LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Dubrovniku

Novi studij na Sveučilištu u Dubrovniku

Preddiplomski stručni studij Hotelijerstvo, restoraterstvo, gastronomija izvodit će se od 2016./2017. akademske godine.

Preddiplomski stručni studij Hotelijerstvo, restoraterstvo, gastronomija izvodit će se od 2016./2017. akademske godine.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta izdalo je 23. listopada 2015. dopusnicu Sveučilištu u Dubrovniku za preddiplomski stručni studij Hotelijerstvo, restoraterstvo, gastronomija, čime su se stekli uvjeti za početak njegova izvođenja od 2016./2017. akademske godine Studij traje tri godine, njegovim se završetkom stječe 180 ECTS bodova i akademski naziv stručni/stručna prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) hotelijerstva, restoraterstva i gastronomije (bacc. oec.).

Iz istraživanja Instituta za turizam iz 2012. (Prijedlozi za unapređenje srednjoškolskog obrazovanja za potrebe turizma u RH) i Ministarstva turizma iz 2013. (Ljudski potencijal u turizmu iz Strategije razvoja turizma RH do 2020.) vidljivo je da je u Hrvatskoj prepoznata problematika obrazovanja djelatnika u turizmu. Očita su nastojanja unapređenja sustava obrazovanja kadrova prilagođenih suvremenom tržištu rada. Istaknuto je da kvaliteta kadrova koji se školuju na području turizma ipak ne zadovoljava potrebe turističkog sustava, te da postojeći sustav formalnog obrazovanja u RH namijenjen turizmu nije prilagođen aktualnim potrebama suvremenog turističkog razvoja. Kao osnovna ograničenja navodi se s jedne strane sustav srednjoškolskog obrazovanja koji je za potrebe turizma nedovoljno temeljen na praktičnoj nastavi, a s druge strane sustav visokoškolskog obrazovanja koji je za potrebe turizma strukturiran kroz nekoliko sveučilišta s naglaskom na teorijskim znanjima bez adekvatne povezanosti s praksom.

Prema preporukama Ministarstva turizma osnovni ključ uspjeha za postizanje izvrsnosti je edukacija srednjeg menadžmenta. Predloženo je uspostavljanje nekoliko specijaliziranih visokih škola za ugostiteljstvo i turizam sa specijalističkim profiliranim programima, utemeljenim na učinkovitoj kombinaciji stjecanja stručnih znanja i praktičnih vještina, čiji bi programi, osim neophodnih suvremenih teorijskih znanja uključivali visok udio praktične nastave i praktičnog rada uz naglasak na primjenu suvremenih nastavnih metoda.

Preddiplomski, trogodišnji stručni studij Hotelijerstvo, restoraterstvo i gastronomija nastao je upravo kao rezultat prilagodbe suvremenim trendovima u visokoškolskom obrazovanju utemeljenim na smjernicama Bolonjske deklaracije i potrebama suvremenog tržišnog poslovanja. Ovim programom studenti usvajaju specijalistička praktična znanja iz područja hotelijerstva, restoraterstva i gastronomije, čime dosežu i one vještine koje mogu primjenjivati u najsloženijim situacijama s kojima se susreću ili će se susretati u obavljanju svojih svakodnevnih profesionalnih aktivnosti. Uz obvezne kolegije studentima se nudi zanimljiv izbor izbornih kolegija čime se dodatno otvara mogućnost realizacije i individualnih ciljeva naših studenata.

Ovaj program se čini neophodnim u ukupnoj ponudi sveučilišnih studija s obzira da nema programa u sustavu preddiplomskih specijalističkih studija iz ovoga područja na razini RH. Svladavanje potrebnih znanja, vještina i tehnika na ovom specijalističkom preddiplomskom stručnom studiju temelji se na nastavnom planu i programu koji je prvenstveno prilagođen upravo praktičnom osposobljavanju polaznika za sve poslove u struci za koju se pripremaju tijekom studija.

Potrebnu komponentu praktičnog osposobljavanja studenti dobivaju tijekom nastave te na praktičnoj nastavi, vježbama, projektima, radionicama i seminarima gdje uz visokoškolske nastavnike takva praktična znanja umnogome izravno prenose i istaknuti stručnjaci iz gospodarske prakse. Upravo se zbog lakšeg svladavanja tehnika rada i bržeg uključivanja završenih studenata u gospodarsku praksu i profesionalno obavljanje poslova za koje se pripremaju tijekom studija izuzetna pozornost daje povezivanju teorije i prakse. Poseban je naglasak stavljen i na osposobljavanje studenata za poslovanje u međunarodnom okruženju, odnosno na nove dimenzije poslovanja koje se pojavljuju na suvremenom turističkom tržištu.

Studenti će ovaj studij upisivati u statusu redovitih i izvanrednih studenata. Upisna je kvota 15 redovitih i 10 izvanrednih studenata. Uvjeti upisa bit će objavljeni u Natječaju za upis u prvu godinu preddiplomskih studija u akademskoj 2016./2017. godini, a sve informacije bit će dostupne na mrežnim stranicama Sveučilišta u Dubrovniku.

FOTO: UNIDU