LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Gdje je zapelo?

Nakon velikih najava o prenamjeni hotela Mursa u studentski dom, sada šute i Ministarstvo i Rektorat

Dok će za gradnju novoga paviljona studentskog doma na kampusu trebati do tri godine, Hotel Mursa mogao je biti spreman za useljenje studenata u nekoliko mjeseci. No, osječki studenti i ove će akademske godine morati plaćati (pre)visoke cijene privatnog smještaja jer o obnovi Murse šute i Ministarstvo i Rektorat.

Dok će za gradnju novoga paviljona studentskog doma na kampusu trebati do tri godine, Hotel Mursa mogao je biti spreman za useljenje studenata u nekoliko mjeseci. No, osječki studenti i ove će akademske godine morati plaćati (pre)visoke cijene privatnog smještaja jer o obnovi Murse šute i Ministarstvo i Rektorat.

S početkom nove akademske godine počinje i sezona traženja smještaja za studente. Ništa drugačije nije niti u Osijeku, čije Sveučilište broji oko 20 000 studenata. U studentskim domovima u Osijeku osiguran je smještaj za samo 4,3% ukupnoga broja studenata pa je hvalevrijedan projekt izgradnje novog paviljona na Kampusu kojim će se udvostručiti smještajni kapaciteti za osječke studente. No, za tu će izgradnju trebati do tri godine, a da je suradnja Ministarstva, Sveučilišta i ostalih tijela državne uprave bolja, barem dio studenata mogao je još prošle akademske godine useliti u nekadašnji Hotel Mursa.

O prenamjeni Murse u studentski dom govori se još od rujna 2013., sedam mjeseci nakon što je hotel zatvoren:

–  Ako bi to pitanje bilo riješeno do kraja ove godine, mi bismo ga, nakon što vidimo u kakvom je točno stanju i uredimo, mogli studentima na raspolaganje staviti u proljeće ili, vjerojatnije, u jesen iduće godine u sklopu redovitog natječaja za smještaj u studentskim domovima –  rekao je tada ravnatelj Tugomir Kuduz za Glas Slavonije.

Upravo zbog naravi novog prostora, obnova i prenamjena trajala bi samo nekoliko mjeseci te se ne bi moralo čekati nekoliko godina na nove smještajne kapacitete kao što će to biti s novim paviljonom. Sami studenti već su izgubili nadu da će se od najavljenoga projekta nešto uskoro napraviti:

–  O obnovi Murse govori se još od kada sam ja bila prva ili druga godina faksa, a nedavno sam diplomirala i još se ništa nije dogodilo. Ne znam baš hoće li nešto biti od toga zbog svih problema koje su imali, ali ako nisu mislili raditi nešto, onda nisu trebali niti toliko puta najavljivati obnovu – rekla nam je jedna od studentica osječkog Ekonomskog fakulteta koja je za svojih pet godina studija smještaj pronašla kod privatnih najmodavaca zbog nemogućnosti dobivanja smještaja u domu.

Podsjetimo, MZOS dalo bi nekadašnji Hotel Mursa u ruke osječkom Studentskom centru kojim bi podmirio najveći dio duga od preko 40 milijuna kuna prema STUC-u. Problem je u vlasničkim odnosima, a u ožujku prošle godine tadašnji ministar Mornar spominjao je i uključivanje Državnoga ureda za upravljanje imovinom kako bi se situacija što prije riješila.

Iako je od našeg upita nadležnom Ministarstvu i Rektoratu osječkog Sveučilišta prošlo već nekoliko tjedana, do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor ni od jedne strane. Možda na prvoj jesenskoj sjednici Senata dobijemo još jedno obećanje da će do iduće akademske godine studenti moći useliti u obnovljenu Mursu.

FOTO: WIKIPEDIA