.

Govorili smo o uređenim procedurama, prilikom obavljanja studentskog rada, koje je trebao donijeti novi Zakon, o ozbiljnom kašnjenju njegova stupanja za snagu koje je bilo predviđeno za 1. siječnja 2018. godine, o potezu Hrvatskog studentskog zbora kojim je on tražio očitovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja zbog očiglednog odugovlačenja i negodovanja zbog istog, ali od zakona 24. ožujka još uvijek ništa. 

HSZ je, čini se, ustrajan u namjeri stvaranja pritiska na institucije kako bi što prije u svoj fokus stavile zaštitu studenata prilikom obavljanja poslova čija vrijednost godišnje iznosi oko čak milijarde kuna. Na posljednjoj je sjednici u Dubrovniku raspravljao o daljnjim potezima koje će poduzeti po pitanju Zakona, a 23. ožujka društvenim se mrežama proširio video koji je kreirao, a koji jasno pokazuje da je ovaj Zakon prioritetan te objašnjava zbog čega je nužan.

Razloge iz kojih Zbor zasigurno neće odustati od borbe za Zakon sažeo je njegov predsjednik.

– Na godišnjoj razini preko studentskih ugovora isplati se više od milijardu kuna. Posredstvom studentskih centara u Republici Hrvatskoj zarađuje više od 50 tisuća studenata, a njihova prava i obveze vrlo su oskudno definirani Pravilnikom o posredovanju pri zapošljavanju redovitih studenata koji datira iz 1996. godine kada dobar dio današnjih studenata nije niti bio rođen. – istaknuo je Stjepan Ćurčić.

Obrazložio nam je i put kojim će studentsko predstavništvo studentima, institucijama i široj javnosti pokazati zašto je bitan:

 – Nakon formiranja konačnog prijedloga Zakona o obavljanju studentskih poslova bilo nam je obećano da će Zakon po hitnom postupku u proceduru kako bi stupio na snagu već s prvim danom nove godine, no do danas se to nije dogodilo. Studenti su nezadovoljni, mi smo kao studentski predstavnici nezadovoljni i želimo pokazati svima koliko je ovaj Zakon ne samo bitan, nego i neophodan. Pod motom #namajebitan želimo informirati ne samo studente o pravima koja će imati, nego i sve one koji misle da će Zakonom o obavljanju studentskih poslova poremetiti tržište rada. Razumijemo da strah često dolazi iz neznanja, stoga ćemo u narednim danima informirati i educirati zainteresiranu javnost o Zakonu o obavljanju studentskih poslova. –

FOTO: FACEBOOK / HSZ