LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Međunarodni dan žena

U Studentskom kulturnom centru aktivistički program povodom Dana žena

Ove subote (5. ožujka) u prostoru Galerije SKC (Kružna 8, Rijeka) će se od 16 do 20 sati održati radionica izrade transparenata za Noćni marš koji se održava na Međunarodni dan žena, 8. ožujka 2022.

Ove subote (5. ožujka) u prostoru Galerije SKC (Kružna 8, Rijeka) će se od 16 do 20 sati održati radionica izrade transparenata za Noćni marš koji se održava na Međunarodni dan žena, 8. ožujka 2022.

Ususret Danu žena Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci najavljuje galerijski program u ožujku.

Ove subote (5. ožujka) u prostoru Galerije SKC (Kružna 8, Rijeka) će se od 16 do 20 sati održati radionica izrade transparenata za Noćni marš koji se održava na Međunarodni dan žena, 8. ožujka 2022. Noćni marš kreće 8. ožujka 2022. u 18 sati s Konta prema Jadranskom trgu, a u organizaciji Udruge Pariter, LORI Rijeka, Udruge Delta i SOS Rijeka – Centar za nenasilje i ljudska prava i SKC-a.

– Naoštrite vaše riječi, rečenice, pokliče… i na transparentima oblikujte vaše frustracije i aktivističku potporu ženskim pravima! Materijal za izradu transparenata je osiguran! – poručuju iz SKC-a

Nakon Noćnog marša, upravo na Međunarodni dan žena, 8. ožujka 2022, u 20 sati Galerija SKC će otvoriti novomedijsku izložbu pod nazivom Što radiš, ženska glavo?.

– Tradicionalnu naslovnu pejorativnu sintagmu koristimo metaforično ironično upravo s namjerom istraživanja kreativnog procesa i rada umjetnica. Uvidom u radove ulazimo u njihov svijet, u procese rada i propitivanja kako se (p)ostaje umjetnica. Kako izgleda biti umjetnica, kako umjetnica izgleda, kako izgleda njen rad… Povodom Dana žena, pitamo se što rade te ženske glave. – poručuju. 

Različite perspektive žena-radnica-umjetnica ovom izložbom povezuje multimedijalni izričaj kojim se različite autorice predstavljaju. Iz njihovih multimedijalnih radova iščitavamo kako se umjetnicom postaje i ostaje na likovnoj sceni u Hrvatskoj. A kako se umjetnicom postaje i ostaje, pričat će nam radovi riječkih i zagrebačkih studentica i samostalnih umjetnica. Izlažu Selma Banich, Klara Dujmović, Josipa Škrapić, Marianna Nardini, Iva Čukelj, Anita Kos i Petra Patafta. Izložba ostaje otvorena do 18. ožujka te će se moći pogledati tijekom radnog vremena Galerije (radnim danom i subotom od 17 do 20 sati).

Od utorka, 8. ožujka 2022. godine, na UNIRI vanjskim izložbenim panelima postavit će se gostujuća izložba Jutros sam stala  koja se u suradnji s udrugom PaRiter s Korza preselila na Kampus.

 

Podsjetimo, izložba je dio mreže 4. Smjena – nevidljivi rad, a tematizira neplaćeni kućanski rad. Osim informacija o samoj problematici sadrži i autentična iskustva žena prikupljena kroz fokus grupe i kampanju na društvenim mrežama #JutrosSamStala kojoj je cilj osvijestiti javnost o svakodnevnom neplaćenom kućanskom radu koji se smatra ženskim i koji većinom obavljaju žene. Riječ je o kompleksnom društvenom problemu na kojem treba, uz mijenjanje percepcije o kućanskom radu kao ženskom te promicanju rodne ravnopravnosti, raditi i na nizu obrazovnih i demografskih politika. 

FOTO: UDRUGA PARITER