LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski rad

Gdje je zapelo s donošenjem novog Zakona o obavljanju studentskih poslova?

Kako bi se poboljšali uvjeti u sustavu zapošljavanja studenta, u veljači 2017. godine oformljena je radna skupina za izradu Nacrta prijedloga novog Zakona. Javno savjetovanje istog odavno je završilo, ali još uvijek nije ušao u saborsku proceduru.

Kako bi se poboljšali uvjeti u sustavu zapošljavanja studenta, u veljači 2017. godine oformljena je radna skupina za izradu Nacrta prijedloga novog Zakona. Javno savjetovanje istog odavno je završilo, ali još uvijek nije ušao u saborsku proceduru.

Još je u studenom prošle godine otvoreno javno savjetovanje novog Nacrta Zakona o obavljanju studentskih poslova kojim se trebalo zaštiti prava studenata, proširiti mogućnost rada posredstvom studentskih servisa onom dijelu izvanrednih studenata koji nemaju zasnovan radni odnos te se njime trebala onemogućiti zlouporaba poslova obavljenih preko studentskih ugovora.

Javna rasprava odavno je završila. Novi Zakon trebao je odavno ući u saborsku proceduru i stupiti na snagu s prvim danom siječnja 2018. godine Trebao je. Ožujak je već počeo, a o Zakonu ni riječi u javnom prostoru.

Ministrica Divjak javno je govorila o promjenama koje je Zakon trebao donijeti. I na službenoj web-stranici Ministarstva znanosti i obrazovanja stoji jedna od njenih tadašnjih izjava:

– Zakonom o studentskim poslovima pokušavamo regulirati i zaštititi studente da budu sigurni da im neće biti uskraćena njihova prava i naknada za njihov rad, rekla je ministrica Divjak novinarima ispred Banskih dvora. –

Da se ponosila tim istim Zakonom, vidljivo je iz nekoliko istupa u medijima:

Screenshot / 24sata.hr – 9. studenog 2017.

Screenshot / Večernji.hr – 10. studenog 2017.

Kako bi se poboljšali uvjeti u sustavu zapošljavanja studenta, u veljači 2017. godine oformljena je radna skupina za izradu Nacrta, a obuhvatila je, uz djelatnike Ministarstva znanosti i obrazovanja, predstavnike Ministarstva financija, Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Zajednice studentskih centara, sindikata poslodavaca i Hrvatskog studentskog zbora. Prošlo je više od godinu dana od početka rada na istom, a studenti još čekaju i još uvijek ih štiti neuređen i zastarjeli Pravilnik o posredovanju pri zapošljavanju redovitih studenata koji je na snazi od 1996. godine

Dok studenti čekaju pobjedu u borbi protiv neisplate studentskih plaća, proširenje skupine koja će ostvariti pravo na rad posredstvom studentskih servisa, propisivanje minimalne satnice, kontrolirane procedure prilikom obavljanja studentskog posla, digitalizaciju te druge nužne promjene, ministrici su u fokusu potpuno druga pitanja. Zašto joj je ovo vrlo važno za studente zadnje na listi prioriteta?

Zadovoljstvo prijedlogom novog Zakona pristizalo je i iz redova studenata, a o njemu smo već razgovarali s članom Hrvatskog studentskog zbora, koji je bio dijelom radne skupine za njegovu izradu, a koji je također govorio o Novoj godini kao datumu njegova stupanja na snagu. Sugestije Zbora, prema brojnim studentima, doista su išle u pravom smjeru i doprinosile zaštiti studenata, no jesu li nakon izrade Nacrta zastale i njegove aktivnosti unapređenja studentskog standarda?

U narednom periodu očekuju se ubrzani koraci institucija, kako ministrice tako i Hrvatskog studentskog zbora, jer bi im, kao što su i sami naglašavali, studenti trebali biti na prvom mjestu, a potrebne su promjene već odavno trebale biti osjetne.

FOTO: PIXABAY