LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Zadru

Sveučilište prolazi prvu cjelovitu reakreditaciju: dobrodošli su i anonimni komentari

Studenti, zaposlenici visokog učilišta i vanjski sudionici mogu ostaviti anonimne komentare o učilištu koje pohađaju, odnosno na kojem rade.

Studenti, zaposlenici visokog učilišta i vanjski sudionici mogu ostaviti anonimne komentare o učilištu koje pohađaju, odnosno na kojem rade.

Prvu cjelovitu reakreditaciju Sveučilišta u Zadru najavila je nova pomoćnica rektora za kvalitetu izv. prof. dr. sc Ivana Lončar u emisiji Znanje imanje na Radiju 057.

Lončar iza sebe ima iskustvo u tom području – bila je Predsjednica povjerenstva za kvalitetu te je dobitnica rektorove nagrade za unaprjeđenje kvalitete rada. Sve je to vodilo do toga da profesorica postane član tog Povjerenstva na Sveučilištu.
 


VEZANO: USKOK POTVRDIO Bivša rektorica oštetila Sveučilište za gotovo 1,5 milijuna kuna, oglasio se i rektor Faričić



U emisiji je objasnila i što je njezina dužnost kao pomoćnica rektora Josipa Faričića.
 

„Moj je zadatak na novoj funkciji unaprjeđenje kvalitete rada, što znači da se brinem o poštivanju standarda visokog obrazovanja i znanosti, sukladno novom zakonu.“ – objasnila je prof. Lončar.

 

Postupak reakreditacije


Napomenula je i da sva sveučilišta prolaze reakreditaciju svakih pet godina, ali da se kod zadarskog do sada taj postupak provodio po sveučilišnim područjima, određenim odjelima ili studijima. Ovog puta se provodi kao integrirano sveučilište.
 

Nova pomoćnica rektora istaknula je i da postupak reakreditacije obuhvaća studijske programe, nastavne i prostorne resurse, produktivnost i popularizaciju znanosti. Stručno povjerenstvo očekuje se krajem mjeseca, a provjera bi trebala trajati tri dana.
 

Rezultat provjere


Lončar je istaknula negativnu ocjenu kao jedan od mogućih ishoda, ali ne misle da će to biti slučaj.

 

„Moguće je dobiti negativnu ocjenu u vidu pisma očekivanja, ukidanja dopusnica, što ne očekujemo. Isto tako je moguće dobiti i preporuku za poboljšanje kvalitete pojedinih parametara. Nadamo se najboljem, a  sve što budemo mogli, to ćemo poboljšati“, istaknula je prof. Lončar u emisiji.


Postupak reakreditacije provodi provodi Agencija za znanost i visoko obrazovanje, a mogu se uključiti i studenti, nastavnici i stručno osoblje, ostavljanjem anonimnih komentara primjedbe i prijedloge ili pohvale na zadarsko sveučilište ili neke pojedince.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA