LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Humanitarno djelovanje

Predstavnici HKS-a obišli svoje studente u potresom pogođenim područjima; nude im pomoć i dalje

Predstavnici Hrvatskog katoličkog sveučilišta obišli su dio svojih studenata u Petrinji i Sisku, a nastavljaju im pomagati prikupljanjem novčanih sredstava, psihološkom i duhovnom podrškom.

Predstavnici Hrvatskog katoličkog sveučilišta obišli su dio svojih studenata u Petrinji i Sisku, a nastavljaju im pomagati prikupljanjem novčanih sredstava, psihološkom i duhovnom podrškom.

Rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić, pročelnik Odjela za sociologiju doc. dr. sc. Mario Bara, poslijedoktorand na Odjelu za sociologiju dr. sc. Josip Ježovita i djelatnik Sveučilišta Mato Vukoja posjetili su 31. prosinca Petrinju i Sisak, odnosno svoje studente nakon odluke Uprave da im što prije pomognu.

– Cilj posjeta bio je obići neke od studenata Hrvatskog katoličkog sveučilišta za koje smo među prvima dobili podatke i obavijest da im je neophodno potrebna pomoć. Tako smo u župi Gora posvećenoj Uznesenju Blažene Djevice Marije u mjestu Gora posjetili obitelj Latinčić. Iz te je obitelji dvoje naših studenata: Ivan, koji je nedavno magistrirao povijest, i Lucija, studentica na Odjelu za sociologiju. U mjestu Strašnik, u kojem je bio epicentar prvog potresa, posjetili smo obitelj Škornjak. Ivan i Katarina, brat i sestra, redoviti su studenti na Odjelu za sestrinstvo. Sveučilište je za obje obitelji osiguralo agregate za struju s gorivom kako bi dobili električnu energiju i ostalu pomoć. U razgovoru s obiteljima osjetili smo njihovo zajedništvo, snagu i pouzdanje u Božju pomoć i pomoć dobrih ljudi. Bez zdvajanja, premda teško pogođeni ovom životnom nevoljom koja za njih znači i drugi put gubitak doma u posljednjih trideset godina, oni su zapravo više tješili i hrabrili nas, nego mi njih! Njima smo malo donijeli, a od njih smo puno naučili: obje obitelji su zahvalne za molitvenu blizinu, podršku i ohrabrenje. – rekao je rektor Tanjić

U Petrinji su se, naveli su s Hrvatskog katoličkog sveučilišta, susreli s grupom stradalih stanovnika kojima je predana pomoć te s volonterkama od kojih su neke magistre sestrinstva, a neke još uvijek studentice na Odjelu za sestrinstvo.

– Nevjerojatno je koliko ljubavi i brige na jednom mjestu! Naše volonterke i same su iz Siska i okolice, no u razgovoru su nam rekle, premda su i one i njihove obitelji pogođene ovom nesrećom, da ima ljudi kojima je teže i zato im žele pomoći. – istaknuo je rektor.

Foto: HKS
 
Kazali su kako su u Sisku predali pomoć Caritasu Sisačke biskupije te da je jučer za isti Caritas iz Fonda solidarnosti Hrvatskog katoličkog sveučilišta uplaćeno 1000 kuna. Uslijedio je susret i razgovor s mons. Vladom Košićem, sisačkim biskupom, o načinima pomoći pogođenim područjima. 

– Naši pročelnici Odjela, studenti i bivši studenti vrlo marljivo skupljaju podatke o našim kolegama s ovih područja kako bismo im što prije mogli biti na raspolaganju i pružiti im konkretnu pomoć. Ovaj posjet potresom pogođenim područjima prvi je korak u  planiranoj pomoći Hrvatskog katoličkog sveučilišta stradalnicima, svjesni da je puno onih do kojih danas nismo mogli doći. Pozivam sve naše studente, sveučilišne nastavnike, djelatnike, prijatelje Hrvatskog katoličkog sveučilišta da iskažu svoju kršćansku i ljudsku blizinu onima koji su u nevolji te da se uplatom svoje donacije na račun Hrvatskog katoličkog sveučilišta priključe našem Fondu solidarnosti. Ta će sredstva biti namjenski upotrijebljene za pomoć članovima naše sveučilišne zajednice s područja pogođenog potresom, a putem Caritasa i drugima kojima je potrebna pomoć. 

Vrijedno je također istaknuti da je naše Sveučilište organiziralo i psihološku i duhovnu pomoć. Tako su nastavnici i suradnici s Odjela za psihologiju vrlo aktivni i u našem Centru za psihološku pomoć. Svi kojima je potrebna psihološka pomoć mogu se javiti e-mailom na psiholoskapodrska@unicath.hr, neka ostave svoj broj telefona i uslijedit će poziv. Onima kojima je potrebna duhovna pomoć isto se mogu javiti na e-mail duhovnapodrska@unicath.hr i netko od svećenika sa Sveučilišta javit će se porukom ili telefonskim pozivom. To je naš mali doprinos u konkretnoj pomoći našoj sveučilišnoj zajednici, ali i svima onima koji su na bilo koji način povezani s našim Sveučilištem. Zahvaljujem i svim studentima, nastavnicima i djelatnicima koji volontiraju u svojim župnim Caritasima, u drugim udrugama, koji su izašli na teren i konkretnim radom pomažu nastradalima. Neka ovo vrijeme kušnje bude vrijeme duhovnog i ljudskog rasta u vjeri, nadi i ljubavi za cijelu Sveučilišnu zajednicu, za sve nas! – zaključio je rektor Tanjić. 

FOTO: HKS