LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Alarmantni rezultati istraživanja

Većina studenata namjerava konkurirati na tržištu rada izvan Hrvatske

Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola RH napravilo je istraživanje javnog mnijenja na temu zapošljavanja. Rezultati su alarmantni.

Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola RH napravilo je istraživanje javnog mnijenja na temu zapošljavanja. Rezultati su alarmantni.

Ured za studentski standard i kvalitetu u sklopu Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola RH, koordinativnog i predstavničkog tijela više od 35 000 studenata državnih i privatnih veleučilišta i visokih škola, provelo je istraživanje javnog mnijenja među 716 studenata sveučilišta, veleučilišta i visokih škola u RH na temu zapošljavanja i povezanosti tržišta rada s visokim obrazovanjem.

Odgovarajući na pitanja koliko su zadovoljni informiranošću o tržištu rada, 67 posto ispitanika odgovorilo je da smatra kako bi se studente trebalo puno više informirati o tržištu rada i kako bi se gospodarstvenici, poduzetnici i njihova udruženja morali više uključiti u kreiranje obrazovnih politika, ali i u same nastavne procese. To dodatno naglašava i podatak da 35,3 posto studenta ocjenjuje povezanost tržišta rada i visokog obrazovanja dvojkom (ocjenjivanje od 1 do 5), a njih čak 27,3 posto jedinicom.

Krajnje je zabrinjavajuća i činjenica da 70,8 posto studenata namjerava konkurirati na tržištu rada izvan granica RH, zbog boljih mogućnosti koje ih očekuju te uz bolje uvjete za život.

 Alarmantni podaci jasno pokazuju pravo stanje kada se radi o pitanju povezanosti tržišta rada i visokog obrazovanja u Hrvatskoj. Vijeće studenata, sa partnerima Ministarstvom rada i mirovinskog sustava, Hrvatskom udrugom poslodavaca, Hrvatskom gospodarskom komorom i Institutom za razvoj obrazovanja, uskoro će ponuditi svoju viziju rješavanja ovog gorućeg problema naglasio je Karlo Kolesar, predsjednik Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola RH.

Studenti očekuju veći interes poslodavaca i gospodarstvenika za stručne prakse, specijalizacije i stručno osposobljavanje, jer trenutno stanje svaki treći student u Hrvatskoj ocjenjuje dvojkom, a njih 15 posto jedinicom.